Valpovčanka Darija Perošević pobijedila tešku bolest i nezaposlenost kreiranjem izvornog i maštovitog slavonskog suvenira

Iako ju život nikada nije mazio, nikada nije ni pokleknula

Prije četiri godine naša Loyalty članica Darija Perošević iz Valpova ostala je bez posla. No, ostanak bez posla samohranu majku troje djece Marko (23), Marija (21), Luka (20), nije pokolebao, nego je neustrašivo tražila načina osigurati egzistenciju u novonastalim uvjetima.

– Imali smo vlastitu zemlju, odlučili smo baviti se uzgojem češnjaka kojeg smo i posadili u jesen 2012. Uzgoj češnjaka je bila moja prvobitna ideja. Posadili smo te jeseni 160 kg češnjaka, čiji je otkup bio dogovoren. No kako život piše priče ne uvijek kako mi zamislimo, tako je i 2013. mene iznenadila. Dijagnosticiran mi je tumor na mozgu, pa su uslijedile operacije. Ovi su operativni zahvati tražili mirovanje, koje mi je teško palo, a to vrijeme sam odlučila iskoristiti naučiti heklati – prisjeća se Darija Perošević vremena u kojima se rodila njena poduzetnička ideja o ručnoj izradi heklanih suvenira. Ideja se razvijala u poduzetnički projekt, iako tada, iskreno priznaje, o heklanju ništa nije znala.

Naime bolest je zaustavila prvotne planove o uzgoju i prodaji češnjaka već nakon prve sjetvene sezone. Dugi postoperativni oporavak u bolnici gdje je vrijeme kratila upravo heklajući, Darija Peršević iskoristila je kako bi ono što joj je pričinjavalo zabavu u vrlo teškoj zdravstvenoj situaciji okrenula u svoju korist i buduću egzistenciju. Počela je heklati ukrasne šeširiće za čepove boca.

– Obično poduzetničke priče počinju idejom. Moja je počela bolešću, tj. operacijama. Kada sam bila fizički najslabija, rađale su se nove ideje. U to vrijeme je vrijeme Osječko – baranjska županija raspisala natječaj na kojega sam se prijavila s idejom “Šeširićima upoznajmo Hrvatsku” u kojem sam svaku regiju Hrvatske predstavila šeširićima za boce. Bila sam jedna od nagrađenih, što mi je tada bilo dodatni vjetar u leđa, obzirom da sam bila u postoperativnom stanju. Novčana nagrada koju sam dobila na ovo natječaju za kreativnost rukotvorina također mi je pomogla u mom poduzetništvu – ocjenjuje poduzetnica Darija Perošević ponosna, unatoč svim problemima koje je prate u životu, što se odlučila biti sama sebi šefica.

Domaća radinost “Perošević”, u vlasništvu samozatajne i uporne poduzetnice iz Valpova, danas je mala tvornica suvenira. Prvi heklani proizvod – šeširić tražio je primjerenu bocu, a boca punjenje, pa je Darija Perošević krenula s novim idejama za slavonske suvenire.

– Šeširić je zahtijevao bočicu, bočica punjenje i tako sam počela čokančiće oslikavati akrilnim bojama motivima regionalnog karaktera, u raznim kombinacijama. I tako su nastali prvi pokloni koji su „osvojili“ ne samo kupce u Slavoniji nego i inozemstvu. Uz suvenire izrađujem i bočice za svatove sa pripadajućim šeširićem u željenoj boji. Osim ponuđenih proizvoda u našoj kolekciji, sve suvenire izrađujem i po narudžbi. Tako u ponudi imam i predmete za kolekcionare: od podmetača za čaše, magnete i privjeske. A na svakom čokančiću je privjesnica sa slikom i kratkom pričom o znamenitosti grada, tj. kulturnog spomenika čije motive nosi oslikana bočica. U ponudi imam i boce s željenjim logom. Osim toga i suvenire s lovačkim i ribičkim motivima također u raznim kombinacijama – nabraja Darija Perošević svoj kreativni proizvodno suvenirski asortiman.

Svjesna činjenice da je život niti profesionalno niti privatno nije mazio – nije posustajala nego rađala nove ideje i nove planove. Za sebe, svoju djecu, svoje poduzetništvo.

-Izazov mi je raditi nešto novo, drugačije i sada nakon tri godine iskustva mogu reći da imam raznovrsnu paletu proizvoda za svačiji ukus. Kažu da poduzetnik znači živjeti nekoliko godina kako nitko ne želi, a ja vjerujem da je to vrijeme iza mene. Iako sam na samom početku imala sve preduvjete za neuspjeh, nisam odustala. Vrijeme će pokazati je li to bila ludost ili hrabrost. Kako sam u međuvremenu ostala samohrana majka, borba je bila još veća. Činjenica da si sama određujem radno vrijeme je prednost, a kako nemam stalno tržište, odlazak na sajmove mi teško pada , obzirom na moje zdravstveno stanje i razne vremenske uvjete u kojima se nađem. Što se tiče problema u poslovanju, moram spomenuti da mi nije otvoreno bolovanje niti jedan jedini dan, a operiran mi je tumor na mozgu, a oporavak je bio višemjesečan. Sve to vrijeme, uredno sam plaćala doprinose. Tu sam u samom početku zakinuta – opisuje sve čari i nedaće svog poduzetničkog izbora.

Planova je puno jer ova poduzetnička priča s originalnim i iznimno kreativnim, te nagrađivanim suvenirom ide dalje te se širi i na Dalmaciju.

– Voljela bih izlagati na inozemnim sajmovima, gdje bi promovirala ne samo svoj rad, nego i Hrvatsku koja bi na taj način privukla turiste, ne samo u Dalmaciju, nego i u kontinentalni dio lijepe naše, koja još uvijek nije dovoljno prepoznata i nije ostvarila svoj potpuni potencijal. No treba imati na umu da je današnje vrijeme drugačije, vrijeme kapitalizma, kada ne radimo jedan posao do kraja života kao nekad, nego se sami snalazimo, ali to neka ne bude ograničenje, već naprotiv, gledajte to kao priliku za ostvarenje svojih potencijala i realizaciju Vaše mašte u djelo, kao što je na koncu konca i naš ljudski mozak koji ima puno toga za dati – bez imalo zadrške ističe Darija Perošević, beskrajni uzor mnogim poduzetnicama u svom nepokolebljivom putu prema poslovnom uspjeh.

I za sve koji kane odustati ima samo jednu kratku mudrost – kad ti život da gorak limun, pokušaj od njega napraviti dobru limunadu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp