Pozdravljamo ukidanje pečata, ali tražimo ukidanje i ostalih nepotrebnih propisa, nameta, zakona…

Od Iloka do Konavla hrvatske poduzetnice podupiru početak reformi

Protupoduzetnička klima koja se osjeća skoro na svakom koraku birokratskih sfera u Hrvatskoj, neznatno je smanjila svoj učinak ukidanjem pečata za poduzetnike, što je najavila Vlada.
Ovaj „relikt prošlosti“, kojega uz Hrvatsku, danas imaju još samo Irska i Grčka, konačno će i hrvatskim poduzetnicama dati do Ivana-Karanikicznanja da smo u digitalnom dobu i da njegovo lupanje postaje stvar prošlosti, ali neće donijeti toliko željeni rast gospodarstva koliko bi to napravile neke druge, puno konkretnije mjere.

Ivana Karanikić, poduzetnica već 12 godina i direktorica tvrtke Prolingua travel iz Viškova, pozdravila je odluku o ukidanju pečata, ali drži također da treba još puno napraviti.

– Hrvatsko se poduzetništvo danas bori s puno većim problemima od ovjere isprava službenim pečatom tvrtke. Ukidanje pečata neće imati baš nikakvog utjecaja na olakšavanje poslovanja i stvaranje bolje poduzetničke klime – smanjenje obveznih doprinosa, ukidanje stotina parafiskalnih nameta, smanjenje administrativnih zahtjeva u vidu ukidanja nepotrebnih i besmislenih potvrda i uvjerenja te najavljivana promjena statusa raznoraznih inspekcija iz represivnih u savjetodavne bi definitivno imali utjecaja.
Vlada bi poduzetnicima konkretno pomogla i kad bi uvela digitalni potpis pri preuzimanju dokumenata iz različitih registara (sudskog, obrtnog itd.). Najavljivano osnivanje radne skupine za praćenje provedbe ukidanja pečata smatram definitivno Miroslav i Zrinka Vlašić, Dragan Primorac i Igor Borić (1)bespotrebnim troškom koji će opet platiti  poduzetnici iz svojih džepova – poručuje ova poduzetnica iz Viškova.

Osječanka Zrinka Vlašić, koja je na čelu tvrtke Air Pannonia smatra da je pečat opterećenje, naročito u svakodnevnoj primjeni izdavanja faktura, no upozorava i da postoji cijeli niz nepotrebnih birokracijskih “nebuloza”.

– Poput izdavanja izvatka iz sudskog registra koji ne smije od stariji od 6 mjeseci, plaćanje članarina HGK-u ili Turističkoj zajednici, HAKOM-U konkretno “za pravo za uporabu i uporabu. Zbog čega netko u sustavu ne provjeri da nemamo poreznog duga? Računovodstvene likvidature koje su potpisuju i kontroliraju? Čemu? Nepovezanost carine, porezne i Fine? 
Javnobilježnički uredi su se obogatili na silnim ovjerenim papirima poduzetnika čemu? Zbog čega su Slovenci pametniji od nas. U Sloveniji se tvrtka registrira u jednom danu, a da se nisi pomaknuo s mjesta. Zavod za zapošljavanje izdaje poticaje za zapošljavanje i onda traži da u papirnatom obliku dostavimo papirologiju je li toj osobi isplaćena plaća -gdje je to silno umrežavanje i jedinstveni računalni državni sustav? Zaštita na radu je jedan veliki namet nije efektivna već papirnata, nepotrebna osposobljavanja koja imaju za cilj samo plaćanje, a ne stvarno osposobljavanje. Inspekcije okoliša, gospodarske inspekcije, zaštite na radu i sl. umjesto da budu alat edukacije i usmjeravanja izlaze na teren pronalazeći i najmanji razlog za izdavanje kazne i naplate istog. Ti ljudi su državni službenici i zaboravljaju da bi trebali služiti narodu u ovom slučaju poduzetnicima od kojih žive – prozvala je poduzetnica iz Osijeka, navodeći konkretne primjere što država treba osim ukidanja pečata – pod hitno mijenjati.

Za poduzetnicu Martinu Novotny , vlasnicu tvrtke NOTALIS iz Sračineca stvar je jasna – ukidanje pečata donosi uštede, ali s reformom treba nastaviti. Marina-Novotny

– Ukidanjem pečata u poslovnim komunikacijama, olakšat će se kao prvo otvaranje poduzeća, jer će se poduzeća moći otvoriti putem informacijskog sustava u vrlo kratkom roku što je praksa u drugim državama članicama EU. Svim onim koji ulaze u poduzetništvo smanjit će se troškovi oko otvaranja poduzeća, a također svim poduzetnicima smanjit će se opterećenje oko stalnog pečatiranja dokumentacije, te će se i omogućiti da radna mjesta obrade dokumentacije budu efikasnija. Smatram da je danas poduzetništvo previše opterećeno sa stalnom izmjenom zakona. Zakoni se toliko brzo mijenjaju i toliko često da je to teško po neki puta pratiti. I umjesto da poduzetnici svoje vrijeme posvećuju poslovanju i da budu produktivniji oni moraju stalno svoje poslovanje prilagođavati novim izmjenama zakona. Previše je evidencija koje poduzetnici moraju ispunjavati, stalno su tu rokovi koji se moraju ispoštovati, stalno promjene pogotovo početkom godine i umjesto da se poduzetnici posvete kako unaprijediti poslovanje, oni vrijeme troše na zadovoljenja potreba države – skrenula je pozornost prema ovim problemima poduzetnica Novotny.

Kristina-AndrlicKristina Androlić, direktorica varaždinske tvrtke Androlić konzalting podržava svako rasterećenje poduzetnika koje doprinosi olakšanju poslovanja.

– Ovo je možda jedan korak prema tome. U skladu s europskim praksama, potrebno je dodatno olakšati poslovanje u Hrvatskoj i što se tiče zakona, nameta, pravdanja troškova i slično. Smatram da prostora za poboljšanja ima – smatra varaždinska poduzetnica.

I za Zagrepčanku Kristina Krstinić, direktoricu tvrtke MIKRIS Project Management ukidanje pečata je pozitivno, ali prostora za pomake ima i previše.DSC_4836

– Ovom reformom smo korak bliže modernizaciji i unapređenju poslovanja te dostizanju visokih standarda koji se već godinama primjenjuju u Europi. Isto tako sam uvjerena da će reforma u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju usluga tijela državne uprave prema poduzetnicima i građanima. Daljnje reforme u tom smjeru su svakako dobrodošle i kao poduzetnica ih pozdravljam – ističe poduzetnica Kristina Krstinić.

S njom se slaže i Zagrepčanka Ivana Radić, vlasnica tvrtke PResent communications.

– Kao poduzetnica i članica Virtualnog poduzetničkog centra podržavam ukidanje pečata u svakodnevnom poslovanju jer smatram da u vrijeme sve veće informatizacije poslovanja stare načine treba ostaviti tamo gdje i pripadaju – u povijesti. Pozdravljam i ovu odluku Vlade jer je to
ivana-radicjedan korak bliže pojednostavljenju procesa poslovanja i smanjenja administrativnog troška. Poznato je da su male i srednje tvrtke pokrenule mnoge ekonomije od Velike Britanije sve do naših susjednih zemalja. U tom kontekstu se nadam  da će nas Vlada iznenaditi i drugim odlukama koje će potaknuti mnoge žene i muškarce na pokretanje vlastitog biznisa jer je to najbolji način za veće punjenje proračuna, smanjenje nezaposlenosti i gospodarski rast
– ocijenila je poduzetnica Ivana Radić.

Poduzetnica iz Križevaca Martina Kuntić naglašava kako su ovakve mjere važne za našu državu i poduzetništvo te da korak po korak vode modernizaciji. No kao najvažniji potez ističe potrebu zapošljavanja mladih, školovani i odrasli u moderno doba, koji se lako mogu prilagoditi takvom načinu funkcioniranja sustava.

– Kako pospremamo pečate u „ladicu za uspomenu” trebali bi pospremiti i radnike starije od 60 godina da odmore – upozorila je ova poduzetnica.helena

Poduzetnica Helena Rusković, virtualni asistent i profesionalni organizator, pozdravlja ovu odluku vlade kao prvi korak u stvaranju povoljnije investicijske klime i zdravije klime za postojece poduzetnike.

– Nadam se čim skorijem usklađivanju svi potrebnih zakona i uvođenju novih poticaja za samozapošljavanje žena i osoba s invaliditetom. Dodatno nadam se i toliko potrebnim paketom mjera za poticanje inovacija,  razvoj novih proizvoda te poticaja za stalno educiranje kao jednog od načina podizanja konkurentnosti na tržištu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp