Za žensko poduzetništvo nikada nije kasno – pa i kad ste u mirovini

Za uvijek aktivnu, veliku radoholičarku i svestranu stručnjakinju u građevini Miljenku Horvat, odlazak u mirovinu značio je sve samo ne mirovanje. Ne želeći se miriti da sada sa svojih 64 godine života ništa ne mora raditi – odlučila je suprotno – pokrenula je vlastito poduzetništvo. Na temelju bogatog radnog iskustva i velike živote energije, s mirovinom je zaključila radni odnos, ali i započela vlastiti biznis.DSC_0329

– Kako sam 37 godina svakodnevno radila na tzv. papirima koji su nužni za realizaciju investicijskih projekata, sakupila sam znanje i iskustvo za koje sam smatrala da je potrebno tržištu.  To je izrada studija isplativosti, analiza prostornih planova, kupnja i prodaja zemljišta, objekata i etažnih dijelova, otkup započetih projekata, priključenja građevina na pristupne prometnice i svu ostalu infrastrukturu, ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, legalizacija objekata, koncesije, parcelacija zemljišta te upis zemljišta i objekata u katastar i zemljišnu knjigu, elaborati etažiranja, međuvlasnički ugovori i upis posebnih dijelova u zemljišne knjige, očitovanje volje investitora, izdavanje tabularnih izjava, prodaja i najam stanova, lokala, poslovnih prostora, garaža i parkirnih mjesta
– nabraja “umirovljenica” poduzetnica Miljenka Horvat, vlasnica tvrtke HOMI PAPIROLOGIJA NEKRETNINA, čime se sve odlučila i u mirovini aktivno na realnom tržištu baviti.

I dok bi strogi kritičari rekli da je u svojim godinama trebala uživati u plodovima svog rada, za Miljenku tek otkriveno poduzetništvo pravo je carstvo realizacije vlastite ambicije.

satPoput Miljenke mnogi su u “zlatno doba” pokrenuli svoj posao.  Osnivač IBM-a Charles Flint ovu je danas veliku američku kompaniju pokrenu sa 61 godinom života. Ray Kroc otvorio je prvi McDonald’s restoran kada je već napunio 50 godina, dok je Harland Sanders bio u sedmom desetljeću života kada je pokrenu KFC.

Izazova je bilo puno, ali pozitivne energije i želje za vlastitim biznisom više – i kod ovih velikana svjetske ekonomije, ali i kod “svježe” poduzetnice Miljenke Horvat.

– Prvi izazov bio mi je da vidim imam li ja znanje koje će tržište prepoznati i zatražiti savjet od mene te hoću li znati obaviti sve potrebno kako bi postala poduzetnica. Na prvi izazov nisam trebala dugo čekati jer kako se kaže: „svaki posao nosi novi posao“. No ovaj drugi izazov je pravi izazov. Posebno sam ponosna na svoju suradnju s mladim poduzetnicima koji mi pomažu u tome da postanem prava poslovna žena, a što mi je otvorilo nove vidike na „turbo“ promjene u poslovnom svijetu danas – ističe Miljenka Horvat.IMG_6969

Ankica Rihtarić krenula je u poduzetništvo s 48 godina, nakon što joj se ugasio radno mjesto u velikoj domaćoj kompaniji. Nakon 27 godina rada u računovodstvu našla se na raskrižju životnih putova s velikim pitanjem – što sada? Ostati vjerovatno do godina za odlazak u mirovinu u statistici Zavoda za zapošljavanje s vrlo malo izgleda pronaći novog poslodavca ili pak pokrenuti vlastito poduzetništvo. 
Nakon kratkog promišljanja, nije se predala očaju nego je zavrnula rukave i otvorila Čaroliju hrvatske tradicije, dokazujući da za poduzetništvo nikada nije kasno. 

– Otvorila sam obrt za trgovinu na malo, a ideja je došla preko noći. Zasitila sam se računovodstva i poželjela sam nešto novo. Krenula sam prikupljati informacije, pohađati edukacije, družiti se s kolegama poduzetnicima, te vrlo nadahnuta svim što sam vidjela i naučila, znala sam da je došlo vrijeme da krenem sa svojim poduzetništvomIMG_6975prisjeća se svojih početaka Ankica Rihtarić.

Pomno probirući domaće proizvode i utkajući ih u prodajni asortiman trgovine Čarolija hrvatske tradicije, u cijelosti se dala otkrivajući gastro i suvenirske posebnosti naše države, nudeći ih svima koji zakorače u njezin prodajni prostor.

– Birala sam proizvode i suvenire prema vlastitoj procjeni, ali imajući u vidu i afinitete turista koji najviše dolaze u moju trgovinu. Hrvatski domaći proizvodi su doista posebni i s razlogom ih svi koji posjećuju našu državu vole, te sada i pronalaze u mojoj trgovini. Jer kad vidim koliko imamo uvoznih proizvoda, ulovi me jeza. Željela sam otvoriti malu, ugodnu trgovinu s domaćim štihom, u kojoj nema teške industrije, masovne proizvodnje, tvorničke trake, nego jednostavno, domaće, izvorno – pojasnila je Ankica Rihtarić upozoravajući da njezini proizvodi imaju sve potrebne certifikate o kvaliteti i izvornosti.

I bez obzira na godine i Miljenka Horvat i Ankica Rihtarić i u svojoj zlatnoj eri, s radošću otkrivaju čari poduzetništva. Ne boje se izazova, nego im se raduju spremne uhvatiti se u koštac sa svim poduzetničkim iskušenjima.

– Svakodnevno me netko traži savjet, a posebno me veseli kad ljudima pomognem i odu od mene zadovoljni jer im se činilo da taj njihov problem nije moguće riješiti.  Ljudi reagiraju na dva načina neki me potiču i hvale no neki smatraju da mi više nije potrebno raditi nego da trebam odmarati. No mislim da je u životu važno raditi ono što ti se sviđa i u čemu uživaš. Treba slijediti svoje želje i posebno je važna strast za ono čime se baviš – jasna je “umirovljenica” poduzetnica Miljenka Horvat koja očekuje da će i dalje svojim savjetima na bazi znanja i iskustva, te praćenjem novih propisa i procedura pomoći u rješavanju različitih problema koji se tiču nesređene papirologije oko nekretnina. sat1

– Kad sam krenula u pokretanje poduzetništva upoznala sam puno divnih ljudi, koji su mi pomogli savjetom, upućivali su me gdje i što napraviti, skretali pozornost na eventualne pogreške, ali su me prije svega ispunili pozitivnom energijom i voljom da ne odustanem. Jer i kad bi se osjetila depresivnom, poticali bi me da nastavim i da će sve biti ok. Nakon svih odrađenih godina za bivšeg poslodavca, sada mogu reći da je odlično biti poduzetnik, sam svoj šef. Žao mi je što i ranije nisam postala poduzetnica, ali ipak za žensko poduzetništvo nikad nije kasno. A to svjedoči i moj primjer – zaključuje Ankica  Rihtarić, pozivajući i ostale žene da iskuse draž rada za samu sebe i da se ne boje poduzetništva bez obzira na godine koje broje. 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp