U hrvatskom poduzetništvu mnogi žele zaradu na brzinu, a odustaju nakon prvog neuspjeha

Varaždinska poslovna savjetnica Marina Novotny o navikama poduzetnica

Žene su poslovati na domaćem realnom tršištu ili prisiljene zbog spleta privatnih i poslovnih okolnosti ili su jednostavno rođene s poduzetništvom. A upravo je ovo potonje poduzetnički put Marine Novotny (35) iz Varaždina, diplomirane ekonomistice, koja osim primarno računovodstva, kao drugo zanimanje u svom portfoliju ima i iskustvo pripreme i provedbe EU projekata. Poduzetništvo joj je jednostavno “u krvi”, stasalo još od malih nogu dok je promatrala svoje roditelje – uspješne poduzetnike kako grade poslovni put na realnom tržištu. SLIKA 2

– Nakon 13 godina rada u obiteljskom poduzeću koje je danas uspješno, osjetila sam da ne mogu napredovati onako kako sam željela, te da ne mogu razvijati svoje stručne sposobnosti i vještine. Također ulaskom Hrvatske o EU sve više se pričalo u EU fondovima, te mogućnostima koje oni pružaju za poduzetnike i ostale korisnike, što me također počelo jako zanimati. Sve više sam imala želju imati vlastitu trvtku i razvijati svoj vlastiti biznis u kojem ću raditi ono što volim – prisjeća se ova varaždinska poduzetnica  koja je sigurnu egzistenciju u obiteljskom poduzeću zamijenila nesigurnim i uvijek izazovnim vlastitim poduzetništvom. Iskustvo koje je stekla uz roditelje dobro je došlo, a vjetar u jedra dali su joj nesalomivi karakter, pozitiva, ali i misao kako niti jedan posao nije težak, ako se želi uspjeti. 

Otvoriti tvrtku stvar je zakonodavstvene procedure, no puno je važnije odlučiti čime će se tvrtka baviti, koje će usluge pružati, kojim klijentima obraćati, pa je i Marina Novotny na početku tražila sebe u poduzetništvu.

– U razgovorom s prijateljima koji imaju uspješne tvrtke uvidjela sam kako je poduzetnicima potrebno savjetovanje da svoje poslovanje sagledaju malo drugačije, da znaju kakva im je dobit kroz cijelu godinu, a ne samo krajem godine, te da naprave analize uz pomoć kojih mogu donositi lakše poslovne odluke. Kako sam čula da ima uspješno započetih poduzetničkih projekata, images (3)bez obzira na recesiju, osjetila sam da je vrijeme da i ja konačno ostvarim svoju veliku želju i krenem u otvaranje vlastite tvrtke. Počela sam sa pružanjem računovodstvenih usluga, prilagođeno klijentima koji u svako trenutku mogu vidjeti kakvo im je stanje u poduzeću, obrtu te lakše donositi odluke – opisuje svoje prve poduzetničke korake ova mlada poslovna žena sjeverozapadne Hrvatske.

Klijentima je ponudila ono što se još uvijek teško nalazi na tržištu, a prijeko je potrebno – analizu i poslovnog savjetovanja. Usluge proširila i na pripremu i provođenje EU projekata, te cjelovito savjetovanje za STARTUPO-ve, u čemu joj je pomoglo i bogato vlastito iskustvo kao i stručno osposobljavanje, te živa praksa kako je biti poduzetnik te s čim se sve susreću poduzetnici na tržištu.
Svjesna da je otvaranje tvrtke tek mali dio velikog poduzetničkog poduhvata, za čiji uspjeh treba puno rada, usmjerila je svoju poslovnu misiju prema rijetkom poduzetničkom karakteru – pozitivnom razmišljanju, konstruktivnom djelovanju, optimističnim vizijama. Jer ističe, negativno razmišljanje dovodi i do negativnih rezultata. Dakle sve kreće od nas samih i naše perspektive svijeta oko nas, napose i u poduzetničkom sektoru.

Marina-Novotny– Sebe kao poduzetnicu doživljavam kao osobu koja svojim načinom poslovanja te savjetima može potaknuti mnoge da uspješnije vode svoje poduzeće, da razmišljaju pozitivno i da vide pozitivne mogućnosti vlastitog poslovanja. Smatram da kada krećeš u vlastito poslovanje da trebaš jednostavno imati ljubav i strast za onim što voliš i za poduzetništvom. Lijepo je kada si sam sebi šef, ali treba imati i puno samodiscipline kako bi se svi radni zadaci obavili na vrijeme. Kao poduzetnici odgovara mi što mogu imati fleksibilno radno vrijeme, te što si sama mogu organizirati posao kako meni odgovara. Najviše vidim ljepotu u tome što sam donosiš odluke, te se možeš i tako lakše profesionalno razvijati, nemaš ograničenja te nema neprihvaćanja dobrih ideja vezanih za poslovanje ukoliko ih imaš – nabraja prednosti poduzetništva Marina Novotny.

I podsjeća da su i greške dio poduzetništva, koje nas uče da još više unaprijedimo svoje poslovanje. Od kojih ne treba strahovati, nego učiti kad se dogode. Od “kuknjave” i samosažaljenja nema ničega, ocjenjuje.

– U Hrvatskoj imamo dvije vrste poduzetnika. Oni koji stvarno rade, trude se te daju sve od sebe, ali im nedostaje potpore i neuspjehsavjetovanja. Drugi su oni koji se samo žale, grintaju. Smatram da treba kao prvo kod hrvatskih poduzetnika promijeniti mišljenje o načinu poslovanja. Treba se puno educirati, gledati kako to rade u inozemstvu. Poduzetništvo se mijenja, ne možeš više dati reklamu u novine i reći dao sam sve od sebe za marketing ili ne sagledati dobro troškove, donijeti loše odluke i reći tržište je krivo jer mi posao ne ide. Ili čekati u uredu da ti dođe klijent. Također smatram da bi svi htjeli odmah brzu dobit. Ali to tako ne ide – upozorava poslova savjetnica Novotny “secirajući” navike domaćih poduzetnika, koji bi brzo do “love”, a nikako ne žele doživjeti neuspjeh. 

No, glavna spoznaja u pokretanju vlastitog posla svakako je i spremnos na neuspjeh. Jer, ističe ova poslovna savjetnica, nitko nije izradio uspješnu tvrtku samo s uspjehom i donošenjem dobrih odluka. Dobro je donijeti i loše odluke, imati neuspjehe jer tako učiš iz njih.

– Nema knjige ni priručnika za savršen put do uspješnog poduzeća. Važno je da iz svojih pogrešaka i neuspjeha naučiš i da to sagledaš samo kao jednu prepreku prema svojem putu uspješnog poslovanja. Kod nas je mišljenje u hrvatskom poduzetništvu ako od prve ne uspiješ u poslovanju odmah te svi etiketiraju kao “propali slučaj” i svi odmah negativno pričaju o tebi. Vlastiti neuspjeh treba gledati kao nešto iz čega si naučio. Treba sagledati koje su bile greške, malo popraviti, napraviti bolji poslovni plan i može se stvoriti uspješan posao – jasna je varaždinska poduzetnica Marina Novotny.

poduzetnica-dijete3Posebno žene u poduzetništvu moraju imati samopouzdanja i vjere u sebe, te uz osiguranu potporu obitelji, kvaliteno raspoređeno vrijeme za djecu reći – “Ja to mogu”, otisnuti se u poduzetničko more.

– Ako dobro uskladimo posao i obiteljske obaveze djeca će puno naučiti. Moja curica mi je rekla “Mama jako sam ponosna na tebe što imaš poduzeće, vidim koliko se trudiš i ja budem imala dobre ocjene u školi da mogu biti kao ti.” – iznosi situaciju iz vlastitog obiteljskog života poslovna savjetnica i poduzetnica Marina Novotny. 

I podsjeća ono što svaka svaka od nas dobro osjeti – da ženama u poduzetništvu nije nimalo lako, ali dobrom organizacijom vremena možemo lako uskladiti posao i obitelj.

– Potrebno je i naći vremena za sebe, voditi brigu o zdravlju. Te ulagati u sebe kroz edukacije, puno se informirati, čitati. Ako si sretniji i zadovoljniji pokretanjem vlastitog poslovanja to će se odraziti i na obitelj, jer čete biti sretni, pozitivni.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp