Osječanka Zrinka Vlašić, na krilima tvrtke Air Pannonia, širi horizonte poslovnog uspjeha

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Unatoč neumoljivoj hrvatskoj birokraciji, niti nebo nije granica za uporne

Za Osječanku Zrinku Vlašić može se u punom smislu reći da je rođena s poduzetništvom.
Jer je zahvaljujući roditeljima koji su oduvijek bili poznati poduzetnici grada na Dravi, od malih nogu učila kako se zarađuje kruh na realnom tržištu. Tako je već kao dijete stekla odlike prave poduzetnice – posebice kreativnost koja je dobro došla u zrakoplovnoj tvrtki Air Pannonia njezine obitelji. Air Pannonia se danas bavi prijevozom poslovnih korisnika i sanitetskim prijevozom bolesnika iAir_Pannonia_Banner_A4 (1) organa, VIP klijenata. Većinu svojih prihoda ostvaruje u inozemstvu, te je svojevrsnih poslovni pionir u razvoju zdravstvenog turizma na ovim prostorima. Jednu od glavnih poluga i pokretača posla ima upravo Zrinka Vlašić, o kojoj ovisi ugled, promocija i dobar glas tvrtke Air Pannonia. Ili kako u šali govori ostalim članovima svoje obitelji –„Vi samo letite ja ću nas prodati“.

– Prvo sam naučila tu „mušku djelatnost“ a onda odlučila unijeti kozmetičke promjene i dašak ženstvenosti kroz rad. S obzirom da sam već dobro ušla u zrakoplovne vode, malo je bilo lakše startati na novoj poziciji menagerice marketinga i prodaje u tvrtki Air Pannonia premda i dalje kroz rad konstantno učim. Postali smo osječki simbol za borbu protiv komaraca iz zraka. Bavimo se svim vrstama špricanja poljoprivrednih usjeva iz zraka. Osnovali smo prvu privatnu pilotsku akademiju u Hrvatskoj koja školuje do komercijalne kategorije. Trenutačno u floti imamo 10 zrakoplova. Servis smo za održavanje zrakoplova i testni centar provjere engleske sposobnosti u zrakoplovstvu – opisuje mlada poduzetnica Zrinka Vlašić dijapazon usluga koje pružaju slavonska krila koja posluju najviše sa stranim klinikama, Austrije, Švicarske, Makedonije, Italije kao IMG_3559i s brokerima diljem Europe za medicinske i Vip letove.

U Hrvatskoj je, sasvim neopravnadno i sasvim očekivano zbog domaće birokracije, ova osječka tvrtka manje poznata. I to najviše zbog nemogućnosti potpisivanja ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

– Dok je u mnogim drugim zemljama usluga prijevoza pacijenta na hitan zahvat ili operaciju pokrivena od strane zdravstvenog osiguranja ili osiguravajućih kuća, kod nas to još nije slučaj. Po pozivu spremni smo vrlo brzo odreagirati. Uz svu medicinsku opremu koju posjedujemo, naše liječnike, tehničare i uvijek spremne pilote i trud svih koji sudjeluju u organiziranju jednog leta, mogu reći da sam ponosna jer smo pomogli da se spase brojni životi – ističe Zrinka Vlašić misiju jedine hrvatske tvrtke s medicinskim certifikatom za prijevoz pacijenata.

Svoju su poslovnu misiju usmjerili i na razvitak medicinskom turizma u Hrvatskoj koji ima veliki potencijal. No, sve dok je u Hrvatskoj uspješan poduzetnik manje poznat od jednog trećerazrednog političara – mnoge će se poslovne prilike teško razvijati, pa čak i kod uspješni projekata poput Air Pannonie.

– Hrvatski zakoni, birokracija sve to zapravo otežava razvitak poduzetništva u Hrvatskoj. Air Pannonia je jedinstvena ideja i DSC_1150upravo bi smo zbog vrste djelatnosti i utjecaja na društvenu korist trebali dobiti određeni poticaj, no upravo je suprotno. Nikada nismo dobili nikakvu podršku, a institucije koje su nam trebali biti servisi bili su kamen spoticanja. Iz ljubavi prema našoj Slavoniji i Hrvatskoj nismo željeli postati jedna u nizu tvrtki koja je preselila svoje poslovanje van lijepe naše, ali smo strategiju djelovanja i rada okrenuli inozemnim tržištima i za sada smo zadovoljni – analizira prva žena domaćeg poduzetničkog zrakoplovstva.

I dok svoje poslovanje uspješno Air Pannonia razvija na inozemnom tržištu, u Hrvatskoj se teško pomiču s mrtvog slova na papiru. No, ne posustaju unatoč činjenici da domaća birokracija radi sve, samo da ne potakne uspjeh domaćih poduzetnika.

– Redovito se u radu susrećem se s ljudima u birokraciji kao i s onima na visokim položajima koji nemaju sluha i razumijevanja za potrebe poduzetnika. Mislim da se poduzetnike uzima zdravo za gotovo jer ne samo da proizvodimo i stvaramo već hranimo i brojne obitelji. Konstanto doprinosimo razvoju medicinskom turizma kako i otvaranju Hrvatske brojnim tržištima Europe. Jednostavno nemate izbora ili ste poduzetnik ili niste. Ako jeste „gurate“ i vjerujete u uspjeh. U današnje vrijeme biti poduzetnik DSC_1085nije posao veće je to životni poziv koji prihvatiš i živiš u stalnoj i svakodnevnoj borbi – ocjenjuje poduzetnica Zrinka Vlašić koja se upravo sprema u Makedoniju.

Naime, Air Pannonia će potpisati ugovor o suradnji između Specijalne bolnice Filip VTori iz Makedonije (službena bolnica rukometnog kampa Kiril Lazarov i stalni promicatelj zdravog načina života, te službena bolnica osoba iz svijeta sporta Republike Makedonije) za transport organa i pacijenata.
Ovakav vid ujedinjenja zrakoplovne tvrtke Air Pannonia i prestižne klinike Filip Vtori predstavljaju ujedno i izvoz hrvatskog i makedonskog znanja na tržište EU, ali i otvaraju tržišta prema Europi, Africi, Rusiji te Saudijskoj Arabiji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp