Dr. Michael A. Lange: Zalažemo za veći udio žena u upravljačkim strukturama poduzeća kao i u poduzetništvu

Direktor ureda Konrad Adenauer Zaklade u Hrvatskoj

Konrad Adenauer Stiftung je njemačka politička zaklada koja je bliska Kršćansko-demokratskoj uniji Njemačke (CDU). Zaklada je financijski neovisna od CDU-a te uz potporu njemačkih poreznih obveznika potiče demokraciju, pluralizam, vladavinu prava te razvoj socijalnog tržišnog gospodarstva. Među prvima upravo je KAS bio koji je pružio ruku projektima Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, u pravcu jačanja žena na realnom tržištu. Ali i u međusobnom povezivanju, kako s kolegicama u Jugoistočnoj Europi, tako i u Njemačkoj. Direktor ureda Konrad Adenauer Stiftunga dr. Michael A. Lange, u svom je interviewu istaknuo značaj zajedničkog rada u pravcu jačanja žena u poduzetništvu. 

– U rujnu 2012. godine ovlašten sam od strane Zaklade Konrad Adenauer (KAS) za vođenje Ureda u Zagrebu, kako bi se, uz potporu djelatnika tamošnjeg ureda, brinuo o našim projektnim aktivnostima u Hrvatskoj i Sloveniji. Žene kao ravnopravni dionici imaju značajnu ulogu u svim našim tematskim područjima i stoga nam je drago da možemo podržati, prije svega, poduzetnice u njihovom nastojanju da učine poseban doprinos u ekonomskom razvoju zemlje. Mi organiziramo seminare i radionice za žene u gospodarstvu te se zalažemo za veći udio žena u upravljačkim strukturama (menadžmentu) poduzeća – uvodno je pojasnio direktor Ureda KAS-a u Hrvatskoj. 

Ujedno i ističe kako je zadovoljan što zaklada na čijem je čelu u Hrvatskoj može zajedno s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom javno raspravljati o određenim problemima poduzetnica i na taj način usmjeriti javnu raspravu na specifična poduzetnička pitanja tog tipa. Članice i članovi Virtualnog ženskog poduzetničkog centra više su puta izražavali želju za suradnjom s njemačkim kolegicama i kolegama, koji su nam svojevrsni i poslovni uzori, a zajednički projekti uz KAS otvaraju upravo takve projektne mogućnosti. I to kao primjer kojega trebaju i mogu slijediti svi koji žele jačanje međusobnih poslovnih veza.

– Iako u svakoj državi može postojati različitih prepreka koje im stoje na putu, uvjereni smo da svugdje na svijetu ima uspješnih poduzetnica, ne samo u Njemačkoj. Svakoj državi koja se oslanja na privatni sektor i poduzetništvo bit će svejedno je li uspješan poduzetnik muškarac ili žena, sve dok poduzeća stvaraju vrijednost (profite), generira poreze i davanja te stvara nova radna mjesta. Suradnja tvrtki, odnosno poduzetnica nije isključivo cilj jedne njemačke političke zaklade, nego prije svega zadaća dvonacionalnih (vanjskotrgovinskih) gospodarskih komora, potaknutih od tamošnjih gospodarskih komora, kako bi poticale suradnju na poduzetničkoj razini i omogućile razmjene poduzetnika i menadžera – naglasio je dr. Michael A. Lange, direktor Ureda KAS-a u Hrvatskoj. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp