Uspješno završen proljetni ciklus besplatnih poduzetničkih edukacija podjelom 52 uvjerenja

U Lipiku, Novoj Gradiški i Zaprešiću

Na jednu kunu koju lokalna samouprava uloži u poduzetništvo, lokalni proračun dobiva natrag čak četiri kune, stoga je i više nego razumljivo, potrebno i poželjno ulaganje u poduzetnički sektor svakog grada koji želi gospodarski prosperitet. Prvi su to kroz suradnju s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom, te u sklopu našeg projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva, idejne začetnice, poduzetnice i naše članice Mirele Glavaš, uočile i počele primjenjivati uprave gradova Lipika, Nove Gradiške i Zaprešića.  Uz sredstva iz proračuna ova tri hrvatska grada, u proteklih tri i pol mjeseca, održavale su se besplatne edukacije za poduzetnice i poduzetnike, s ciljem jačanja znanja, infrastrukture i prije svega tržišne prepoznatljivosti i pozicija svih koji djeluju u realnom sektoru.

Nakon ciklusa od šest predavanja i radionica od veljače do polovice svibnja ove godine, a u nazočnosti gradonačelnika Vinka Kasane, Vinka Grgića i Željka Turka, koji su na čelu prvih hrvatskih gradova – prijatelja ženskog poduzetništva podijeljena i predstavnika Virtualnog ženskog poduzetničkog centra podijeljena su 52 uvjerenja o uspješno pohađanim besplatnim edukacijama – 
18 certificiranih poduzetnica i poduzetnika u Lipiku, jednako toliko i u Novoj Gradiški te 16 u Zaprešiću.

Projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva kreirao je u suradnji s poduzetnicama Hrvatske, ali i nekoliko EU država, te institucija, Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr, koji će se provoditi diljem Starog kontinenta, a želi skrenuti pozornost na velike razlike između poduzetnica ovisno o mjestima gdje žive i rade, a ujedno i prati sve odredbe koje su donesene temeljem Strategije za razvoj ženskog poduzetništva u RH za razdoblje od 2014 – 2020. Projekt će biti u Hrvatskoj osobito usmjeren na Slavoniju, Liku i Gorski Kotar, te zasebno otoke.

– Gledano na cijelu Europu, s obzirom da svi gradovi ili općine ne raspolažu sa istim proračunom odlučili smo ih podijeliti u više kategorija: veličini tj. broju registiranih poduzetnika, udio lokalne uprave u održavanju seminara i radionica putem Virtualnog poduzetničkog centra, udio korištenja resursa koji lokalna uprava daje na korištenje poduzetnicama s obzirom na broj žena poduzetnica, a prvi gradovi u Europi koji su intenzivno krenuli u ovaj projektu su Grad Lipik, Nova Gradiška, Zagreb, Sisak i Zaprešić. Navedeni gradovi u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom izdvajaju znatna proračunska sredstva na: organizaciju poduzetničkih edukacija, financiranje B2B susreta i kongresa namijenjenih poduzetnicama u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, kao i podupiru izdavačku djelatnost i ostale aktivnosti zajedničke suradnje na promociji ženskog poduzetništva, ali i poduzetništva općenito – istaknula je Mirela Glavaš, poduzetnica i idejna začetnica projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva.

U godinu i pet mjeseci postojanja Virtualnog ženskog poduzetničkog centra održali smo više od 70 radionica, s više od 600 polaznica i polaznika za različite institucije, nevladine udruge, jedinice lokalne samouprave, poslovne asocijacije i subjekte. 

Naši partneri u provedbi projekta edukacija su Grad Zagreb, Plavi ured – Zagreb, Razvojna agencija Zagreb, Grad Zaprešić, Grad Nova Gradiška , Grad Sisak, Grad Petrinja, Grad Lipik, a u pregovorima smo s mnogim jedinicama lokalne uprave i samouprave kako bi projekt Grad – prijatelj ženskog poduzetništva postao dijelom konstruktivnog i proaktivnog poduzetničkog ozračja mnogih mjesta u Hrvatskoj

Grad prijatelj ženskog poduzetništva cilja na suradnju s lokalnim upravama i samoupravama ne bi li izdvajanjem sredstava iz proračuna potaknuli pokretanje projektnih sadržaja poput – besplatnih edukacija, kongresa i konferencija namijenjenih poduzetnicima, b2b susreta, sajmova i izlagačkih aktivnosti, kao i izdavačkih aktivnosti u pravcu publiciranja literature s aktualnim poduzetničkim i poslovnim temama.

– U Hrvatskoj se o poduzetništvu ne uči u osnovnim i srednjim školama, a tek rijetko i nedovoljno na fakultetima. Većina poduzetnika “sam je svoj majstor”, iako su edukacije u ovom dijelu gospodarskih aktivnosti neophodne tijekom cijelog radnog vijeka. Stoga je naglasak projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, kojeg provodi Virtualni ženski poduzetnički centra u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave, stavljen upravo na organizaciju i provedbu besplatnih edukacija za sve poduzetnike, ali i one koji će to tek biti. Interes polaznika samo u ovoj godini je i iznad očekivanja, što dovoljno govori kolika je potreba za besplatnim edukacijama kada su u pitanju poduzetnici i svi oni koji će to tek postati – kazala je u povodu zaključenja proljetnog dijela edukacija Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra. 

Edukacije koje organiziramo, osim informativno – obrazovnog karaktera, nose obilježja motivirajuće i organizacijske radionice čime će polaznici unaprijediti svoje profesionalne živote, te preuzeti odgovornost za poslovne aktivnosti na učinkovitiji način od dosadašnjeg u poduzetništvu te dobiti poticaj za otvaranje svojih tvrtki i obrta ako još ne posluju na realnom tržištu.

Stručni predavači Virtualnog ženskog poduzetničkog centra koji su i sami poduzetnici s bogatim poslovnim iskustvom pripremaju i pripremit će polaznike za brojne izazove tržišta, od trenutka kada se sa svojim proizvodima i uslugama nađu na njemu, ali i ako imaju svoj poduzetnički projekt već godinama.

Naš program edukacija uključuje teme poput izrade poslovnog plana, poslovanja u cloudu, kvalitetne prezentacije poduzetničkih usluga i proizvoda na tržištu, prodajne tehnike, brandiranje, izgradnju vizualnog identiteta, osnove marketinga i odnosa s javnošću, važnost digitalnog komuniciranja, kako povlačiti sredstva iz EU fondova, važnosti kreativnosti u poduzetništvu i još mnoge druge prilagodljive potrebama svake poduzetnice i one koje će to tek biti. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp