S edukacije u Zaprešiću – poduzetnice šire pozitivizam, proaktivnost i suradnju

Obilje pozitivizma, konstruktivnih ideja, komentara na aktualnu poduzetničku situaciju u državi i svestrana potpora ženskom umrežavanju, povezivanju i zajedničkim aktivnostima – ukratko glavni su zaključci nakon održane prve edukacije u Zaprešiću za poduzetnice i sve one koje će to biti.

Zaprešić, smješten 20-tak kilometara od Zagreba, oduvijek je imao jaku poduzetničku tradiciju, a unatrag nekoliko godina posebice među ženama.

IMG_7183
Petra Hursa Skulić

Gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Željkom Turkom stoga nije dugo dvojila trebaju li se upravo u Zaprešiću organizirati besplatne edukacije za poduzetnice u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom, a što je pak rezultiralo odličnim odazivom žena. Za prvi puta, zadovoljstva pripremom i izvedbom nije nedostajalo.

Petra Hursa Skulić iza sebe ima višegodišnje radno iskustvo i nekoliko mjeseci poduzetničkog staža u vlastitom obrtu za dizajn i make up art. I prva se prijavila za edukacije u Zaprešiću, koje je s radošću, kako je sama istaknula, pohodila.

– Obožavam učiti, educirati se, upoznavati nešto novo, ali i nove ljude, u ovom našem slučaju – kolegice poduzetnice, dobiti inspiraciju, elan za nove projekte…Edukacija je bila odlična, predivno iskustvo, vrlo konstruktivno, pozitivno, poticajno – ocijenila je Petra Hursa Skulić svoj doživljaj ove premijerne edukacije u Zaprešiću.

IMG_7189
Ines Basta

Slične dojmove dijeli i Ines Basta, koja na realnom tržištu osigurava egzistenciju više od 10 godina. Nedavno je napravila karijerni zaokret u svom poduzetništvu te je željna novih znanja, ali i poticaja, znatiželjno došla na edukaciju. I ističe – znatiželju je utažila.

– Sad hoću napraviti nešto sasvim svoje i za Hrvatsku nešto sasvim novo. Totalni zaokret od onoga što sam do sada radila, a usmjereno je i ženama. Stoga je edukacija jedno od pravih mjesta za ono što i ja kanim raditi. A edukacija je jako motivirajuća, osnažujuća, jednom riječjuizvrsna i drago mi je da sam se prijavila i došla – komentirala je ova poduzetnica.

A edukacija u Zaprešiću okupila je dvadesetak poduzetnica i jednog poduzetnika, velikim dijelom iz zapadnog dijela Zagrebačke županije i grada Zagreba, no neki su “potegli” i više od 60 kilometara da bi došli na ovo poduzetničko događanje.

IMG_7190
Maja Vukina Bogović

– Cilj radionice / predavanja je bio polaznicama pokazati koliko je teško zarađivati poduzetnički kruh, koliko je lijepo biti sam sebi šef, imati fleksibilno radno vrijeme, kreirati i odgovarati za učinak vlastitih projekata, te motivirati buduće poduzetnice da se sa što manje straha i neizvjesnosti, a što više informacija, poznavanja realnog tržišta, te pozitivne poslovne perspektive otisnu u vlastiti biznis i snađu u njemu. Uz teoriju uspjeha i neuspjeha u poduzetništvu, motivacijske i praktične primjere za pozitivno sagledavanje poduzetništva, pružila sam polaznicima odgovore na temeljno pitanje – jesam li ja sposobna biti poduzetnicom te kako postati poduzetnicom – opisala je predačica Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra sadržaj ove premijerne motivacijske edukacije u Zaprešiću.

A motivacije nakon edukacije neće nedostajati ni budućoj poduzetnici Maji Vukini Bogović koja u bližoj budućnosti tek kani pokrenuti vlastiti biznis.

– Ja se nadam da će to biti još ove godine, a danas sve što sam čula, posebice ta pozitivna energija sigurno će mi biti dodatni poticaj da imam vlastitu tvrtku. Ovdje sam srela žene koje nisu zavidne, nego sam srela žene koje su voljne pomoći, surađivati, razmijeniti iskustva, zajednički djelovati i što je najvažnije sve su pozitivne i konstruktivne, a to je ono upravo što nam treba – smatra ova buduća poduzetnica.

IMG_7193
Kristina Kraljić

U odnosu na žene koje su se našle na edukaciji s ciljem pokrenuti vlastiti poslovni poduhvat, Kristina Kraljić prava je “veteranka” na realnom tržištu. Već osam godina uspješno vodi sa svojom sestrom Anom tvrtku Dulcedo u Zaprešiću koja pod svojim okriljem ima beauty centar s dvanaest zaposlenih osoba. No Kristina spravlja sama i prirodnu kozmetiku za njegu, ali je i uspješna zastupnica Kuće zelenog čaja. Jednom riječju pravi poduzetnički hommo universalis.

– Uvijek me motivira pozitivna energija i suradnja među ženama, što sam na edukaciji i doživjela. A želja mi je uvijek učiti, učiti i učiti, a mislim da sam na edukaciji dosta naučila. Oduševljena sam motivacijom koja je potaknuta, lijepo je biti među ženama koje su u istoj priči kao i ja, a sve zajedno u poduzetništvo kojega želimo da bude što učinkovitije – analizirala je i poduzetnica Kristina Kraljić.

A nakon ove konstruktivne i motivacijske radionice ostaje samo poželjeti da i ostale lokalne sredine krenu primjerom Grada Zaprešića i osiguraju besplatne edukacije za svoje buduće i sadašnje poduzetnice u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp