20 savjeta kako održati “zdrav razum” u kaosu hrvatskog poduzetništva

– Poduzetnica sam 18 godina, prošla sam puno toga dok nisam podigla tvrtku na noge, ali ovo što se danas događa u Hrvatskoj, da se ne zna ni tko pije ni tko plaća, šuma zakona koji se ne primjenjuju, propisa koje svatko tumači na svoju ruku, pravila koje poštuješ i skupo plaćaš njihovu implementaciju u poslovanju, a onda se promijene preko noći – totalna je ludnica u kojoj teško mogu održati glavu normalnom – požalila nam se nedavno jedna poduzetnica iz Zadra zorno oslikavajući situaciju u kojoj danas posluju poduzetnici. conflict

Tomislav  Bebić je računovođa dulji niz godina koji se također žali na brojne prepreke koje kao nikada kao sada, opterećuju poslovanje malih gospodarstvenika. I dovode ih do granice mentalne snage i razumijevanja.

– Prije smo znali, bar mi računovođe, dva puta otići na seminar i naučiti sve što je novo u knjigovodstvenom poslu, a sada svakih dva mjeseca novi propisi, nova pravila, a još nismo naučili i ono staro. Kad dođeš u Poreznu upravu ne znaš koga pitati za bilo što, jer i oni u Poreznoj upravi ne znaju odgovore, ali se postavljaju tako da su zakon i da ih se ništa ne pita. Totalni kaos – tuži se ovaj zagrebački poduzetnik.

Kako onda u toj situaciji kaosa – ostati normalan, “hladne” glave, mirnih živaca i ne napuni se negativnom energijom, nego hrabro ići dalje i ne razmišljati o problemima u sustavu koji nam ne dopuštaju ići naprijed. 

Ovom tematikom se pozabavio i Mihail Litvak, psihoterapeut i jedan od najpriznatijih psihologa na međunarodnom nivou. Autor je više od trideset knjiga, dobar dio koji se bavi ljudima i njihovim ponašanjima u konfliktnim i kriznim Mihail-Litvaksituacijama. On je također, prvi čovjek koji je razvio sistem zvani “Psihološki aikido” – koncept rješavanja konflikta sustava u odnosima ljudi te prvi koji ga je upotrijebio.

Prema dr. Litvaku važno je razumjeti okruženje i sebe, za kvalitetno sagledavanje kaotičnih i konfliktnih situacija u kojima često gubimo živce. Umjest “pucanja po šavovima” on naglašava nekoliko savjeta koji dobro dolaze u svakodnevnim situacijama, posebice za hrvatske poduzetnike i njihov sraz s (pre)često neučinkovitom birokracijom, kaotičnim sustavom, nesređenim tržištem…

1. Ako čovjek ne može ništa dobro reći o sebi, a želi nešto da kaže, on počinje da govori loše o drugima.
2. Grizi znanost, a ne grlo svom bližnjem, ako zaista želiš nešto da zagrizeš.
3. Depresivno stanje se stvara u čovjeku, da bi razmišljao o sebi.
4. Nitko nikoga ne odbacuje, samo netko ide naprijed. Onaj tko je zaostao u tom ritmu, smatra da je odbačen.
5. Ako dobro mislite o sebi, zašto je potrebno da još neko dobro misli o vama.
6. Radi što želiš, ne pitaj za dozvolu. Nećeš je dobiti.
7. Sposobnost da se voli i dobro podnosi samoća pokazatelj je duhovne zrelosti. Sve najbolje radimo, kada smo usamljeni.
8. Nezrela ličnost često zna, ali ne umije. Zrela ne samo da zna, već i umije. Stoga, nezrela ličnost kritizira, dok zrela djeluje.
9. Ja ne znam put do uspjeha. Ali znam put do neuspjeha – to je želja da se svidimo svima.
10. Nema muške ili ženske logike, postoji sposobnost ili nesposobnost da se mudro misli.
11. Želiš upoznati svog glavnog neprijatelja? Pogledaj u ogledalo. Izbori se s njim i ostali će se razbježati.
12. Postigni uspjeh – proći će uvrede.
13. S prijateljima je ugodno razgovarati, s neprijateljima korisno.
14. Postoji samo jedan učinkovit razlog za prekid veze i prestanak radnog odnosa – nemogućnost osobnog rasta u danim okolnostima.
15. Treba dijeliti samo radost i s prijateljima i s neprijateljima. Prijatelj će se obradovati, a neprijatelj uzrujati.
16. Ne juri sreću, naći ćeš mjesto gdje ona stanuje. I sreća će te sama naći. A mjesto gdje stanuje tvoja sreća je u tebi samome. Na put do nje je maksimalan razvoj svih svojih sposobnosti.
17. Sreća je “nusproizvod” pravilno organiziranog djelovanja.
18. Ako nekome nešto želiš dokazati, znači da živiš zbog toga kome želiš to dokazati. Ako živiš zbog sebe, onda nema potrebe da nekome nešto dokazuješ.
19. Mašta – to je glas naših sposobnosti. Tako ja ne maštam da pjevam u operi. Nemam ni glas, ni sluh. Ako bih maštao, u skladu s tim mašta bi podgrijavala moje sposobnosti. Zbog toga, bih se trudio da dospijem u operu. Samo treba razmišljati kako taj san ostvariti. Ovdje je glavno ne žuriti, tada se snovi ostvaruju relativno brzo. Dobro je kada čovjek može da kaže o sebi sljedeće: “Ja se bavim samo pokušajima da ostvarim svoje snove.”
20. Bolje je komunicirati s dobrom knjigom, nego s praznim čovjekom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp