Tko god od rujna obnašao vlast, morat će uvažavati glas poduzetnica

Okrugli stol Zaklade Konrad Adenauer Stiftung na temu “Poticanje poduzetništva i inovacija u Hrvatskoj” 

Psi laju, karavana prolazi – tako bi se ukratko mogao opisati odnos svake vlast do sada prema hrvatskom poduzetništvu, iako taj sektor gospodarstva iz godine u godinu jača. No, čini se ne i u očima političara, koji se poduzetnika sjete uoči izbora, ali ne i nakon njih.

Nepobitne činjenice o razvoju hrvatskog poduzetništva, posebice ženskog, prisiljavaju poprilično nezainteresiranu političku elitu u danima pred nama i nadolazećim izborima, da promijeni ponašanje i svoju poduzetničku percepciju. Svjestan je toga i ministar poduzetništva i obrtaKAS-6 (1) Darko Horvat (HDZ) koji nije propustio na skupu u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer pod nazivom Poticanje poduzetništva i inovacija u Hrvatskoj, skrenuti pozornost da onaj tko zaboravi na poduzetnike, ne može računati na obnašanje vlasti. 

– HDZ je, pripremajući se za izbore, napravio anketu među biračima. Njih 38 posto reklo je kako bi sa političarima u predizbornoj kampanji željeli razgovarati o temama iz gospodarstva i poduzetništva, a njih 18 posto zanima mirovinska i zdravstvena reforma. Onaj tko zaobiđe poduzetničke teme, taj će izgubiti izbore – jasan je bio ministar Horvat, dok poduzetnici očekuju da se s riječi prijeđe na djela. 

Napose jer hrvatsko malo i srednje poduzetništvo danas zapošljava  više od 50 posto radno sposobnog stanovništva, te ostvaruje više od 1/3 ukupnih prihoda, od čega 1/4 čini izvoz.  Značajnu ulogu u toj rastućoj statistici u koristi poduzetništva čine upravo žene, što nije propustio uočiti i Michael A. Lange, predsjednik Zaklade Konrad Adenauer. 

– Nužna je promjena u poduzetničkoj klimi unutar koje su žene ključni novi generator promjena – naglasio je prvi čovjek Zaklade Konrad Adenauer. 

KAS-8Ekonomist Mladen Vedriš, predstavnik Zagrebačke inicijative, iznio je niz zanimljivih činjenica između ostaloga i odnos muškaraca i žena u poduzetništvu koji je i dalje u korist muškaraca, no situacija se mijenja jer su žene intenzivnije krenule u poduzetničke aktivnosti.

Ivana Radić, predstavnica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra istaknula je sve značajniju ulogu žena u kreiranju vlastitih radnih mjesta te najavila Kongres poduzetnica jugoistočne Europe koja će se održati 8. ožujka 2017. godine u Kongresnom centru Zagrebačkog Velesajmu.

– Kongres je najveće poslovno okupljanje poduzetnica jugoistočne Europe od kada postoji tržišna ekonomija u ovom dijelu svijeta. Na njemu će sudjelovati više od 600 žena iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Bugarske i Moldavije. Kongres se odvija pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u partnerstvu sa Udrugom poslodavaca Crne Gore, a uz veliku potporu i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović – najavila je Ivana Radić.

Zaklada Konrad Adenauer (KAS) je politička zaklada Savezne Republike Njemačke, koja svojim programima i projektima aktivno doprinosi međunarodnoj suradnji i sporazumijevanju. 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp