Potporu umrežavanju žena na realnom tržištu i održavanju Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe dao i slovenski premijer

Ni slovenski premijer dr. Miro Cerar nije propustio posjetiti  Dan hrvatskih poduzetnica – B2B susreta hrvatskih i slovenskih poduzetnica na Međunarodnom samu obrta i poduzetništva u Celju, kojega su zajednički organizirali Mreža MEMA iz Ljubljane i Virtualni ženski poduzetnički centar iz Zagreba. predsjednik-vlade-republike-slovenije-dr-miro-cerar-i-sanela-dropulic-razgovaraju-o-kongresu-poduzetnica-jugoistocne-europe-zagreb-08-03-2017-3

Intenzivnim razgovorima, otvaranju poslovnih prilika i predstavljanju poduzetničkih projekata šezdesetak okupljenih slovenskih i hrvatskih poduzetnica pridružio se i prvi čovjek izvršne vlasti nama susjedne države, a s ciljem potpore ženskom poduzetništvu.

Tom prigodom predsjednica Zajednice slovenskih poduzetnica Marta Turk i voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić istaknule su kako je u Sloveniji i Hrvatskoj sve snažnije i brojnije žensko poduzetništvo, ali njihov se ekonomski potencijal ne uvažava dovoljno niti u jednoj niti u drugoj državi.

Iz navedenih razloga, a radi snažnije poruke Vladama obiju država, u cilju jasnije i konkretnije potpore, predsjednik-vlade-republike-slovenije-dr-miro-cerar-i-sanela-dropulic-razgovaraju-o-kongresu-poduzetnica-jugoistocne-europe-zagreb-08-03-2017-4predstavnice slovenskih i hrvatskih poduzetnica susrele su se s predsjednikom Vlade Republike Slovenije dr. Mirom Cerarom, ali i hrvatskim ministrom poduzetništva i obrta Darkom Horvatom u Celju.

Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, organizatora i pokretača Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, koji će s održati u Zagreb, 08. 03. 2017., pozvala je premijera susjedne države na više sluha i više razumijevanja u cijeloj regiji kada je žensko poduzetništvo u pitanju.

A koliko poduzetnice mogu otvoriti mnoga radna mjesta, donijeti tržištu inovativna rješenja, povećati gospodarski rast, ako im se pruži prilika i makne iz tradicionalnih okova i uvriježenog, najčešće podređenog i neravnopravnog položaja – dsc_0283i sociološki, ali i ekonomski, pokazale su hrvatske i slovenske poduzetnice na današnjem poslovnom susretu i druženju.

Među prvima odlasku u Celje pridružila se mlada poduzetnica Martina Kuntić iz Križevaca, vlasnica tvrtke Dimora i poznatog brada Agjamal – beach party kupaćih kostima.

– Slovensko tržište za moj je proizvod zanimljivo i vrlo privlačno, a s druge strane mislim da si kroz ovakve prezentacije poput ove na najvećem poduzetničkom sajmu u Europi mogu otvoriti i nove poslovne prilike. Stoga sam rado došla u Celje i radujem se novim susretima ovakve naravi – ocijenila je svoj posjet Celju poduzetnica Martina Kuntić.

Prije nekoliko dana vlastitu tvrtku za edukacije i davanje instrukcija otvorila je Slovenka Mihaela Velenšek, kako bi dsc_0565ono čime se kani baviti i predstavila na Sajmu, za početak svojim hrvatskim kolegicama.

– Nakon fakulteta nisam imala posla pa sam se odlučila za pokretanje vlastite tvrtke. Uz pružanje edukacija i poduku, također se kanim baviti i trgovinom, te se nadam i uspjehu u poduzetništvu –  prognozira mlada slovenska poduzetnica ističući zadovoljstvo što je odmah imala priliku svedočiti i umrežavanju s kolegicama iz Hrvatske. 

Mirjana Ivanuša – Bezjak iz Maribora organizirala je i brze poslovne sastanke na Danu hrvatskih poduzetnica kojim se omogućuje kratki razgovor i upoznavanje kolegica koje egzistenciju osiguravaju na realnom tržištu. I sama poduzetnica, svjesna je koliko networking i kvalitetno povezivanje pomažu ženskom poduzetništvu.

– Slovenija i Hrvatska dijele puno toga u ženskom poduzetništvu i sigurna sam da ćemo i na Kongresu poduzetnica dsc_0237jugoistočne Europe kvalitetno razmijeniti iskustva, predstaviti svoje poslovne projekte i otvoriti mogućnosti za nove tržišne prilike vjerovatno i u zajedničkoj suradnji – smatra poduzetnica Mirjana Ivanuša-Bezjak iz Maribora. 

Na Sajmu se predstavila i Ana Buljan iz mjesta Dobrinja na otoku Krku, vlasnica velebnog turističkog kompleksa Villa Storia, nekadašnjeg vlastelinskog imanja preuređenog u luksuzni smještaj.

Posebnu pozornost slovenskih kolegica i sajamske javnosti izazvala je i poduzetnica Iva Goluža, vlasnica tvrtke Azaria d.o.o. i branda Qushin, koji je visokokvalitetan hrvatski brend za kućne ljubimce i njihove vlasnike, kao i Ruža dsc_0537Feričević, vlasnica i direktorica tvrtka MarinaLab Opus d.o.o. iz Kupinečkog Kraljevca, koja proizvodi medicinske proizvode, kozmetiku, kao i dodatke prehrani.  

Slovenske poduzetnice izrazile su i zanimanje za poslovanje Mirjane Petković, vlasnike tvrtke Lakoća življenja i njezin proizvod “Škrinjica pozitivnih misli”, kao i Magdalene Bešker, vlasnice tvrtke Ulica snova i njezinu galanteriju personaliziranih rokovnika, planera i bilježnica.

Maja Vukina Bogović, samostalna umjetnica iz Klanjca tek kani otvoriti svoje poduzetništvo, pa je u Celje došla po dodatni poticaj za ovaj veliki i značajan poslovni poduhvat, dok je dsc_0209-1inovatorica i višegodišnja uspješna poduzetnica Bernarda Cecelja iz Nedelišća svojim projektom “Bernarda” i proizvodnjom madraca i kreveta nadahnula mnoge kolegice svojom poslovnom pričom i ustrajnošću.

Poduzetnica Irena Sertić, vlasnica plesne škole Sheerin u Celju je premijerno predstavila svoj novi projekt – prvi Oriental fusion stars festivala, kojemu je Zagreb, 05. studenog 2016. godine domaćin.
Na sajmu u Celju pred slovenskim kolegicama predstavilo se dvadesetak hrvatskih poduzetnica i jedan poduzetnik, svi članovi Virtualnog ženskog poduzetničkog centra. 

fotografije: Dražen Stopić

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp