Na deklarativnoj razini postoji podrška mjerodavnih razvoju poduzetništva, a u stvarnosti baš i ne

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

dr. sc. Ana Skledar Matijević, prodekanica Veleučilišta Baltazar Zaprešić, najveće privatne visokoškolske ustanove u Hrvatskoj

baltazar3
dr. sc. Ana Skledar Matijević u sredini

– U 19. stoljeću žene su se borile za pravo glasa, u 20. stoljeću za jednakost, a u 21. stoljeću borimo se za ekonomsku egzistenciju – jedna je od rečenica koju je izgovorila prodekanica Veleučilište Baltazar Zaprešić dr. sc. Ana Skledar Matijević, prof. v. š., kao predavačica na nedavnom Kongresu samozaposlenih poduzetnica Hrvatske kojega je organizirao Virtualni ženski poduzetnički centar u Zagrebu.

I doista, najveća snaga žena u pokušaju osigurati svoju ekonomsku egzistenciju kroz edukaciju i stalno, cjeloživotno ulaganje u obrazovanje, posebice ako su poduzetnice. Stoga je sasvim razumljivo što i Veleučilište Baltazar Zaprešić, najveća privatna visokoškolska ustanova u Hrvatskoj trenutačno izvodi preddiplomski stručni studij Poslovanje i upravljanje s tri usmjerenja – Poslovna ekonomija i financije, Menadžment u kulturi i Menadžment uredskog poslovanja te tri specijalistička diplomska stručna studija – Projektni menadžment, Komunikacijski menadžment i Financijski menadžment.

Od jeseni na ovoj obrazovnoj instituciji kreću i dva nova studijska programa – Informacijske tehnologije na preddiplomskoj razini i Menadžment javnog sektora na diplomskoj razini. Dosad je veleučilište Baltazar odabralo više od 7.000 studenata, što govori o kvaliteti programa, ali i studiranja.

baltazar1Kvalitetu obrazovnog programa kojega su prepoznale mnoge buduće i sadašnje poduzetnice uvelike sukreira i prodekanica dr. sc. Ana Skledar Matijević, prof. v. š., koja na Veleučilištu Baltazar Zaprešić radi od njegova osnutka 2001. godine. U interviewu za Virtualni ženski poduzetnički centar “secirali” smo razvijenost ženskog poduzetništva, kao i načine kako mu osigurati još veći uspjeh u Hrvatskoj.

– Koliko je po Vama danas poduzetništvo u Hrvatskoj razvijeno, napose i žensko poduzetništvo i koliko obrazovni sustav prati potrebe poduzetništva?

Poduzetništvo je kruh sa sedam kora, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu jer iziskuje golem osobni angažman osobe koja razvija svoju poduzetničku ideju, kao i mnogo odricanja, osobito u uvjetima gospodarske krize. Iako na deklarativnoj razini postoji podrška razvoju poduzetništva, u stvarnosti poduzetnici često ne nailaze na podršku institucija koje bi tu podršku trebale pružiti. No, unatoč donekle nepovoljnim uvjetima, u Hrvatskoj posluju uspješni poduzetnici i poduzetnice. Obrazovni sustav, doima se, pomalo kaska za situacijom “na terenu”, no ta je sporost rezultat komplicirane i dugotrajne procedure akreditacije studijskih programa. Ipak, trenutno se nude razni oblici obrazovanja za poduzetništvo, od tečajeva do studijskih programa.

ana_skledar_matijevic
dr. sc. Ana Skledar Matijević

– Rijetka ste obrazovna institucija koja ne samo u Hrvatskoj, nego i ovom dijelu Europe svoje studente obučava za sve izazove realnog sektora. Što je po Vašem mišljenju presudno da bi za svoju edukaciju poduzetnice trebale upravo izabrati Veleučilište Baltazar Zaprešić?

Upravo to što izvodimo stručne studije, koji osim temeljnih teorijskih znanja nude i konkretne vještine koje su potrebne na tržištu rada. Nastojimo u svoje programe uključiti povratne informacije koje dobivamo od naših partnera iz gospodarstva, kako bi naši studenti odmah po završetku studija bili spremni uključiti se u radne procese. Osim toga, nudimo izvanredni način studiranja, za zaposlene studente, kojima nastojimo olakšati usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza sa studijem. Zbog toga smo i zatražili, a zatim i dobili dopuštenje Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj za online izvođenje našeg preddiplomskog studija Poslovanje i upravljanje. Pokretanje online varijante studija u planu je za jesen, a nadamo se da će i ovaj oblik izvođenja nastave dodatno olakšati studiranje zaposlenim studentima.

– Posebnost Vaše institucije leži i u činjenici da nudi cjeloživotno obrazovanje i programe koji se mogu online pratiti – pojasnite nam ove module edukacija te sam njihov sadržaj?

baltazar3Osim studijskih programa nudimo i programe cjeloživotnog obrazovanja, a naša je posebnost da možemo ponuditi tzv. “krojene” programe, tj. da se možemo prilagoditi potrebama polaznika i ponuditi onu vrstu edukacije koju polaznici traže. Vrlo smo fleksibilni u pogledu vrste, oblika, trajanja, vremena i načina izvođenja programa cjeloživotnog obrazovanja. Naime, imamo brojan i iskusan nastavnički kadar koji može brzo reagirati.
Trenutno su u ponudi programi Osobni kompas, koji se bavi principima, tehnikama i alatima koji će Vam omogućiti da na adekvatan i učinkovit način organizirate i koristite svoje vrijeme te ispunite svoje ciljeve, zatim Power menadžer koji omogućuje polaznicima da nauči, iskusi i izvježba učinkovito, samouvjereno i uspješno prezentirati te Power student, koji omogućuje promjene u paradigmi čitanja, učenja i razmišljanja koje će Vam donijeti niz dobrobiti: brže, učinkovitije učenje, više slobodnoga vremena, više opuštenosti i kreativnosti. Zatim, nudimo visokospecijalizirane tečajeve u trajanju od nekoliko dana – Lead auditori, Tržište nekretnina i Turistički vodiči te dulji program osposobljavanja ze Wellnes terapeuta. No, kako sam napomenula, čitav niz radionica, seminara i duljih programa cjeloživotnog obrazovanja spremno je za izvođenje, u skladu sa željama i baltazarpotrebama polaznika.

– Kako gledate na rastući trend ženskog poduzetništva u Hrvatskoj, te što smatrate najvećom prednosti, a što najvećim nedostatkom da se žene danas više uključe u poduzetništvo?

Svakako, raduje me. Kako stoji u Strategiji poticanja ženskog poduzetništva, koju je 2009. godine izradio CEPOR, Hrvatska je tada imala nekoliko važnih razloga zašto definirati posebnu strategiju razvoja ženskog poduzetništva: (a) porast stope rizika od siromaštva za žene, posebno starije dobi; (b) dominacija žena u nezaposlenosti; (c) dominacija muškaraca u poduzetničkoj aktivnosti […]. Nisam sigurna koliko se situacija poboljšala u međuvremenu, s obzirom da je naše gospodarstvo bilo u recesiji. No, žensko poduzetništvo najčešće podrazumijeva samozapošljavanje te je svakako pozitivan korak u povećanju zaposlenosti žena, dakle korak k ekonomskom osnaživanju žena.
Iako se žene poduzetnice susreću s istim preprekama s kojima se susreću i muškarci poduzetnici, kao npr. nelikvidnost, otežan baltazar5pristup financijama, znanjima i vještinama, susreću se i s nekim specifičnim izazovima, koji se u prvom redu odnose na stereotipe i tradicionalno shvaćanje uloge žene u obitelji, a zatim i povezane probleme u organizaciji obiteljskog života. Nadam se da će ove prepreke s vremenom biti uklonjene kako bi žene poduzetnice mogle ravnopravne u punom smislu riječi.

– Koliko je edukacija važna da bi se žensko poduzetništvo još više unaprijedilo, jačalo, osnažilo?

Edukacija je iznimno važna, jer jačanje poduzetničkih kompetencija omogućuje poduzetnicima da se lakše nose s svim izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju, te pritom ne bih radila rodne razlike.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp