Poduzetništvu Petrinje velika potpora i kroz besplatne edukacije u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom

– Grad Petrinja danas je u samom vrhu, ako ne i prva lokalna sredina u Hrvatskoj koja izdvaja čak 5 posto svog proračuna za poticaje u poduzetništvu. Dio njih svakako će biti usmjereno na edukacija za sve poduzetnice i poduzetnike, kao i one koji to žele biti, a koje će biti besplatne za krajnje korisnike. Drago nam je da i Grad Petrinja postao Grad prijatelj ženskog poduzetništva, te da ćemo u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centra provoditi taj projekt – kazao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene edukacije koje počinju 16. svibnja u ovom gradu te kojih će do kraja ove godine biti ukupno deset.

Grad Petrinja bilježi rast udjela poslovnih aktivnosti poduzetnica i poduzetnika u BDP-u grada, a posebno raduje i činjenica kako se mnogi mladi ljudi, nakon srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja odlučuju otvarati vlastite tvrtke i obrte. Na taj način ne samo da osiguravaju svoje radno mjesto, nego ne žele otići iz Hrvatske u potrazi za boljom sutrašnjicom, dodao je gradonačelnik.

Edukacije su u cijelosti besplatne za sve sudionike, a financiraju se iz proračuna Grada Petrinje, te će obrađivati nekoliko aktualnih tema iz dijapazona poslovnog zanimanja budućih i sadašnjih poduzetnika. Riječ je o projektu Grad prijatelj ženskog poduzetništva kojeg je inicirao i provodi Virtualni ženski poduzetnički centar, na temelju projektne ideje naše Loyalty članice Mirele Glavaš.

Prvi su to u Europi u sklopu projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, prepoznali i pridružili se organizaciji besplatnih edukacija gradovi Lipik, Nova Gradiška i Zaprešić, a od 2017. godine pridružila im se i Petrinja. Interes budućih polaznika u ovom gradu, poduzetnica i poduzetnika je i iznad očekivanja, što dovoljno govori kolika je potreba za besplatnim edukacijama kada su u pitanju poduzetnici i svi oni koji će to tek postati.

Vrata suradnje s Gradom Petrinjom otvorila je tamošnja poduzetnica Maja Puškarić, koja je kao članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, vidjela odličnu prigodu za organizaciju besplatnih edukacija i u svom gradu uz potporu lokalne uprave i samouprave.

– O poduzetništvu se ne uči u osnovnim i srednjim školama, a tek rijetko i nedovoljno na fakultetima. Većina poduzetnika “sam je svoj majstor”, iako su edukacije u ovom dijelu gospodarskih aktivnosti neophodne tijekom cijelog radnog vijeka. Stoga je naglasak projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, kojeg provodi Virtualni ženski poduzetnički centra u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave poput Grada Petrinje, stavljen upravo na organizaciju i provedbu besplatnih edukacija za sve poduzetnike, ali i one koji će to tek biti – istaknula je na konferenciji za novinare Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

O važnosti edukacija za poduzetnike, posebice one koji dolaze iz srednjih škola i s fakulteta, govorio je mladi poduzetnik Fran Poštenjak iz Jastrebarskog, koji iako još studira ima svoju tvrtku, inače Loyalty član Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.
Ovaj prvi hrvatski doktor za drveće svoju je egzistenciju usmjerio prema poduzetništvu, te nakon brojnih edukacija stekao potreba znanja da u njemu i uspije.

– Kad ste na početku poduzetništva bezbroj je pitanja, ali i opasnosti od grešaka koje se mogu dogoditi na vašem poslovnom putu. Edukacije, veliki dio kojih sam i osobno prošao, uče nas velikim znanjima, daju nam iskustvo kako prepoznati zamke, nedoumice, kako rješavati probleme, te spašavaju i od financijski gubitaka. Znanja stečena na edukacijama dobro dođe u mnogim poduzetničkim aktivnostima, te ih svima preporučam – opisao je poduzetnik Fran Poštenjak. 

Edukacije u Petrinji bavit će se temama poput motivacije na poduzetništvo, upoznavanja trendova na tržištu, te kako uspješno pozicionirati proizvode i usluge na tržištu, usmjeriti pozornost poduzetnika na kvalitetnu prezentaciju svojih poslovnih aktivnosti, kao i upoznati s trendovima budućnosti, uz osnove računovodstva i pisanja projekata za EU fondove, digitalni marketing i komunikaciju, te unapređenje prodajnih tehnika, prijeko potrebnih svakom poduzetniku.

Prva edukacija bit će 16. svibnja, a uručenje certifikata polaznicima planirano je za prosinac 2017. kada se održava posljednje od deset dogovorenih predavanja u ovoj godini u Petrinji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp