Snaga žena u poduzetništvu jugoistočne Europe leži na međusobnom uvažavanju i povezivanju

U susret Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe

– Nema veće pokretačke snage od snage žena! – običavala je govoriti Margaret Thatcher, jedna od najpoznatijih političarki svijeta i bivša britanska premijerka. A upravo je ta poruka odaslana s nedavnih skupova žena u poduzetništvu održanih u Sarajevu i Skopju, gdje je predstavljen i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, koji će u Zagrebu okupiti više od 600 sudionica i sudionika. Žene u poduzetništvu i u Sarajevu i u Skopju odaslale su jedinstvenu poruku, a to je da se na realnom tržištu može uspjeti predanim i discipliniranim radom, a položaj poduzetnica unaprijediti međusobnim uvažavanjem i suradnjom. 

– Ženskom poduzetništvu treba potpora, treba razumijevanje i zajedničko djelovanje. Zato radimo na njegovom osnaživanju, na edukacijama, čak i na izradi makedonske strategije za razvoj poduzetništva u žena. Zajedno se moramo izboriti za bolje uvjete poslovanja žena, kako u Makedoniji tako i na međunarodnoj razini, jer samo zajednički možemo doći do željenog rezultata. Predlažemo i osnivanje regionalnog centra za žene u poduzetništvu koji bi djelovao u pravcu međusobnog povezivanja, poslovanja, ostvarivanja boljeg poduzetničkog ozračja za sve žene bez obzira u kojoj državi poslovale – ocijenila je Valentina Disoska, predsjednica Udruženja poslovnih žena Makedonije na poslovnoj manifestaciji Global women leaders summit u Skopju. Dodala je da iz navedenih razloga svestrano makedonske žene podupiru i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, kojega će rado pohoditi 08. ožujka ove godine u Zagrebu. 

Aida Zupčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena Bosne i Hercegovine koja će također sudjelovali i na Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe ističe da susreti i okupljanja poduzetnica u regiji pomažu ukazati na ključne probleme kroz koje prolaze u svom poslovanju. 

– Problemi poduzetnica su brojni, od nedostatka financijske podrške ženama poduzetnicama, preko administrativnih barijera, pa sve do nepostojanja odgovarajućih ustanova u manjim lokalnim zajednicama, a koje su neophodno za organizaciju posla jednoj ženi, poput vrtića, produženih boravaka… – istakla je Aida Zupčević, upozoravajući i kako u BiH još nemaju službeni podatak o broju tvrtki koje su u vlasništvu žena.

Potporu Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe izrazila je ugledna kosovska poduzetnica i direktorica Udruženja poslovnih žena Kosova Syzane Aliju, koja će također za nekoliko dana doći u Zagreb na najveće regionalno okupljanje žena u biznisu ovog dijela kontinenta.

– Osjećam se doista sretnom da mogu biti dijelom ženskog poduzetničkog okupljanja, umrežavanja i suradnje, među kojima su skupovi u regiji, od Skopja do Zagreba. Zato dolazim i na Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, jer je to velika čast u pravcu zajedničkog djelovanja. U našem djelovanju svakako treba voditi računa da točno znamo što je naš cilj, da imamo dovoljno samopouzdanja, upornosti i volje boriti se za njega i točno znati što želimo sa svojim poslovanjem – poručila je prva žena kosovskog udruženja poslovnih žena Syzane Aliju.

Upoznavanje, umrežavanje i zajednički rad – ključ je uspjeha žena u poduzetništvu i za Biljanu Planić, predsjednicu Udruženja poslovnih žena Vizija Srbija, koja upravo sudjelovanje na zajedničkim manifestacijama, summitima i kongresima drži učinkvitim za zajednički rad.

– Djelovanje žena usmjereno razmjeni iskustava i kroz okupljanja u regiji poput onih koji se organiziraju s povodom snaženja poduzetnica jedan je od prvih koraka koje trebamo koristiti. Bilo da to radimo preko naših udruženja ili privatno. Dolazim i u Zagreb na Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, jer što se više viđamo, bez obzira s koje strane dolazili i u kojoj državi djelovali, možemo iznijeti svoje stavove, razmišljanja i pravce djelovanja. Jer zajedno smo jače – komentirala je Biljana Planić.

Regionalni skupovi poduzetnica organizirani od Ljubljane do Skopja posljednjih tjedana uvelike rade u pravcu poboljšanja položaja žena na realnom tržištu, te povezivanju u zajedničkim aktivnostima. Kongres poduzetnica jugoistočne Europe na kojega dolazi 08. ožujka ove godine više od 600 sudionica i sudionika uvelike će pomoći u tom pravcu.

Više o Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe možete vidjeti OVDJE.

– Raduje me vidjeti entuzijazam i želju za povezivanjem i suradnjom žena bez obzira u kojoj državi jugoistočne Europe ustrajno i marljivo pokušavale graditi svoje poduzetništvo. Kada smo prošle godine krenuli s pripremama Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, kolegice poduzetnice od Ljubljane do Sofije i Tirane spremno su pomagale i još pomažu našu organizaciju, ne pitajući za bilo što osim da ova manifestacija prođe u najboljem ozračju međusobnog uvažavanja i potpore. I to je najbolji dokaz koliko žene ne poznaju granice kada je zajedništvo u poduzetništvu u pitanju – komentirala je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra – organizator Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe. 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp