Kako nas vide u svijetu – Hrvatska ima (pre)mali broj investicija zbog (pre)velike birokacije

Mark Begich, bivši senator Aljaske o (anti)poduzetničkoj klimi u Lijepoj našoj

Koliko god brzo neki investitor odlučio poslovati u Hrvatskoj, još brže će otići kada se sudari s hrvatskom birokracijom – jasan je bio tijekom nedavnog posjeta domovini svojih predaka Mark Begich, bivši senator s Aljaske.

Donoseći iskustva “najhladnije” i naoko najnepristupačnije regije Sjedinjenih Američkih Država, političar i bivši senator hrvatskih korijena sudjelovao je u konferenciji “G2 – Hrvati u biznisu”, te je svojim iskustvima nastojao oslikati kako se doživljava mark-begich1Lijepa naša u inozemstvu. U slučaju bivšeg senatra s Aljaske – transkontinentalno i u usporedbi s državom iz koje dolazi te koja se danas pretvorila u iznimnu turističko – investicijsku oazu SAD-a.

– Kad pomislite na Aljasku vjerovatno mislite na hladnoću, snijeg, zimu, no to je najmanje što nas opisuje istinski. Posljednji desetljeća intenzivno se radilo na ugledu i percepciji Aljaske, koja je postala ne samo poželjna turistička destinacija, nego i investicijski – poslovno. A zamislite što sve tek može Hrvatska – optimističan je bio Begich uspoređujući državu iz koje su se još za vrijeme Austro – Ugarske iselili njegovi preci, s državom u kojoj živi danas.

Upravo taj nepristrani pogled na Hrvatsku, poglavito u segmentu što lakšeg razvoja tržišne ekonomije, omogućio mu je da brzo i jednostavno “secira” i uoči glavne predispozicije i kočnice za razvoj poduzetništva.

– Na putu prema hotelu iz zagrebačke zračne luke, taksist koji me je vozio pohvalio mi se koliko je ponosan na činjenicu da radi posao gdje može biti sam svoj šef. Kupio je novo vozilo, radi i po cijele dane, a dan kada je mene vozio započeo je u 5 ujutro. I to kako ističe, da bi se nekoliko sati posvetio “papirologiji” tj. birokraciji i sređivanju svega potrebnog upravo oko birokratskih poslova – prisjetio je Begich svog prvog dojma kada je “svježe” doputovao u Hrvatsku. 

g2I tu počinje i završava svaki investicijski entuzijazam – smatra ovaj američki političar hrvatskih korijena. Drži da je pogubna činjenica što Hrvatska još nije “obračunala” sa svojom glomaznom i sporom birokracijom, koja nije u službi poduzetništva, kapitala, investicija, nego više služi sama sebi. Upozorava da su političari (pre)malo u službi razvoja poduzetništva, te da previše štite svoje interese umjesto interese onih koji ih biraju da svima bude bolje.

– Uzmite primjer Zagreba u kojemu se sigurno svakog mjeseca održava nekoliko poslovnih skupova, konferencija, kongresa. Da sam ja gradonačelnik Zagreba, svakog bi od gospodarstvenika s tih događanja pozvao k sebi na razgovor, jedan na jedan, nastojao mu približiti mogućnosti glavnog grada za investicije i razvoj gospodarske suradnje – savjetovao je Begich.

I dodao – Ne zaboravite – vrijeme koje investitor potroši za rješavanje birokratskih prepreka, svakako mora biti svedeno na što manju mjeru, jer ulagači nemaju tako “debele” živce i brzo premještaju svoj kapital gdje poslovanje ima manje kočnica, a više šansi da čim prije dođe do profita.

Bivši je senator iznio i primjere Aljaske koja je s nekoliko kvalitetnih brandova i aktivnosti poput lova na losose i gastro delicije od njega, te lova i ribolova općenito, poglavito u turizmu podigla posjećenost te popunila smještajne kapacitete tijekom cijele godine, što Hrvatskoj, na žalost, još uvijek ne polazi za rukom. 

alaska– Aljaska je danas država SAD-a koja je prepoznata po svom gospodarstvu iako se priroda čini pomalo nepristupačnom. Upravo suprotno  – od naočigled svojih slabosti, napravili smo veliku promociju svojih prednosti. Jer smo ih uočili, prilagodili, olakšali sve što se može olakšati za protok investicija i kapitala, te dobili više nego željeni učinak. A siguran sam da to i Hrvatska želi. Samo s riječi mora krenuti i na konkretna djela – još je konkretniji bio Begich. 

Smatra da je proteklih godina napravljeno puno u Hrvatskoj, ali da se i neke stvari još nisu pomjerile s mrtve točke.

– No, sve je na ljudima. Oni su pokretači promjena, ali i najveće kočnice razvoja – zaključio je bivši senator s Aljaske hrvatskih korijena. 

Ratko Mavar, autor fotografija bivšeg senatora Marka Begicha

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp