Poduzetnice će srušiti paradigmu da u ovom dijelu Europe uspješno surađuju samo kriminalci!

Pred brojnim srpskim medijima u Beogradu uspješno predstavljen Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, manifestacija koja predstavlja najveće poslovno okupljanje žena u ovo dijelu Europe od kada postoji tržišna ekonomija te koja će se održat u Zagrebu na Dan žena, 8. 3. 2017. godine, uspješno je predstavljen u Srbiji.

Na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj u Privrednoj komori Srbije u nazočnosti mnogih medija, predstavljen je ovaj veliki projekt kojim se jača žensko poduzetništvu jugoistočne Europe, a u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra www.poduzetnica.hr i Grada Zagreba, te pod pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i potpredsjednice hrvatske Vlade Martine Dalić.

– Poduzetnice Hrvatske i Srbije srušit će uvriježenu već desetljećima paradigmu da između dvije države uspješno surađuju samo kriminalci. Upravo suprotno, stotine i stotine žena i u jednoj i u drugoj državi, koje su krenule u vlastite poslovne projekte, kroz pošteni i marljiv rad, disciplinirano i samozatajno pokazuju i pokazat će da suradnja među poduzetnicama ne poznaje nacionalnost, granice, prepreke, nego samo uspjeh, zajedništvo i kreativnost koja donosi rezultate. A prvi rezultat te suradnje je i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe koji, iako se održava u Zagrebu, svestrano pomažu i podupiru u pripremi i provedbi brojne organizacije i poduzetnice iz Srbije kojima se od srca zahvaljujemo. Među prvima to je bila Privredna komora Srbije, čiji su primjer slijedili i slijede mnogi u ovom partnerstvu žena u poduzetništvu – kazala je na konferenciji za novinare Sanela Dropulić, ideja začetnica i voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Nazočnim novinarima, kao i izaslanstvu hrvatskih i srpskih poduzetnica i poduzetnika na konferenciji obratila se i Branislava Simanić, sekretar Privredne komore Srbije, institucije koja je suradnik na organizaciji Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe.

– Predstojeći Kongres poduzetnica jugoistočne Europe kroz suradnju s Privrednom komorom Srbije potaknut će poduzetnice iz Srbije da se u što većem broju pridruže Kongresu i svim poduzetnicama iz regije. Žensko poduzetništvo je zaista postalo jedan od najznačajnijih pokretača ekonomija država jugoistočne Europe i to je ono čemu mi planiramo težiti u narednom periodu kroz projekte Privredne komore Srbije i Sektora poduzetništva PKS, koji će nastaviti snažno podržavati i poticati razvoj ženskog poduzetništva – kazala je Branislava Simanić ispred Privredne komore Srbije.

Kongres koji će se održati na Zagrebačkom Velesajmu – kongresni centar, a u nazočnosti više od 600 poduzetnica iz Bugarske, Rumunjske, Kosova, Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, u nazočnosti i govor u protokolarnom dijelu i predsjednice Hrvatske te potpredsjednice hrvatske Vlade, u radnom dijelu otvorit će ugledna poduzetnica iz Srbije Dragana Jovanović, koja se također obratila nazočnima na press konferenciji.

– Na dva načina sam ponosna što sam sudionica Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe. Prvo, zato što sam sama poduzetnica već dvadeset godina i znam iz vlastitog iskustva kako je istovremeno i teško i divno voditi vlastiti, ženski posao. I greške i uspjesi pripadaju isključivo nama. Drugo, moja misija kao life i business coucha je da naučim poduzetnice i poslovne žene kako da ovladaju stresom, umjesto da stres ovlada njima i da u uspješnoj poslovnoj karijeri uspostave tzv. work-life ravnotežu, koja je, tvrdim iz svakodnevnog rada s poduzetnicama, najveći izazov uspješnih poslovnih žena u današnjem vremenu – objasnila je novinarima Dragana Jovanović.

Dodala je i kako danas žene u svojim karijerama nisu plaćene za rad, nego za stres.

– Zato je moja tema kojom ću uvezati regionalna poduzetnička iskustva na predstojećem Kongresu upravo tema upravljanja stresom među poduzetnicama i managericama – naglasila je Jovanović.

Snaga ženskog poduzetništva u jugoistočnoj Europi posljednjih je godina doživjela procvat. Iako žensko poduzetništvo nije tradicionalno ukorijenjeno u ekonomije država jugoistočne Europe, posljednjih godina sve više žena pokreće, na krilima kvalitetnih start up-ova, svoja poduzetništva koja prerastaju nerijetko u srednje velike tvrtke do 50 zaposlenih.

Žensko poduzetništvo postalo je jedan od najznačajnijih pokretača ekonomija država jugoistočne Europe te u pojedinim gospodarstvima (npr. Slovenija i Hrvatska) već zauzima više od 20 posto ukupnih ekonomskih aktivnosti.

Iz navedenih razloga, Kongres poduzetnica jugoistočne Europe po prvi će puta na jednom mjestu okupiti žene koje svoju egzistenciju osiguravaju na realnom tržištu, te marljivo i neumorno potiču žensko poduzetništvo prema rastu i razvoju. (PRIJAVITE SE NA KONGRES NA LINKU OVDJE)

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, 08. 03. 2017.g. u Zagrebu bit će platforma osiguranja razmjene iskustava, stvaranja poslovnih kontakata, povezivanja i unapređenja poslovne mreže poduzetnica, kako bi im pristup i opstanak na tržištu država iz kojih dolaze, ali i regije bio što kvalitetniji, a put do željenog poslovnog uspjeha što izvjesniji.

Cilj Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe je osigurati:

• inovativan pristup umrežavanju poduzetnica regije
• logistiku za promociju i razvoj poduzetničkih aktivnosti žena ovog dijela Europe
• razmjenu iskustava i zajedničku informativnu platformu kroz www.poduzetnica.hr Virtualni ženski poduzetnički centar
• kreiranje novih tržišta, poslova i poslovnih platformi
• provedbu kontinuiranih edukacija kao najboljeg ulaganja u poduzetništvo – Kreativni inkubator
• snažnu motivaciju za pokretanje i razvoj poduzetništva
• angažiraniju poslovnu aktivnost žena
• poticanje konkurentnosti i izvrsnosti među poduzetnicama
• smanjenje marginaliziranog položaja žena u poslovnom svijetu u mnogim društvenim sredinama
• otvaranje mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti u Europskoj Uniji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp