Kongres poduzetnica JI Europe: Želimo promjene čiji pokretači ćemo biti svi zajedno!

Više od 650 okupljenih u Zagrebu na Dan žena poslalo jedinstvenu poruku


Od Slovenije do Bugarske snaga ženskog poduzetništva, slila se 08. ožujka u Zagreb na Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, kako bi pokazala svoju pokretačku moć i odlučnost, upornost i spremnost na suradnju koju toliko željno treba i očekuje ovaj dio svijeta.
U organizaciji Grada Zagreba i Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, po prvi puta na jednom mjestu okupilo se više od 650 poduzetnica i poduzetnika, kao i svih onih koji podržavaju poduzetništvo, da bi  naglasili što ih pati i muči u poslovanju, te kako izgraditi bolju poslovnu budućnost u regiji koja je neprestance opterećena okovima destruktivnih ideologija, teške povijesti, ali i znatno više volje da se puno toga promijeni – na bolje.
Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, koji je ujedno i pokrovitelj Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, uz primanje povelje kojom je Grad Zagreb postao Grad Prijatelj ženskog poduzetništva, proglasio je ovaj veliki Kongres otvorenim. Zahvalnicu za iznimnu potporu Kongresu i ženama u poduzetništvu primila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt Grada Zagreba.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako se nada da će aktualna hrvatska Vlada uskoro potpisati Istanbulsku konvenciju, koju je prihvatila i EU, o zaštiti žena od nasilja.
– Ta bi konvencija ženama i djevojkama zajamčila pravo na život bez nasilja. Žene poduzetnice prilikom pokretanja posla često se suočavaju s više prepreka nego muškarci. Poštujem i uvažavam žene ne samo riječima nego i djelima. Žene se znaju izboriti za dio svog neba –  naglasio je Milan Bandić u svom govoru na Kongresu.

Međunarodnu notu  protokolarnom dijelu Kongresa dao je dr. Michael A. Lange, direktor Ureda Konrad Adenauer Zaklade u Zagrebu koji je podsjetio na velike riječi još veće žene i svjetske političarke Margaret Thatcher, koja je jednom slavno navela: “Ako želite nešto raspraviti, pitajte muškarce, ako želite nešto napraviti, pitajte ženu!”
– Zaklada Konrad Adenauer podupire projekte koji adresiraju, te što je još važnije involviraju – žene, bilo u domeni političkog ili gospodarskog segmenta. Stoga je Konrad-Adenauer Zakladi povjereno da potiče poduzetništvo u svim zemljama gdje imamo urede, a gospođa Angela Merkel, kao naša predsjednica upravljačkog odbora uvijek nas podsjeća na jačanju uloge žena u svim slojevima društva, a gdje je također uključen i poslovni sektor – podsjetio je dr. Michael A. Lange.
U ime organizatora Virtualnog ženskog poduzetničkog centra nazočnima se obratila i voditeljica centra Sanela Dropulić, zahvaljujući u prvom redu pokroviteljicama Kongresa koji je okupio više od 650 nazočnih – predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, te potpredsjednici hrvatske Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić.
– Kroz ljudsku povijest žena je ženi najčešće bila vuk. No, moderno je vrijeme donijelo promjenu paradigme. Pritisnute egzistencijalnim problemima, poslovnim nedaćama i nesnalaženjima, žene su prigrlile suradnju, potporu i međusobno uvažavanje. Dogodilo se da vučice ne napadaju vučice, dogodilo se poduzetništvo u žena, oblik poduzetništva koje je postalo jedan od značajnih katalizatora socijalnog i ekonomskog napretka u državama jugoistočne Europe. Ekonomski neovisne, obrazovane i osviještene, žene su jedine mogle osigurati da se nazadnjaštvo, destruktivne ideologije i okovi teške povijesti ovih prostora otresu s naših ramena i da nam društva koja ostavljamo našoj djeci krenu prema uspjehu i boljitku – istaknula je u uvodnom govoru Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji je glavni organizator ovog do sada najvećeg okupljanja poslovnih žena u regiji.

Na kongresu je premijerno predstavljen projekt Virtualnog ženskog poduzetničkog centra – Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, koji je jedinstvena aktivnost suradnje između jedinica lokalne uprave i samouprave i žena u poduzetništvu. I to za područje cijele Europe, istaknula je na Kongresu Mirela Glavaš, idejna pokretačica ovog projekta.

Kongres je bio prožet odličnim predavanjima – od toga kako da žena ne zaboravi na sebe i svoje potrebe, zdravlje na prvom mjestu, predavačice Dragane Jovanović iz Beograda, do fenomenalnog predavača Siniše Prugovečkog koji je demistificirao današnji položaj žena u društvima jugoistočne Europe pod temom: Što nas čeka ako žene zaista postanu ravnopravne?
Mirsada Mehremić, gošća predavačica iz Sarajeva naglasila je značaj cjeloživotnog obrazovanja žena, a Tanja Skaza, iznimno uspješna poduzetnica iz Velenja odaslala je jedinstvenu motivacijsku poruku ženama da nikada ne smiju odustati i da je svaki uspjeh kojeg priželjkuju u njihovim rukama.
Ljubica Kostić Bukarica, predavačica iz Podgorice istaknula je važnost povezivanja žena u organizacije i udruženja, radi zajedničke borbe za bolji položaj na tržištu, ali i društvu.

Tri panela koja su moderirali Zvezdana Oluić, Sanela Dropulić i Branko Pavlović s brojnim gostima iz jugoistočne Europe, na temu položaja žene u poduzetništvu, bolje suradnje i povezivanja, kao i razmjene iskustava dali su još brojnije ideje za zajednički rad i poboljšanje uvjeta u kojemu se nalaze poduzetnice i poduzetnici jugoistočne Europe.

Dašak glamura, raskoši i modnih noviteta unijeli su sponzori Galko poduzetnika Božidara i Štefice Ledinko, danas renomiranih diljem regije proizvođača poslovnih i modnih ženski torbi, te branda beach party kostima Agjamal, poduzetnice Martine Kuntić iz Križevaca koja je osvojila i svjetska tržišta.

A posebnu glazbenu notu dala je i sopranistica svjetske slave i glasa Antonia Mirat, ujedno i sama poduzetnica i vlasnica škole za solo pjevanje. Zahvaljujući sponzorima kongresa – tvrtkama Magis Tim, Red Lips te Vitalon Biopharm podijeljene su i brojne nagrade gošćama i gostima ove velike poslovne manifestacije.

Kongres je bio i “poligon” za uvježbavanje obaranja Guinnessovog rekorda u business speed datingu, kojega je na kraju ovog velikog poslovnog događanja upriličila slovenska poduzetnica Mirjana Ivanuša Bezjak, vrlo uspješno okupivši nazočne u zanimljivom, brzom i interaktivnom osobnom i poduzetničkom predstavljanju.

Više od trideset poduzetnica te nekoliko tvrtki predstavilo je sadržaje svojih poslovnih aktivnosti – proizvode i usluge s kojima su na tržištu na Poduzetničkom sajmu u infrastrukturi Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, što je dalo dodatni značaj i zanimljivu izložbu onog što malim dijelom žene danas rade na realnom tržištu.

Ovo najveće okupljanje žena u biznisu u ovom dijelu Starog kontinenta od kada postoji realna ekonomija, zaključeno je zajedničkim fotografiranjem, uz veliku pozitivnu energiju i optimizam poduzetnica jugoistočne Europe, na krilima kojeg krećemo u pripremu Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe – Zagreb, 08. 03. 2018.

 
 
 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp