Kako pripremiti prezentaciju?

 

Dosadna-prezentacija2

 

Najčešći oblik predstavljanja kompanije, projekta ili ideje je pomoću prezentacije. Svi volimo vidjeti o čemu se radi na neki jednostavan i pregledan način. U tu svrhu se često koristimo prezentacijama.
U svom poslu imala sam prilike vidjeti mnogo prezentacija domaćih i stranih firmi. Neke su bile izvrsne, a neke tek tako, na brzinu sastavljene. Ponekad je prezenter bio toliko loš da je publika sklapala oči i jedva čekala da završi dok se u drugim slučajevima događalo da je publici bilo žao kad je bilo gotovo. Neke su prezentacije bile vrlo dinamične i zabavne dok su druge bile odrađene, moglo bi se reći da je moglo i bez njih. U daljnjem tekstu donosimo neka opća pravila za izradu prezentacije a sama uspješnost predstavljanja ovisi o nekoliko faktora: prezenteru, sadržaju, vizualnom dojmu i onom x faktoru koji sve navedeno čini posebnim.
Osnovna pravila prezentacije
1. Izbjegavati „akrobacije“ u prezentaciji. Previše animacije, previše teksta, previše boja mogu odvratiti pažnju od same teme i prezentacije. Slušatelji i gledatelji onda gledaju slajdove, a glavna poruka ne dopire do njih. Prezentacija mora biti napisana jednostavno, odnosno treba slijediti pravilo – manje je više. Na jednom slajdu može biti najviše 3-4 rečenice. Pokušajte koristiti fotografije. One se bolje pamte i daju živost prezentaciji. Uostalom, slika kaže više od tisuću riječi.
2. Osoba koja prezentira mora znati puno više o temi nego što piše u prezentaciji. Može se dogoditi da ne zna neke tehničke detalje ali ne može ne znati odgovor na ključna pitanja o temi.
3. Prezenter treba biti dovoljno samopouzdan i biti ležeran. To se stječe iskustvom ali razlika između dobrog i lošeg prezetera se očituje u njegovoj sposobnosti održavanja pažnje slušatelja. Dobar prezenter se služi dosjetkama i pričama iz stvarnog života kako bi održao prezentaciju zanimljivom. Nisu uvijek teme o kojima se treba nešto ispričati zanimljive ali dobri prezenteri i to znaju učiniti izvrsnim.
4. Prezentacija ne bi smjela biti preduga jer se smanjuje koncentracija publike, a time i zanimanje za temu. Recite publici,odmah na početku, koliko će trajati.
5. Statistički podaci, grafovi, brojevi – sve to treba biti jasno i pregledno posloženo. Izbjegavajte prekomplicirana objašnjenja. Ona moraju biti razumljiva svima.Grafovi trebaju biti objašnjeni prigodnim tekstom.
6. Pozadina prezentacije treba biti neutralna odnosno takva da ne odvlači pozornost.
7. Pripazite na gramatiku i pravopis.
8. Pripremite si govorničke kartice. One daju osjećaj sigurnosti, a u slučaju da se zbunite pomažu da se vratite tamo gdje ste stali.
9. Koristite fontove koji su standardni (Times New Roman, Arial) i pazite da slova nisu premala kada se prezentacija stavi na platno.
10. Prezentaciju u papiru dajte na kraju.
Sve gore navedeno su neka opća pravila oko izrade prezentacije no osim dobro strukturirane prezentacije jako je važno da ona osoba koja prezentira doista „uđe u bit“ i da ne bude prestrašena ili monotona. Uzalud vam odlična prezentacija ukoliko prezenter priča monotonim glasom i ne trudi se ili ne zna kako animirati publiku. Neće uvijek svi biti zainteresirani i fokusiran,i ali ako je to manjina onda ste uspjeli. Nije najvažnije davati samo informacije vezane na temu prezentacije nego se potruditi da ona bude dinamična i da svatko dobije ne samo korisne informacije nego i element zabave i element zanimljivosti.
Što se više budete trudili oko prezentacije i svog nastupa s iskustvom će doći i onaj element samouvjerenosti i ležernosti kada ćete s lakoćom moći prezentirati bilo što i to na zanimljiv i zabavan način. Budite svjesni činjenice da se uvijek nekome prezentiramo, od privatnog do poslovnog života, nije to nama ništa novo samo to treba osvjestiti i ne bojati se publike.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp