U mjesec dana na besplatnim edukacijama više od tri stotine poduzetnica i poduzetnika

Gradovi Osijek, Sisak, Zaprešić, Nova Gradiška u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom

Koliko je znanje moć – najbolje pokazuju članice i članovi Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, kao i svi oni koji će to tek postati, pohađanjem besplatnih edukacija za što lakše poslovno snalaženje na realnom tržištu. U proteklih mjesec dana Virtualni ženski poduzetnički centar u suradnji s nekoliko hrvatskih gradova održao je cijeli niz besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike, kao i sve one koji to žele biti.img_8332

Edukacije je u protekla četiri tjedna u Osijeku, Sisku, Zaprešiću i Novoj Gradiški poslušalo više od 300 polaznika te aktivno sudjelovalo u njima. Sve edukacije su u cijelosti besplatne za polaznike, a financiraju se iz proračuna jedinica lokalne vlasti ili fondova EU-a. 

Vođeni idejom i vjerovanjem kako žene mogu biti uspješne poduzetnice, Virtualni ženski poduzetnički centar kroz svoje edukacije polaznicima pokazuje koliko je teško ili lagano zarađivati poduzetnički kruh, koliko je lijepo biti sam sebi šef, imati fleksibilno radno vrijeme, odgovarati za učinak vlastitih projekata, te motivirati buduće poduzetnice, ali i kolege poduzetnike da se sa što manje straha i neizvjesnosti, a što više informacija, poznavanja realnog tržišta, te pozitivne poslovne perspektive otisnu u vlastiti biznis 15045802_1261418077253234_2146744388_ni snađu u njemu.

– Slavonija iznimno pati i osjeti se manjak gospodarskih aktivnosti u ovom dijelu Hrvatske. No, korak naprijed uvijek su držali poduzetnici, što sam i sam cijeli niz godina. Znam koliko je teško, ali zajedno je lakše, posebice uz kvalitetne edukacije i znanja kako doći do kupaca, opstati na  tržištu, kvalitetno lansirati u prodaju svoj proizvod i uslugu. U tom pravcu Nova Gradiška će podupirati inicijative edukacija i u svom proračunu osiguravati sredstva da se one nastave – ocijenio je suradnju s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom na provedbi edukacija Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške. Gradonačelnik Grgić i osobno je nazočio prvoj edukaciji u ovom slavonskom gradu.

Prvoj novogradiškoj edukaciji se odazvalo tridesetak poduzetnica i poduzetnika, kao i onih koje će to biti. Upriličena je zahvaljujući logističkoj potpori koju je pružila Mirela Glavaš, vlasnica i direktorica knjigovodstvenog servisa “Kontoar” iz Nove Gradiške.15058024_1261418287253213_1771782574_n

Uvijek sam pomagala i pomažem u svom poduzetničkom radu, a kad sam vidjela da Virtualni ženski poduzetnički centar održava edukacije u suradnji s gradovima Hrvatske, sasvim mi je bilo razumljivo da Nova Gradiška mora biti nova adresa gdje će se one nastaviti. Edukacija je iznimno važan dio poduzetništva, osobno puno ulažem u obrazovanje i cjeloživotno učenje jer samo tako možemo kvalitetno “loviti” korak s trendovima na tržištu. Sve što sam čula na prvoj edukaciji je prijeko potrebno svakom poduzetniku i raduje me što nastavljamo i u 2017. godini s ovim projektom – kazala je Mirela Glavaš, poduzetnica na čiju inicijativu su se uz potporu gradonačelnika Vinka Grgića organizirale i prve edukacije u Novoj Gradišci.

marijana-bosnjakEdukacija u Novoj Gradiški je ugostila mnoge iskusne poduzetnike, ali i one koji tek razmišljaju sami sebi biti šef. Marijana Bošnjak, vlasnica i direktorica Bošnjak company d.o.o. iz Nove Gradiške, koja je usmjerena proizvodnji domaćeg piva, te je već deset godina poduzetnica. No, kako sama ističe – znanja nikada nije dovoljno, pa je puna znatiželje, ali i želje za novim informacijama i motivaciju stigla na edukaciju. 

– Lijepo je da je grad nešto ovako korisno organizirao. Bez obzira na moje iskustvo, uvijek ću se edukacijama odazvati, a dovoljno je i da čujem samo jednu korisnu rečenicu, ja sam motivirana za daljnje poduzetništvo – komentirala je Marijana Bošnjak, poduzetnica koja stoji iza proizvodnje najpopularnijeg domaćeg piva kontinentalnog dijela Hrvatske. 

Uz nju je na edukaciji bila i mlada 19-godišnja Josipa Marjanović koja je početkom ove godine otvorila tvrtku uz josipa-marjanovicpomoć oca. Bavi se sjetvom i preradom žitarica, a usmjereni su na eko proizvodnju.

– Iz srednjoškolskih klupa sam ušla u poduzetničke, ne  bojim se izazova, imam potporu dragih i pozitivnih ljudi oko sebe i to je najvažnije. Želim biti sama svoja šefica i želim se time baviti, a drago mi je da sam na edukaciji naučila i kako to postići – ustvrdila je mlada poduzetnica Josipa Marjanović. 

Pozitivne dojmove edukacijama za poduzetnice i poduzetnike u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra ne kriju niti u Zaprešiću. Planovi za novi niz edukacija već se kroje za 2017., a poticaj će dati i uprava grada kroz cijeli niz ideja, najavio je na posljednjoj edukaciji u ovom gradu Damir Benčević, zamjenik gradonačelnika. Poduzetnicama i poduzetnicima Zaprešića edukacije su dobro došle i poželjne, pa nisu skrivali svoj želju da budu i brojnije. Među njima posebno ih očekuje “novopečena” zaprešićka poduzetnica Vlasta Pastuović Aleksić.vlasta-pastuovic-aleksic

–  Egzistenciju sam osiguravala radeći u jednoj tvrtki kao tajnica – osjećala sam se da sam živjela u kavezu sa zlatim rešetkama, a nisam imala dovoljno hrabrosti da krenem. Stjecajem okolnost tvrtka za koju sam radila je otišla u stečaj, čime su se meni otvorile šanse za vlastito poduzetništvo koje sam dugo sanjala. Završila sam edukaciju za management u malom poduzetništvu, pa sam u Ljubljani završila na privatnoj akademiji slikarstvo, te svoj vječni san da se bavim slikarstvom i keramikom počela pretakati u stvarnost te da živim od svojih umjetničkih djelatnosti. Uzela sam poticaje za samozapošljavanje i krenula u akciju, a edukacije koju sam odslušala su mi dale vjetar  u jedra. Uvijek nešto novo naučim, znam da moram znati sve o svemu i rado ću uvijek doći na ovakve edukacije – ocijenila je Vlasta Pastuović Aleksić, od prije nekoliko dana vlasnica obrta Vlastaart iz Zaprešića. 

marina-soricU Osijeku se više od stotinu poduzetnica i poduzetnika odazvalo edukaciji, a Sisak je čak četiri edukacije, uz Virtualni ženski poduzetnički centar, organizirao u mjesec i pol dana provedbe.

S razlogom – jer svi žele, nakon što poslušaju motivacijske edukacije, iskusiti draž poduzetništva, ma koliko se to na prvi pogled činilo punim izazova.

– Na edukaciju sam došla puna očekivanja saznati što i kako trebam raditi i napraviti da bi mogla biti poduzetnica, posebice za nas mlade koji smo završili školovanje. Želja mi je kroz ovakve edukacije znati bolje snaći se na tržištu, doći do kupaca, prevladati birokratske prepreke. Bavim se iz hobija jednom potencijalnom poduzetničkom aktivnosti, a želja mi je da nakon što se dobro informiram o svemu, krenuti u otvaranje tvrtke ili obrta – ocijenila je mlada buduća poduzetnica Marina Sorić iz Siska.

I u Sisku se moglo naučiti koji su to trendovi budućnosti na tržištu, kakve kupce možemo očekivati, kako uopće doći do goran-brajdickupca. Polaznike besplatnih radionica je najviše zanimalo kako osigurati potražnju za poduzetničkim proizvodom ili uslugom, te kako osvojiti tržište u Hrvatskoj ili izvan nje. 

Sve te odgovore dobili su kroz četiri edukacijska ciklusa organiziranih s upravom Grada Siska te gradskom tvrtkom Sisak projekti. 

S edukacija je zadovoljan otišao i Goran Brajdić. 

– Otac mi se bavi poduzetništvom, a kroz ovakvu edukaciju produbit ću svoja znanja o svemu što me u ovom vrlo odgovornom profesionalnom izboru  čeka. Uvijek su dobro došle informacije kako biti kvalitetan šef, upravljati svojom tvrtkom, koje su moje obaveze prema birokraciji i slično – analizirao je polaznik besplatne edukacije u Sisku Goran Brajdić. 

Virtualni ženski poduzetnički centar planira u 2017. što više poduzetnica i poduzetnika diljem Hrvatske uključiti u program besplatnih edukacija, potpomognutih kroz suradnju s jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Stoga ostaje vjera da će mnogi gradovi i općine slijediti primjere gradova Splita, Zagreba, Osijeka, Siska, Nove Gradiške i Zaprešića gdje su uspješno organizirane besplatne edukacije s velikim brojem zainteresiranih polaznika. 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp