I nakon cijelog niza godina u poduzetništvu, izazova je puno, posebice kada se posluje u Hrvatskoj

Iskusna poduzetnica Đurđa Perković iz Siska ističe:

Ekološki pristup u poduzetničkoj proizvodnji, ali i pružanju usluga više nije rijedak slučaj, nego pred sve zahtjevnijim klijentima i rastućim zdravstvenim tegobama i nerijetko imperativ, što dobro zna i Đurđa Perković, naša Loyalty članica iz Siska, vlasnica je tvrtke “Ecolan” usmjerene na čišćenje i održavanje poslovnih i privatnih objekata koja postoji već dugi niz godina.

Tijekom godina, Ecolan tim je stekao veliko iskustvo i vrlo visoku kvalitetu pružanja svih vrsta usluge čišćenja, a nerijetko njihovi strojevi, ali i neizostavna ljudska ruka s krpom zalazi u pogone i prostore gdje se rijetki usude. Poput čišćenja dimnjaka ili pak bazena s otpadnom vodom. No, sve je to poduzetnička aktivnost koju je uspješno razvila poduzetnica Đurđa Perković, upošljavajući uz svoju obitelji i dvadesetak zaposlenih.

– Iako smo dulje vrijeme na tržištu i reklo bi se da ga dobro poznajemo, baš kao i naše klijente, izazova je uvijek puno i nikada te ne ostavljaju da mirno posluješ. Pratimo trendove, uvijek držimo korak s novim tehnologijama, a već neko vrijeme primjenjujemo ekološko čišćenje, dakle sva naša sredstva su na prirodnim osnovama, nema kemije, nema agresivnih sredstava za uklanjanje nečistoća i mnogi su to već prepoznali i vrednovali u našem angažmanu – kaže poduzetnica Đurđa Perković, analizirajući poslovne trendove u svojoj branši.

Razlog učinkovitoga poslovanja i opstanka na tržištu ova Loyalty članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra vidi u činjenici da svakom svom korisniku tvrtka “Ecolan” pristupa individualno, trudeći se posao obaviti na najvišeoj razini kvalitete uz što veće zadovoljstvo klijenata. 

– Pružamo tako primjerice čišćenje zgrada (poslovnih i stambenih), industrijsko čišćenje kao i uslužne djelatnosti uređenja i održavanja krajolika (košnja i sanacija nastalog otpada). Radimo i suho te mokro pranje tepiha, kao i nabavku i dostavu higijenskih potrepština (tekući sapun, ubrusi za ruke, toaletni papir). Teško je i ovo je zahtjevna branša, ali kad čovjek voli svoj posao, onda je lakše – jasna je Đurđa Perković. 

U ovom poslu cijela obitelj Perković radi, zbog posla nisu išli niti na godišnji odmor čak pet godina, no znaju se prioriteti, a to su svakako klijenti koji trebaju čišćenje. A čišćenja za ovu poduzetnicu nikada dovoljno, pa i kada je vlastita kuća u pitanju.

– Kod kuće pretežno čistim ja, iako mi pomažu i moje dvije kćeri. Čišćenje vlastite kuće podsjeća me na početke moga poduzetništva, kada sam također s rukavicama i kantom išla kod klijenata raditi i zaraditi i to su te situacije u kojima uvijek znaš svoje prioritet u poslu i nikada ih ne zaboraljaš – naglašava ova poduzetnica iz Siska. 

S pravom je nazivaju kraljicom čišćenja, jer njezin “Ecolan” čisti učinkovito i brzo, nego i tamo gdje mnogi ne žele. Kupnjom potrebnih strojeva, modernizirali su “flotu”, a potrebna znanja u koja stalno ulažu, dala su im prednost nad konkurencijom učinkovito obaviti sve zadatke koje klijenti očekuju.

– Stalno se mora pratiti što traži tržište, a oni koji to ne čine zavaravaju se ako smatraju da će posao doći sam po sebi, bez ulaganja. Bez obzira koliko dugo poslujemo na tržištu, uvijek moramo učiti, ulagati, razvijati se, prilagođavati se tredovima. Iz navedenog ne samo na uvijek gledamo što je novoga u branši, nego nastojimo to i primjenjivati u našim poslovima – upozorava vlasnica tvrtke “Ecolan”.

Upravo takva poslovna strategija dovela je “Ecolan” u sam vrh Hrvatske u pružanju usluga čišćenja, a nije rijedak slučaj da mnogi ministri želeći vidjeti primjere učinkovite poslovne prakse, prilikom posjetu Sisku, neizostavno potraže savjete i od Đurđe Perković.

– Mi nemamo ni radnog vremena, ni odmora u zakazani dio vremena, nekada radimo po cijele dane, 24 sata smo dostupni svima. Onaj tko je spreman podnijeti ovu stranu poduzetništva, sve ostalo doći će puno lakše. Problem je što nemamo sigurnosti na tržištu, pa i čak kad imamo posla, nekada je isto teško naplatiti. Uz brojne namete, poreze, obaveze, malom i srednjem poduzetniku teško je poslovati. Političari to ne vide, često i ne žele, a mi koji ih hranimo, borimo se iz dana u dan preživjeti. No, htjeli smo biti sami sebi šefovi, pa su to izazovi s kojima se moramo nositi. No bilo bi lakše kada bi nas više političari i razumjeli – upozorava Đurđa Perković. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp