Bez obzira jeste li dobre ili loše volje – uvijek je dobro nazdraviti domaćim pivom iz malih pivovara

Veća popularnost nego razvikani svjetski brandovi

Posljednjih nekoliko godina hrvatsko tržište doživjelo je procvat proizvodnje domaćeg piva. Male pivovare, iako tek razvijaju tradiciju proizvodnje piva, uz puno uloženog truda i angažmana na vlastitom receptu, iz dana u dan postižu sve veću popularnost među pivopijama. Iako ih se zatječe više lokalno i u krugu od 50 do 100 kilometara, male pivovare u Hrvatskoj imaju u okružju u kojem plasiraju pivo, nerijetko i veću popularnost nego razvikani svjetski brandovi.

Među njima je svakako i obitelj Bošnjak iz Nove Gradiške koja je prije nekoliko godina započela proizvodnju svog domaćeg piva, iznimno popularnog u Slavoniji.

– Osnovni naš posao je proizvodnja domaćeg piva takozvanog kraft piva. Riječ je o obiteljskom poslu kojega vodimo moj suprug i ja, te suprugov brat. Prvo pivo moj suprug je skuhao 2000. godine i bilo je više riječi o eksperimentiranju radi hobija. No devet godina kasnije krenuli smo to i komercijalizirati, te od 2010. godin imamo i kušaonicu domaćeg piva gdje na našem seljačkom domaćinstvu pružamo i ugostiteljske usluge – opisuje Marijana Bošnjak, prve početke proizvodnje vlastitog domaćeg piva, danas iznimno popularnog u Slavoniji.

Iako sada izgleda poprilično jednostavno stati na noge i krenuti s vlastitim pivom, u vrijeme dok je bračni par Bošnjak krenuo u svoju proizvodnju gotovo je sve bilo izazov, jer informacija i mogućnosti za ovakvu vrstu poduzetništva nije bilo.

– Nismo mogli, a željeli smo na svom OPG-u pokrenuti proizvodnju. Iako smo povlačili paralele da se od grožđa koje je proizvedeno u vinogradima raznih OPG-ova može proizvoditi vino, zašto onda mi na svom imanju ne bismo mogli od pivarskog ječma uzgojenog na našoj zemlji mogli proizvoditi pivo. Pivo traži ječmeni slad, kvas, vodu i hmelj kao začin te nije toliko komplicirano za proizvodnju, koliko je bio kompliciran birokratski sustav kojega smo morali proći da bi mogli proizvoditi domaće pivo – otkriva Marijana Bošnjak, koja priznaje da do svoje tridesete godine nije niti pila pivo.

A onda kako to obično biva u poduzetničkim vodama – sami moramo testirati svoj proizvod da bi istinski znali koliko je dobar. Iz toga je nastala, u šali otkriva ova poduzetnica iz Nove Gradiške, najveća draž u proizvodnji piva, a to je isprobavanje okusa i pronalazak onog najboljeg za tržište.

Svoje znanje o proizvodnji piva bračni par Bošnjak je iz godine u godinu unapređivao odlaskom na pivarske sajmove, ali i razmjenom informacija s ostalim poduzetnicima u ovoj branši.

– I dobijete tada široku paletu mogućnosti kombinacije okusa i palete mirisa piva, reklo bi se za svakog ljubitelja po nešto. U ovom smo poslu deset godina te nas raduje vidjeti kako tržište raste i razvija se, naravno i mi uz njega, sa svojim domaćim vrstama piva. Radimo najviše lager i to crni i svijetli lager. I po tome je poznato Bošnjak pivo danas među potrošačima. 

U Novoj Gradiški je velika tvornica slada što je dobro došlo u proizvodnji Bošnjak piva, a hmelj se nabavlja u Sloveniji.

Sve ostalo potrebno za proizvodnju Bošnjak piva također je iz bliže i dalje okolice Nove Gradiške tako da u punom smislu riječi sve što se lokalno proizvede – lokalno se i popije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp