Rad od kuće ili iz ureda? Trendovi budućnosti pokazuju – niti jedno

Jedna od prvi stavki na početku poslovanja koju svaka poduzetnica nastoji definirati svakako je – gdje ću raditi. Većina poduzetnica odlučuje se u prvim mjesecima poslovanja za rad od kuće (naravno ako to izabrana vrsta djelatnosti dopušta) da bi postupno s “financijskim jačanjem”, prešle u više ili manje zadovoljavajući – ured. Ali pitanje ureda
stalno je nazočno u poduzetništvu, a njegova se uloga mijenja ovisno o razvoju poslovnih aktivnosti i našim potrebama.

img_8068Mnoge kreativne profesije poput slobodnih umjetnika, ali i dizajneri, te u najnovije vrijeme IT stručnjaci često rade upravo iz “home office-a”, što im u prvom redu dopušta puno više feksibilnosti i “domaće atmosfere”. Rad u pidžami u tom slučaju nije nepoznanica, jer na koncu rad od kuće nije pitanje formalnosti, koliko sadržaja. Rijetko kad ove profesije “pređu” u konvencionalne urede, a kako trendovi budućnosti govore – vrlo je izgledno i da neće. 

Diplomirana inženjerka matematike i računarstva Sanja Balenović (36), vlasnica i direktorica tvrtke MINT IT, usmjerene pružanju konzultantskih i programerskih usluga, ima ured kod kuće. 

– Ogromna je prednost rada od kuće, a u prvom redu – imam svoju slobodu. Mogu uzeti pauzu i skuhati nešto, sama si slažem radno vrijeme kako mi odgovara, mogu si posložiti radnu okolinu kako god želim, ne moram ulaziti u kompromise s kolegama oko toga hoće li prozor biti otvoren/zatvoren, hoće li klima biti upaljena, … ocjenjuje svoj rad od kuće poduzetnica Sanja Balenović.

Poduzetnica Marijana Vidak svoje poduzetničke aktivnosti obavlja iz ureda, ali je svjesna i da njezini zaposlenici žele drugačije mogućnosti radne okoline.ured

– U tvrtki je organiziran posao u uredu, ali je omogućen i rad od kuće zaposlenicima prema potrebi i željama, a sve u skladu s potrebama posla ili zahtjevima klijenta. Kako radimo posao na drugačiji način mislim da je važno i ponašati se tako i stvoriti okruženje koje će omogućiti ugodan rad, a s druge strane i stvoriti podlogu za kreativnost i dalji razvoj, kako osobni tako i tvrtke – smatra poduzetnica Vidak. 

Iako je oduvijek u poslu bila važna kvaliteta, a ne kvantiteta rada, tako je i fleksibilnost rada dovela do potrebe da se ispune radni zadaci, a nikako radna forma poput primjerice osmosatno sjedenje u uredima. Trendovi budućnosti koje većina razvijenih država već proživljava – imperativ stavljaju na ispunjenje radnih obaveza i zadataka, dok je format i način ispunjenja istih manje bitan. Od zaposlenika se traži da odrade ono što im je naloženo, dok je manje bitno gdje će to odraditi, u koje vrijeme, s kakvim kapacitetima. Na kraju je samo jedno važno – radni učinak. A on se može postići i sjedenjem na livadi ispod drveta uz laptop i dobar wi-fi, ako se katarina-boban-filipanciczaposlenik u tom okružju dobro osjeća,  kažu stručnjaci. 

Stručnjakinja za organizaciju rada Katarina Boban Filipančić, vlasnica i direktorica tvrtke OrganizELA, koja pruža usluge virtualnog asistenta, poslovne podrške poduzećima (izrada poslovnih planova i strategija, vođenje kontrolinga, preporuke za razvoj poslovanja, izrada projekata za sredstva i slično) te usluge profesionalne organizacije i edukacija, i u jednom i u drugom načinu rada vidi prednosti. 

– Rad od kuće ima velikih prednosti, no istovremeno zahtijeva veliku disciplinu i odgovornost pa ako osoba nema naglašene navedene osobine, bolje se odlučiti na poslovni prostor. Rad od kuće omogućuje provođenje više vremena s djecom te istovremeno obavljanje kućanskih poslova, kuhanje i usputno pospremanje uz posao. No, kako savjetujem da se kod takvog načina rada treba dobro organizirati i paziti na ‘zamke’ (primjerice ‘multitasking’ je jedan od najvećih prijatelja stresa i kao takav nije dobar način korištenja vremena) – ističe Katarina Boban Filipančić.

I dok rad od kuće pruža i financijsku uštedu, s druge strane “krade vrijeme” što posebice znaju poduzetnice koje istovremeno dok rade i skrbe oko djece. A djeca, znajući da je mama kući, ne libe smetati je u njezinom poslu svojim potrebama.stress

S vremenom postat će sve manje značajno s koje adrese poslujemo, jer uvriježena potreba posjedovaja i rada u uredu sve je manje atraktivna.

U Sjedinjenim Američkim Državama već sada veliki broj poduzetnika posluje “od svuda” – jer moderne tehnologije omogućavaju da se gotovo na svakom mjestu “skrasite” s laptopom i pristupom internetu. 

Kroz nekoliko godina dominirat će virtualni uredi i na našim prostorima, čime će se znatno pojeftiniti poslovanje, te sasvim opravdano – prebaciti u digitalne sfere. 

naslovna fotografija: portal Sheknows.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp