Hrvatske poduzetnice svojom marljivošću i zalaganjem “osvajaju” i muške branše poput ICT tehnologija

Postoje sektori poduzetništva koji su gotovo isključivo “muški” i gdje se poduzetnice mogu na prste jedne ruke izbrojati. poput metal ili drvoprerade, građevine, ICT tehnologija…

No upravo ovo potonje, koje u Hrvatskoj broji i više od 90 posto muške poduzetničke populacije, ima svoje adute među poduzetnicama. Jedna od njih je i diplomirana inženjerka matematike i računarstva Sanja Balenović (36 ), vlasnica i direktorica tvrtke MINT IT, usmjerene pružanju konzultantskih i programerskih usluga.

– U 10 godina rada kod različitih poslodavaca i za različite klijente, u meni se polako razvila prvo maštarija, a onda i želja da se i sama upustim u poduzetničke vode. MINT IT uglavnom danas radi za velike tvrtke iz bankarskog i telekomunikacijskog sektora, a imamo i neke interne projekte i ideje koje sami razvijamo. Formalno tvrtka postoji malo manje od godine dana, iako smo u prve pregovore i predprodajne aktivnosti krenuli i dosta ranije – približava svoje poduzetničke aktivnosti u ICT sektoru Sanja Balenović, vlasnica tvrtke MINT IT.marijana  vidak

Ženske poduzetičke snage u “muškom svijetu” ICT poslovnih aktivnosti “brani” i diplomirana ekonomistica Marijana Vidak (37) iz tvrtke Nova generacija softvera d.o.o. Nakon stečenog iskustva kod različitih poslodavaca, uglavnom multinacionalnim tvrtkama, okrenula je stranicu, te se odlučila pridružiti partneru i pokrenuti posao u informatičkoj tvrtki.

– Nova generacija softvera d.o.o je tvrtka koja je osnovana prije deset godina, no u zadnjih pet smo od hobija i povremenih poslova odlučili da ga iz dodatnog projekta pretvorimo u osnovni posao. Tvrtka se bavi razvojem sustava i aplikacija za klijente te pružanjem savjetodavnih usluga klijentima iz različitih područja (financijski, bankarski, telekomunikacijski sektor, tvrtke za razvoj softvera..). U ponudi imamo nekoliko proizvoda između ostalog i jedan lagan, mali, ali moćan program – reporting library kojeg smo nazvali Templater. Ideja iza njega je da krajnji korisnik napravi svoj predložak u programu za obradu teksta ili tablica primjerice Microsoft Office Word i Excel, a da se potom izvještaji ili dokumenti koje korisnik želi izrade uporabom Templatera točno prema tom predlošku – nabraja aktivnosti svoje tvrtke OLYMPUS DIGITAL CAMERApoduzetnica Marijana Vidak, o čemu većina žena uglavnom niti pojmovno ne zna puno kada je ICT u pitanju.

I jedna i druga poduzetnica u branši koja se u Hrvatskoj zbog nadmoćne “spolne brojnosti” smatra isključivo muškom, dobro se snalaze, poput riba u vodi.

– S obzirom na to da sam još od matematičke gimnazije bila u sredini u kojoj je više muškaraca nego žena, razliku u spolnoj zastupljenosti primijetim tek kad mi netko skrene pozornost na nju. U duši sam uvijek bila matematičarka, IT mi daje mogućnost da na inovativan i kreativan način koristim svoj analitički um sklon rješavanju problema – smatra poduzetnica Sanja Balenović ističući da se i u ovom sektoru osjeća diskriminaciju u onolikoj mjeri koliko se to dopusti.

– Realno, ako vas netko želi diskriminirati, naći će razlog da to i učini. Oko toga se stvarno nema smisla uzrujavati – dodaje. Ono što je zacijelo uočljivo jeste da se djevojke, premda stidljivo i na prste jedne ruke za izbrojati, ipak poduzetnički pojavljuju i u ovom sektoru gospodarstva i uspješno vode svoje projekte. No, u odnosu na svjetske poduzetničke trendove, još uvijek nedovoljno.

– Rekla bih da puno toga ovisi o zakonu tržišta, a s vremenom vjerujem da se taj omjer bude izjednačavao. Isto tako je tu i uobičajena podjela na muške i ženske poslove, koja će sve manje biti izražena u budućnosti, a tomu bi trebala prethoditi i promjena u sustavu obrazovanja. Možda je čak i važnije i educiranje od malih nogu na drugačiji način ictrazmišljanja i da prije svega poduzetništvo nije bauk i da svatko može pokrenuti posao ili da može raditi za sebe ako želi. Jedino što bi trebalo jest osigurati preduvjete ili stvoriti dobru ili bar bolje razvijenu infrastrukturu i podršku za poduzetnike i poduzetnice, da postoji suradnja s državnim/lokalnim institucijama, stabilni i jasni zakonski okviri, minimalni nameti i sve ostalo što danas imamo u poslovanju kao prepreke i izazove – ocjenjuje ICT poduzetnica Marijana Vidak.

Slično razmišlja i njezina kolegica, vlasnica tvrtke MINT IT.

– U pravilu se kod žena više cijeni i podupire emotivna i socijalna inteligencija, dok se u muškaraca više cijeni i podupire logičko-matematička inteligencija. Djevojčice će se igrati s lutkama i organizirati će obitelj, dječaci će rastavljati kamione i smišljati kako da ubrzaju svoj autić. Jedan od razloga je sigurno i to kako se informatičari predstavljaju u javnosti. Obično se informatičare (i znanstvenike) doživljava kao socijalno zaostale ljude koji svoju nesposobnost za interakciju s drugim ljudskim bićima kompenziraju strojevima.  Međutim, to se mijenja. Sve se više i sve ranije djeca igraju s tabletima i računalima, samostalno istražuju nove aplikacije, programe koji ih zanimaju i zeneimaju želju i sami nešto novo kreirati. IT je dosta mlada struka, iduće generacije će poznavanje osnovnih računalnih radnji gledati kao opću kulturu. Ako pogledamo samo razvoj interneta u zadnjih 20 godina, lako je vidjeti kako i tehnologija i poznavanje tehnologije izuzetno brzo raste – uočava Sanja Balenović.

A ono što je zajedničko i muškarcima i ženama u ICT poduzetništvu jeste stalna borba za što učinkovitiji opstanak na tržištu puno izazova, bez obzira na spol.

–  MINT IT je mlada tvrtka, radimo na odnosima unutar tvrtke i odnosima sa svojim klijentima. Kroz projekte koje smo do sad preuzeli i uspješno odradili, opravdavamo povjerenje koje su nam naši dosadašnji klijenti dali. Srećom, zena - ict 1naša struka je takva da nam je tržište cijeli svijet, a IT stručnjaka ima osjetno manje nego što ih treba. To nam daje mogućnost da taktiziramo i biramo i klijente i projekte koje ćemo raditi, u skladu sa svojim željama i poslovnim planovima. Vjerujem da je poduzetništvo dugoročan projekt u kojem je važnije graditi i ulagati u sutrašnje rezultate nego uzimati profit danas. Stoga nam je jako važno imati zadovoljne korisnike i zadovoljne zaposlenike – ističe Sanja Balenović.

Kako se već par godina bavimo razvojem još jednog proizvoda koji je od nedavno i javno dostupan, većinu projekata odrađujemo upravo na DSL Platformi. Kako je DSL platforma sustav nešto drugačiji od postojećih rješenja, pomoću nje brže i jednostavnije rješavamo usko specijalizirane probleme, primjerice imamo daleko najbrže JSON librarije za Javu/Android/.NET ili za Postgres bazu. U budućnosti bismo htjeli više obavljati projekte vezane uz takvu problematiku, nego se baviti samo generičkim programiranjem, jer nam se čini da se tu možemo uže specijalizirati, a i istaknuti i na globalnoj razini. Naravno da je biti drugačiji kod nas znači odmah i novi izazov pa se nadam da ćemo ga i uspješno svladati te da će nam dalji razvoj kako proizvoda i usluga omogućiti i polako i dalji rast tvrtke, a istovremeno kroz rast tvrtke očekujemo da ću ostvariti i dodatni osobni razvoj i neizostavno veselje sa svakim novim koracima – prognozira poduzetnica Marijana Vidak.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp