Poduzetnica iz Trogira osvojila svijet svojim glazbenim postignućima

Impresivan poslovni put sopranistica Antonia Mirat nastavlja otvaranjem akademije solo pjevanja

Malo tko razmišlja o poduzetništvu u svijetu glazbe, ali upravo na taj poslovni izazov odučila se tridesetdvogodišnja Antonia Mirat, akademska glazbenica,operna pjevačica i profesorica solo pjevanja iz Trogira. Svoje poduzetništvo razvila je u tri segmenta, vrlo ambiciozno, neustrašivo i puna hrabrosti temeljenog na velikom pjevačkom talentu. Jer danas gotovo da nema kraja svijeta gdje nisu čuli mili sopran Antonije Mirat, osvajačice brojnih međunarodnih priznanja, titula, naslova. No, odnedavno karijerni zaokret u poduzetništvu napravila je odukom da predaje solo pjevanje u vlastitoj školi. S ideje krenula je u realizaciju.11312686_496102100543543_5546594219868126908_o

– 2015 godine sam počela svoju pedagošku karijeru predavajući solo pjevanje na Kraljevskoj akademiji u Dubaiu. Radi se o akademiji koja ima licencu Royal Academy of Music u Londonu. I taj isti koncept glazbene edukacije sam odlučila prenijeti na prostor naše regije – objašnjava novi poduzetnički korak u svojoj bogatoj poslovnoj karijeri Antonia Mirat, sretna što njezina škola solo pjevanja bilježi sve više znatiželje budućih polaznika.

Kaže svjesna je da klasična glazba nije mainstream i nije interesantna ni medijima ni sponzorima poput zabavne glazbe, ali je svejedno konkurencija i u ovom poslovnom području jako velika. No nje se ne boji, svjesna svojih velikih mogućnosti, ali i talenta kojega je prepoznao i priznao cijeli svijet. I spremna je za novi tržišni izazov. 

– Stajališta sam da klasičnu glazbu moramo približiti prosječnom slušatelju na taj način educirati možda neke nove generacije koji će zavoljeti klasičnu glazbu, koja nije mainstream i samim time pitanje financija je uvijek kamen smutnje i jabuka razdora. No mene to neće pokolebati – odlučna je ova mlada poduzetnica koja je svoju ne samo glazbenu, nego poslovnu karijeru započela s 11 godina, kada je odradila svoj prvi solistički koncert. Nije bila svjesna, 12961165_10153383825022821_546678892698097036_opriznaje, niti izazova, niti pravca kojim će se razvijati njezina glazbeno – poslovna karijera, ali je znala da ima dovoljno hrabrosti i tvrdoglavosti da ne posustane na pravcu koji je vodi s cilju. Slijedili su brojni nastupi u Hrvatskoj i izvan nje, još brojnije nagrade, vrhunska izobrazba, pohvale, priznanja…

– U dobi od 14 godina osvajam 3 nagradu Društva plesača i pjevača Hrvatske u dobi od 18 do 22 godine. Sa 17 godina osvajam posebno priznanje na svjetskom natjecanju Rolando Nicolosi u Tarantu, a talijanski tisak piše o meni kao o čudu od djeteta, koje uz preporuku maestra Šuteja upisuje konzervatorij kao izvanredan talent. S 19 godina predstavljam regiju na natjecanju Hans Gabor Belvedere u Beču gdje dobivam priznanje Milanske Scale, ali i ostvarujem svoj operni debi u HNK Zagreb ulogom Šišmiša u predstavi Mauricea Ravela „Dijete i čarolija“. S 23 godine predstavljam Hrvatsku na Svjetskoj izlozbi Milke Trnine u Londonu, gdje o mom solističkom koncertu izvještava i  BBC. 2007. godine diplomirala sam na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i postajem profesorica solo pjevanja. 2010 godine doživljavam svoj bečki operni debi ulogom Kraljice noći u Mozartovoj operi „Čarobna frula“, ali i nastavljam dalje nastupom u dvorani Wiennerstadthalle. Od početka 2015. godine sam gostujući profesor na Kraljevskoj akademiji u Dubaiu – odsjek solo pjevanje – ukratko opisuje dobru podlogu za svoj novi poduzenički projekt Antonia Mirat, svjesna da u njezinom životu već dulje vrijeme  nema onih koje bi najviše voljela. Naime, i majka i otac su joj umrli tako da svoje uspjehe i radosti s njima dijeli u samoći, tišini molitve i intimnog razgovora svjesna da su ipak uz nju, kroz neku drugu dimenziju. 

– Moji roditelji su stalno prisutni sa mnom. Oni su tu …Ja nikada nisam ni doživjela da su oni otišli ..Da su me 12552747_1281784228514114_3584522374168152816_nnapustili..Samo su se preselili u neku visu dimenziju..Nadam se da svojim životom i zalaganjem opravdavam svrhu njihovih nastojanja, jer su bezuvjetno vjerovali u mene i moj talent. Da bi došlo do ovakvih rezultata potrebna su neprestana financijska ulaganja i stalna zrtva. Moji roditelji su također bili poduzetnici. Tako da taj odabir hrabrog ulaska u nepoznato nosim u nasljeđe upravo od njih.

A poduzetništvo se na temelju takvog “pedigrea” uspješno razvija – za sada se odvijaju pilot projekti Akademije pjevanja s Antoniom Mirat. Prva takva radionica je održana u Novoj Gradišci, a zatim kreću ostale diljem Hrvatske.

– Na radionice  koje vodim mogu se prijaviti svi zainteresirani bez obzira na dob. Radit će se različiti glazbeni žanrovi – od klasike, popa, klapskog pjevanja, jazza, soula…U rujnu će se organizirati radionice u Novom Sadu i Beogradu, te u listopadu u Banja Luci. Krajem ove godine planiram i službeno otvaranje akademije s jednom matičnom kućom i manjim podmornicama – najavljuje sopranistica Mirat čiji je kalendar nastupa prepun aktivnosti mjesecima unaprijed, baš kao i kućni ormar brojnim nagradama i priznanjima za glazbeno – poduzetnički rad. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp