Veća popularnost nego razvikani svjetski brandovi
Posljednjih nekoliko godina hrvatsko tržište doživjelo je procvat proizvodnje domaćeg piva. Male pivovare, iako tek razvijaju tradiciju proizvodnje piva, uz puno uloženog truda i angažmana na vlastitom receptu, iz dana u dan postižu sve veću popularnost među pivopijama. Iako ih se zatječe više lokalno i u krugu od 50 do 100 kilometara, male pivovare u Hrvatskoj imaju u okružju u kojem plasiraju pivo, nerijetko i veću popularnost nego razvikani svjetski brandovi.
Među njima je svakako i obitelj Bošnjak iz Nove Gradiške koja je prije nekoliko godina započela proizvodnju svog domaćeg piva, iznimno popularnog u Slavoniji.
– Osnovni naš posao je proizvodnja domaćeg piva takozvanog kraft piva. Riječ je o obiteljskom poslu kojega vodimo moj suprug i ja, te suprugov brat. Prvo pivo moj suprug je skuhao 2000. godine i bilo je više riječi o eksperimentiranju radi hobija. No devet godina kasnije krenuli smo to i komercijalizirati, te od 2010. godin imamo i kušaonicu domaćeg piva gdje na našem seljačkom domaćinstvu pružamo i ugostiteljske usluge – opisuje Marijana Bošnjak, prve početke proizvodnje vlastitog domaćeg piva, danas iznimno popularnog u Slavoniji.
Iako sada izgleda poprilično jednostavno stati na noge i krenuti s vlastitim pivom, u vrijeme dok je bračni par Bošnjak krenuo u svoju proizvodnju gotovo je sve bilo izazov, jer informacija i mogućnosti za ovakvu vrstu poduzetništva nije bilo.
– Nismo mogli, a željeli smo na svom OPG-u pokrenuti proizvodnju. Iako smo povlačili paralele da se od grožđa koje je proizvedeno u vinogradima raznih OPG-ova može proizvoditi vino, zašto onda mi na svom imanju ne bismo mogli od pivarskog ječma uzgojenog na našoj zemlji mogli proizvoditi pivo. Pivo traži ječmeni slad, kvas, vodu i hmelj kao začin te nije toliko komplicirano za proizvodnju, koliko je bio kompliciran birokratski sustav kojega smo morali proći da bi mogli proizvoditi domaće pivo – otkriva Marijana Bošnjak, koja priznaje da do svoje tridesete godine nije niti pila pivo.
A onda kako to obično biva u poduzetničkim vodama – sami moramo testirati svoj proizvod da bi istinski znali koliko je dobar. Iz toga je nastala, u šali otkriva ova poduzetnica iz Nove Gradiške, najveća draž u proizvodnji piva, a to je isprobavanje okusa i pronalazak onog najboljeg za tržište.
Svoje znanje o proizvodnji piva bračni par Bošnjak je iz godine u godinu unapređivao odlaskom na pivarske sajmove, ali i razmjenom informacija s ostalim poduzetnicima u ovoj branši.



– I dobijete tada široku paletu mogućnosti kombinacije okusa i palete mirisa piva, reklo bi se za svakog ljubitelja po nešto. U ovom smo poslu deset godina te nas raduje vidjeti kako tržište raste i razvija se, naravno i mi uz njega, sa svojim domaćim vrstama piva. Radimo najviše lager i to crni i svijetli lager. I po tome je poznato Bošnjak pivo danas među potrošačima.
U Novoj Gradiški je velika tvornica slada što je dobro došlo u proizvodnji Bošnjak piva, a hmelj se nabavlja u Sloveniji.
Sve ostalo potrebno za proizvodnju Bošnjak piva također je iz bliže i dalje okolice Nove Gradiške tako da u punom smislu riječi sve što se lokalno proizvede – lokalno se i popije.