Prestanite se loptati sudbinom budućih poduzetnica i poduzetnika o kojima ovisi gospodarski rast ove države

OTVORENO PISMO HRVATSKOM ZAVODU ZA ZAPOŠLJAVANJE

U vremenu nepostojeće Vlade i pripreme za nove parlamentarne izbore koja će svakog građanina RH iznova skupo stajati baš kao i novi „ešalon“ saborskih zastupnika iz upravo raspuštenog parlamenta čije ćemo pune plaće plaćati šest mjeseci, a polovice tog iznosa dodatnih šest mjeseci, za poduzetnice i poduzetnike, kao i sve one koji će to tek biti, s gorčinom je primljena jučerašnja vijest o privremenoj obustavi zaprimanja i odobravanja zahtjeva aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Ovo je sramotno loptanje sudbinama budućih poduzetnika i poduzetnica koji su odlučili uzeti stvari u svoje ruke, te pred vrlo neizvjesnom sudbinom pronalaska vlastitog poslodavaca nakon što su izgubili radno mjesto, odlučili otvoriti vlastiti obrt ili tvrtku i uz poticaje države. Znate li gospodo iz HZZ-a koliko je teško danas pronaći hrabrosti otvoriti vlastitu tvrtku ili obrt na hrvatskom realnom tržištu koje se više nego ikada pod utjecajem lijene, neučinkovite birokracije pune nerazumijevanja bori donijeti gospodarski napredak ovoj državi. I u tom moru neučinkovitosti i manjka sluha dolazi Vaše obustavljanje mjera koje su mnogima glavni zamašnjak da bi krenuli u vlastito poduzetništvo, koji je rijedak rastući segment hrvatskog gospodarstva.profil poduzetnice

U 19. stoljeću žene su se borile za pravo glasa, u 20. stoljeću za ravnopravnost s muškarcima, a u 21. stoljeću za svoju egzistenciju. Žensko poduzetništvo koje nema tradiciju u domaćem gospodarstvu, od 2010 godine počelo je cvjetati – jer su žene pomognute mjerama države za samozapošljavanje, a pod teretom recesije koja im je ugasila radna mjesta, umjesto da provedbu najaktivniji dio radnog vijeka na evidenciji HZZ-a, počele otvarati svoje tvrtke i obrte.

2010 godine na jednu ženu u hrvatskom poduzetništvu dolazilo je 2.6 muškaraca, a danas je ta brojka na 1.9 što dovoljno govori o porastu ženskog samozapošljavanja koje će sada biti dokinuto zaustavljanjem mjera i isplatom poticaja.

Snagu poduzetnica uočile su banke koje su poslujući na području Hrvatske izračunale da se između 24 do 28 posto pravnih subjekata u malom i srednjem poduzetništvu nalazi u rukama žena vlasnica, od kojih je 1/3 svoje pravne subjekte otvorila po principu samozapošljavanja.

Prvi Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr, jedinstveni poslovni poduhvat u ovom dijelu Europe i start up osnovan 01. 01. 2016., digitalna platforma za promociju i unaprjeđivanje poslovne aktivnosti poduzetnica, koji cilja potaknuti razmjenu znanja, tehnologija i inovacija, ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman u hrvatskom gospodarstvu, te olakšati ulaganje u obrazovanje i učenje u poduzetničkom sektoru, te koji okuplja više od 1.800 poduzetnica i 47 poduzetnika sa žaljenjem je primio vijest koja će ove godine unazaditi mogućnost samozapošljavanja te jačanja poduzetništva kroz mjere HZZ-a isključivo velikim nemarom te neodgovornošću onih koji bi prvi trebali misliti na zapošljavanje.
Gospodo, sramite se!

Sanela Dropulić
voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra www.poduzetnica.hr
organizatorica Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe,
Zagreb, 08. 03. 2017.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp