Prve besplatne edukacije u Lipiku, Zaprešiću i Novoj Gradiški okupile više od sedamdeset polaznika

Veliki interes za novim znanjima radi unapređenja poslovnih aktivnosti


O poduzetništvu se ne uči u osnovnim i srednjim školama, a tek rijetko i nedovoljno na fakultetima. Većina poduzetnika “sam je svoj majstor”, iako su edukacije u ovom dijelu gospodarskih aktivnosti neophodne tijekom cijelog radnog vijeka. Stoga je naglasak projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, kojeg prvodi Virtualni ženski poduzetnički centra u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave, stavljen upravo na organizaciju i provedbu besplatnih edukacija za sve poduzetnike, ali i one koji će to tek biti. Prvi su to u Europi u sklopu projekta Grad – prijateljl ženskog poduzetništva, prepoznali i pridružili se organizaciji besplatnih edukacija gradovi Lipik, Nova Gradiška i Zaprešić, u kojima su krenule prve radionice i predavanja. Interes polaznika – i iznad očekivanja, što dovoljno govori kolika je potreba za besplatnim edukacijama kada su u pitanju poduzetnici i svi oni koji će to tek postati.
Mlada Mateja Đaković, koja je ravno poduzetnica desetak dana, dobro to osjeti pa je iz rodne Požege stigla u Lipik na prvu od šest edukacija proljetnog ciklusa besplatnih predavanja. “Novopečena” poduzetnica koja se odlučila na taj važan korak iz želje biti “sama sebi šefica”, nije skrivala oduševljenje edukacijom, za koju kaže da je dobro došla i s koje nosi potrebna znanja. A na preostalih pet edukacija u Lipiku, ističe, obavezno dolazi i raduje se novim naučenim lekcijama o poduzetništvu.
– Imam velike ambicije, pa sam dala otkaz i pokrenula vlastiti biznis. Planiram u prvoj godini investicije koje će mi pomoći razvoju poslovnih aktivnosti i svemu onome što želim poduzetnički razvijati. Odlične su mi edukacije, ali i sve što sam čula i vidjela da Grad Lipik daje svojim poduzetnicima i voljela bih da i tako nešto postoji i u Požegi za jače poduzetništvu – ocijenila je mlada Mateja Đaković, sudionica prve od šest besplatnih edukacija u Lipiku.
A prvoj od njih na kojoj se predavalo o tome kako krenuti i ostati uspješan poduzetnik, nazočio je i Nenad Grujić, koji već nekoliko godina razmišlja o poslovanju “u privatnim vodama.”
– Doista, već neko vrijeme razmišljam o tome da budem poduzetnik, prije svega jer želim biti samostalan, odlučivati o vlastitoj poslovnoj sudbini, a vidim da je ova edukacija kao stvorena za moje odluke u tom pravcu. Došao sam naučiti sve što mogu o poduzetništvu, te mi se čini da će pomoći i osnažiti moju odluku da postanem poduzetnik – komentirao je Nenad Grujić prvo predavanje kojemu je nazočio u Lipiku.
Dvadesetak okupljenih polaznika edukacije pozdravio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, nabrajajući s ponosom mjere koje su poduzete zbog čega je sasvim opravdano danas ovaj grad zapadne Slavonije prijestolnica poduzetništva.
Nakon puno aktivnosti koje radimo za naše poduzetnike na području Lipika, uključivanje u ovaj projekt bio nam je normalan slijed aktivnosti. U našoj gospodarskoj zoni svi su prostori popunjeni, imamo status grad prijatelj poduzetnika i obrtnika, brojne subvencije dajemo našim poduzetnicima, organiziramo brojne projekte za naše poduzetnike, pa je sasvim logičan korak bio da krenemo još intenzivnije podupirati poduzetništvo i kroz edukacije – istaknuo je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika.

Iznimno živo i radno bilo je i na prvom proljetnom besplatnom predavanju u Novoj Gradiški gdje se okupilo 25 poduzetnica i poduzetnika, kao i onih koji će to tek biti. Posebice jer je idejna začetnica projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, dugogodišnja poduzetnica Mirela Glavaš, vlasnica tvrtke Kontorar d.o.o., iz Nove Gradiške. Upravo želeći u svom gradu potaknuti još više razvoj poduzetništva, kreirala je projekt za cijelu Europu, a kojega provodi Virutalni ženski poduzetnički centar čija je članica. S planiranih riječi na konkretna projektna djela se vrlo brzo prešlo u Novoj Gradiški, a što su polaznici prve edukacije i vrednovali zadovoljstvom poslušanog sadržaja o unapređenju poduzetništva.
– Planiram otvoriti svoje poduzetništvo i uzeti život u svoje ruke, mislim da još mogu puno dati i želim to. Godinu dana sam nezaposlena, nakon što sam ostvarila 25 godina radnog staža i mislim da je došlo vrijeme da pokrenem nešto svoje. Edukacija je izvanredna, kako sadržaj koji je izrazito motivirajući, tako i sama predavačica Sanela Dropulić za koju se vidi da ima puno iskustva i da nam ta iskustva zna i želi prenijeti – komentirala je buduća poduzetnica Sonja Jurišić ne skrivajući želju da čim prije dođe i na nove edukacije u Novoj Gradiški.
Edukacije za poduzetnike u Lipiku, Novoj Gradiški te Zaprešiću u proljetnom ciklusu besplatnih predavanja bavit će se  temama poput motivacije na poduzetništvo, upoznavanja trendova na tržištu, te kako uspješno pozicionirati proizvode i usluge na tržištu, usmjeriti pozornost poduzetnika na kvalitetnu prezentaciju svojih poslovnih aktivnosti, kao i upoznati polaznike s trendovima budućnosti, uz osnove računovodstva i pisanja projekata za EU fondove, digitalnog marketinga i komunikacija, te unapređenje prodajnih tehnika, prijeko potrebnih svakom poduzetniku.
Sve su to dobro došla znanja mladom poduzetniku Filipu Štefanoviću, koji vlastito radno mjesto gradi u majku koja ima uhodani posao naočalne optike u Novoj Gradiški.
– Počeo sam raditi uz majku, ona će jednog dana otići u mirovinu, sve će ostati na meni pa mi je to želja i nastaviti kao obiteljski posao. Edukacija je odlična, sve što me zanima, vidim da mogu naučiti na edukaciji i dobro će doći ono što sam čuo. Primjerice odnos prema klijentima i što i kako raditi da ih imamo što više, tako da sigurno dolazim i na ostale edukacije – kazao je mladi Filip Štefanović.

Stolica više tražila se i na predavanju u Zaprešiću gdje je prostor “Vatrinog kutka” u kojemu su domaćice edukacije Virtualnog ženskog poduzetničkog centra u suradnji s Gradom Zaprešićem bile poduzetnice Sandra i Vatroslava. Edukacija se bavila iznimno zanimljivim sadržajem – “Trendovi budućnosti – danas predviđamo – sutra djelujemo!, što je zagolicalo maštu brojnih poduzenika  i onih koji će to biti, pristiglih na besplatno predavanje ne samo iz Zaprešića  nego i okolnih mjesta ovog Grada – prijatelja ženskog poduzetništva.
– Edukaciji me privukla moja prirodna znatiželja za svaki sadržaj, nova znanja, odnosno sve što može unaprijediti mene osobno, ali i moje poduzetništvo. Smatram da svi i mladi i stari, kao i oni koji su svježi u poduzetništvu, ali i oni koji su godinama poduzetnici trebaju stalno učiti, usvajati nova znanja, ne prepustiti se slučaju nego pratiti trendove. A upravo mi je to omogućila ova edukacija, presretna sam što sam došla, puno je kreativnih i konstruktivnih sadržaja, puno optimizma što nam u poduzetnišvu treba i svakako dolazim i na nove edukacije – ocijenila je i najavila Nikolina Ćorković, vlasnica tvrtke Dva krila iz Zagreba.
Antonija Šimunković iz Jakovlja poduzetnica je nekoliko mjeseci. Ova vlasnica tvrtke Invise savjetovanje j.d.o.o. i članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, upisala je u svoj kalendar svih šest besplatnih predavanja u Zaprešiću koje s nestrpljenjem očekuje.
– Kako sam ja novopečena poduzetnica svako novo znanje i iskustvo su dobro došli. Posebice jer je malo danas kvalitetnih edukacija koje si poduzetnici mogu priuštiti, a ovako sadržajna uz to i besplatna edukacija je više nego dobro došla. Također kontakti i nova poznanstva s edukacija su korak više u unapređenju poduzetništva. Edukacija koju sam poslušala kao prvu, ali i sve nadolazeće odlično mi izgledaju, mislim da će pokriti temama sve ono što treba poduzetnicima ne samo na počektu poslovne aktivnosti, nego i kada su dugo na tržištu te svakako dolazim i na sve ostale koje slijede u ovom proljetnom “izdanju” – komentirala je poduzetnica iz Jakovlja Antonija Šimunković.

Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, ujedno i jedna od predavačica na besplatnim edukacijama u Lipiku, Novoj Gradiški i Zaprešiću naglasila je problem što u hrvatskom obrazovnom sustavu rijetko postoji programi izobrazbe za poduzetništvo i specifične okolnosti poslovanja na realnom tržištu čime su edukacije koje se organiziraju u sklopu projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, prijeko potrebne.
– Stručni predavači Virtualnog ženskog poduzetničkog centra koji su i sami poduzetnici s bogatim poslovnim iskustvom pripremit će polaznike za brojne izazove tržišta, od trenutka kada se sa svojim proizvodima i uslugama nađu  na njemu, ali i ako imaju svoj poduzetnički projekt već godinama. Naš program edukacija uključuje teme poput izrade poslovnog plana, poslovanja u cloudu, kvalitetne prezentacije poduzetničkih usluga i proizvoda na tržištu, prodajne tehnike, brandiranje, izgradnju vizualnog identiteta, osnove marketinga i odnosa s javnošću, važnost digitalnog komuniciranja, kako povlačiti sredstva iz EU fondova, važnosti kreativnosti u poduzetništvu i još mnoge druge prilagodljive potrebama svake poduzetnice i one koje će to tek biti – nabrojala je voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

TERMINSKA PROVEDBA EDUKACIJA LIPIK
Multikulturalni centar, Slavonska 47, Lipik
od 09:00 do 13:00 sati;
Raspored edukacija

•    05. travnja 2017. – Od ideje do realizacije – tko su moji klijenti i kupci – četiri školska sata
•    11. travnja 2017. – Trendovi budućnosti – danas predviđamo, da sutra djelujemo – četiri školska sata
•    28. travnja 2017. – Kvalitetnom prezentacijom sebe i svog poduzetništva do željenog poslovnog uspjeha
•    05. svibnja 2017. – Osnove poslovnog procesa – računovodstvo, kadrovski potencijali, digitalni marketing, web i grafički dizajn – vizualno brendiranje, prava pomoć i nedoumice, EU projekti
•    17. svibnja 2017. – Ja sam prodajni čarobnjak – edukacija koja unapređuje sales tehnike (EVAULACIJA EDUKACIJA , PODJELA CERTIFIKATA)
– zaključen ciklus edukacija u proljetnom dijelu godine

 

TERMINSKA PROVEDBA EDUKACIJA Nova Gradiška
u prostorima Vijećnice Grada, Trg Kralja Tomislava 1
od 16:00 do 20:00 sati
Raspored edukacija

•    05. travnja 2017. – Od ideje do realizacije – tko su moji klijenti i kupci – četiri školska sata
•    11. travnja 2017- Trendovi budućnosti – danas predviđamo, da sutra djelujemo – četiri školska sata
•    28. travnja 2017 – Kvalitetnom prezentacijom sebe i svog poduzetništva do željenog poslovnog uspjeha
•    05. svibnja 2017 – Osnove poslovnog procesa – računovodstvo, kadrovski potencijali, digitalni marketing, web i grafički dizajn – vizualno brendiranje, prava pomoć i nedoumice
•    17. svibnja 2017 – Ja sam prodajni čarobnjak – edukacija koja unapređuje sales tehnike (EVAULACIJA EDUKACIJA , PODJELA CERTIFIKATA)

TERMINSKA PROVEDBA EDUKACIJA Zaprešić
u prostorima „Vatrin kutak“
Ulica Maršala Tita 29, Zaprešić
od 09:00 do 13:00 sati
Raspored edukacija
•    04. travnja 2017. – Od ideje do realizacije – tko su moji klijenti i kupci – četiri školska sata
•    12. travnja 2017- Trendovi budućnosti – danas predviđamo, da sutra djelujemo – četiri školska sata
•    27. travnja 2017 – Kvalitetnom prezentacijom sebe i svog poduzetništva do željenog poslovnog uspjeha
•    04. svibnja 2017 – Osnove poslovnog procesa – računovodstvo, kadrovski potencijali, digitalni marketing, web i grafički dizajn – vizualno brendiranje, prava pomoć i nedoumice, EU projekti
•    18. svibnja 2017 – Ja sam prodajni čarobnjak – edukacija koja unapređuje sales tehnike (EVAULACIJA EDUKACIJA , PODJELA CERTIFIKATA)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp