Dvije najistaknutije žene hrvatske politike dolaze na Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

Predsjednica Hrvatske i potpredsjednica Vlade podržavaju projekte kojima se jača žensko poduzetništvo

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, koji predstavlja najveće poslovno okupljanje žena u ovo dijelu kontinenta od kada postoji tržišna ekonomija, održat će se 8. ožujka 2017. godine, pod pokroviteljstvom i u nazočnosti dviju najistaknutijih žena hrvatske politike danas – Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Hrvatske i Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Obje visoke uzvanice ujedno će se i obratiti nazočnima na Kongresu koji će se održati na Zagrebačkom Velesajmu, i to pred više od 600 poduzetnica iz Bugarske, Rumunjske, Kosova, Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Ova manifestaciju u cilju promicanja ženskog poduzetništva zajednički organiziraju Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr i Grad Zagreb u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba, Razvojnom agencijom Zagreba i Međunarodnim ekonomskim forumom „Perspektive“ , te suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom obrtničkom komorom,  Veleposlanstvom Slovenije u Zagrebu, Asocijacijom poslovnih žena Makedonije, Udrugom poslovnih žena BiH, Unijom poslodavaca Crne Gore, Privrednom komorom Srbije te Zajednicom poduzetnica Slovenije.

– Konferencija čiji je cilj razmjena znanja i iskustava te umrežavanje poduzetnica jugoistočne Europe, pridonijeti kreiranju novih tržišta, poslova i poslovnih platformi zaslužuje pozornost i potporu. Stoga mi je drago prihvatiti pokroviteljstvo nad Kongresom poduzetnica jugoistočne Europe te se istom odazvati sukladno mojim raspoloživim obavezama i osobno sudjelovati na njemu – istaknula je predsjednica Republike u pisanom obraćanju organizatorima Kongresa – Virtualnom ženskom poduzetničkom centru.

Svoju potporu i dolazak potvrdila je i potpredsjednica Vlade. 

– Pokroviteljstvom i dolaskom na kongres iskazujemo podršku razvoju ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj i ženama-poduzetnicama koje donose poslovne odluke, kontroliraju i vode svakodnevno poslovanje, poboljšavaju poduzetničku kulturu i pokreću nova radna mjesta, osobito u svojim lokalnim zajednicama. Vjerujemo da ćete najavljenim kongresom potaknuti daljnju promociju poduzetništva žena i aktualizirati pitanja prepreka ženskom poduzetništvu – istaknuli su iz ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta s potvrdom dolaska na Kongres potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Snaga ženskog poduzetništva u jugoistočnoj Europi posljednjih je godina doživjela procvat. Iako žensko poduzetništvo nije tradicionalno ukorijenjeno u ekonomije država jugoistočne Europe, posljednjih godina sve više žena pokreće, na krilima kvalitetnih start up-ova, svoja poduzetništva koja prerastaju nerijetko u srednje velike tvrtke do 50 zaposlenih.

Žensko poduzetništvo postalo je jedan od najznačajnijih pokretača ekonomija država jugoistočne Europe te u pojedinim gospodarstvima (npr. Slovenija i Hrvatska) već zauzima više od 20 posto ukupnih ekonomskih aktivnosti.

Iz navedenih razloga, Kongres poduzetnica jugoistočne Europe po prvi će puta na jednom mjestu okupiti žene koje svoju egzistenciju osiguravaju na realnom tržištu, te marljivo i neumorno potiču žensko poduzetništvo prema rastu i razvoju.

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, 8. 3. 2017.g. u Zagrebu bit će platforma osiguranja razmjene iskustava, stvaranja poslovnih kontakata, povezivanja i unapređenja poslovne mreže poduzetnica, kako bi im pristup i opstanak na tržištu država iz kojih dolaze, ali i regije bio što kvalitetniji, a put do željenog poslovnog uspjeha što izvjesniji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp