Prije ili kasnije svi postavljamo pitanje – Jesam li ja sposobna biti poduzetnica?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

U Hrvatskoj su dva temeljna razloga zbog kojega žene u novije vrijeme (od krize koja je pogodila hrvatsku ekonomiju) kreću s vlastitim poduzetništvom – ili zbog činjenice da su ostale bez posla (a znamo svi da su upravo žene prve koje dobivaju otkaze kad poslovanje krene niz brdo) ili zbog karijernog zaokreta (najčešće nam je dosta svega, posebice u stalnoj utrci s privatnim obavezama i uklapanja obitelji u poslovne obaveze).

Ni jedna ni druga kategorija poduzetnica nije nastala pod utjecajem dugogodišnjeg staloženog promišljanja ili detaljnog planiranja poduzetništva, te prikupljanja kapitala. Najčešće su gurnute u poduzetništvo “uvjetovano” vanjskim okolnostima – dakle onima nad kojima nisu imale previše kontrole, pa stoga ne začuđuje da se mnoge žene, ne samo na početku nego i tijekom svog poduzetništva pitaju – jesam li ja sposobna biti poduzetnicom? 

mia-sipek
mr. Mija Šipek

Primjerice – 39 žena u Zagrebu na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, u protekloj je godini zamijenilo svoj nezaposlenički status otvaranjem tvrtke ili obrta, dobro svjesne da zbog svojih godina (35 i više) neće naći tako lagano novog poslodavaca i novo radno mjesto.
Među njima je bila i mr. Mija Šipek, čija se tvrtka Millies Milies usmjerila na konzultantske usluge domaćim i inozemnim investitorima, posebice u području proizvodnje, koja se također bojala onoga što joj poduzetnička stvarnost donosi. No, upustila se u izazov samostalnog poslovnog poduhvata.

– Dobivena sredstva od države sam iskoristila za nabavku računalne opreme koja je nužna u mom poslu, a sretna sam što sam mogla otvoriti još dva radna mjesta i kanim tim tempom i u narednim godinama. Cilj mi je otvoriti učilište za obrazovanje odraslih osoba, a kako sam pozitivna osoba, sigurna sam da će i uspjeh doći u kojeg vjerujem i na kojem radim – ističe svoju poslovnu zbilju Mija Šipek, sretna što je veliki poticaj za ostvarenje svojih poduzetničkih želja dobila i uz pomoć države.

Poduzetnica Mija Šipek je uspjela, ne samo sebi, nego i za još nekoliko osoba otvoriti radno mjesto no do tog cilja prošla je mnoge uspone i padove. Stoga ne začuđuje da su najčešća pitanja koja sebi samima postavljaju poduzetnice – hoću li znati raditi to što radim, hoću li uspjeti i što ako neuspijem?

carol
Carol Roth

Jer, kažu poslovni savjetnici, nije lagano pretočiti ono što planiramo u uspješno poduzetništvo i još od toga osiguravati dovoljnu količinu novaca za pristojan život.

– Biti poduzetnicom znači posjedovati veliku mogućnost mulitaskinga. To znači da u isto vrijeme moramo biti sposobni skakati iz jednog poslovnog područja u drugo, ne libiti se raditi svakakve vrste poslova, ali i preuzimati inicijativu. Očekivati da se posao dogodi “padom s neba” je nešto što poduzetnica može dobiti samo u bajkama. Na surovom realnom tržištu grabi se svaka prilika koja otvara mogućnost posla, te se ne pušta dok se posao ne realizira – savjetuje poznata američka poduzetnica Carol Roth, koja za sebe voli reći da voli potaknuti ljude da razmišljaju, djeluju i zarađuju novac. Dakle – ako ste sposobne za multitasking (iskreno ne poznajemo niti jednu ženu koja to ne može!) već imate u sebi poduzetničku predispoziciju.

A oni koji žele zarađivati novac moraju ga znati i čuvati. Ako pak u privatnom životu ne znate “handlati s novcem”, teško se uz takve navike “handla” i vlastito poduzetništvo. Jer poduzetništvo je kruh sa sedam kora, u kojemu je jedina sigurna konstanta – da ništa poduzetnica-uspjehnije sigurno. Financijska (ne)sigurnost i stalno nepoznavanje razvoja poslovnih prilika najbolje  je opisala IT stručnjakinja i poduzetnica Sanja Balenović.

– Nekada imam toliko posla da radim vikendima, prekovremeno, noću i doslovce se ubijam. A nekada dođu mjeseci u kojima ne znam hoću li moći sebi isplatiti plaću – jasno oslikava poduzetničku zbilju poduzetnica Sanja iz Zagreba.

I to je upravo još jedno pitanje koje si žene, razapete nedoumicama jesu li sposobne biti poduzetnice, moraju dati i jasan odgovor. Mogu li pratiti stres kojega nosi financijska i poslovna neizvjesnost, mogućnost da posao ne ide kako želimo ili da uopće ne ide, a onda iz sasvim neočekivanog razloga krene i donese nove poduzetničke prilike? Jer ako očekujete da poduzetništvo bude “zona bez drame”, niste svakako za poduzetnički brod na olujnom moru.

Apsolutna posvećenost poduzetništvu je također stavka koju morate zadovoljavati da biste u sebi probudili i zadržali poduzetništvo.

Vatroslava Mišetić
Vatroslava Mišetić

To najbolje zna poduzetnica Vatroslava Mišetić iz Zaprešića. Koliko god da je radila financijski stabilan posao u velikoj njemačkoj kompaniji, toliko je više u sebi htjela biti poduzetnicom i ostvariti svoje snove. Totalno predana svojoj poslovnoj misiji, dobro je odvagnula što joj donosi vlastiti biznis, a što ostanak na sigurnom radno mjestu u velikoj korporaciji. I sasvim se predala ovom prvom.

– Svoju veliki poduzetničku želju konačnno sam ostvarila kroz vlastiti posao – dječju igraonicu i rođendaonicu “Vatrin kutak” što je oduvijek željela. Na svom putu osamostaljenja, prošla sam kroz brojne birokratske prepreke, često se našla u slijepoj ulici nerazumijevanja za žensko poduzetništvo, te obilje toga morala riješiti oslanjajući se sama na svoje mogućnosti. Ali mislim da sam uspjela. Mnogi bi rekli da sam trebala ostati na svom starom radnom mjestu i ne razmišljati o tome kako ću zaraditi za plaću, no ovo želim, ovom sam se posvetila i ne  kanim odustajati – odvažno poručuje poduzetnica Vatroslava Mišetić.

sanela-dropulic
Sanela Dropulić

Dakle ako se ne kanite predati svom poduzetništvu 110 posto – bolje nemojte niti počinjati!

– Poduzetništvo nema opću oznaku – ja to mogu ili ne mogu. Ne rađamo se s talentom za poduzetništvo, ali mnoge naše osobine koje imamo, utječu na to hoćemo li imati poduzetničke hrabrosti te hoćemo li uspjeti s vlastitim poslom. U Hrvatskoj mnoge su žene prisiljene upustiti se u poduzetništvo, pa ne možemo reći da je to proizvod njihovih želja koliko nužnosti u kojima su se našle. I osobno sam radi najkvalitetnijeg kombiniranja obiteljskih i poslovih obaveza, otišla iz velikog poslovnog sustava  i krenula s vlastitim poduzetništvom koje je nakon tri godine napornog rada, počelo davati odlične poslovne rezultate. Ali i tada i sada – to je težak i iznimno izazovan poslovni odabir. No njega se žene ne moraju bojati, ako su ustrajne, disciplinirane i marljive i prije svega žele biti same svoje šefice bez obzira na sve  – zaključuje Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Dakle – evo nekoliko konstatacija na koje svaki vaš potvrdan odgovor vas udaljava od mogućnosti da ste sposobni biti poduzetnicom.
Više od 70 posto odgovora NE kvalificira vas da budete poduzetnica. U slučaju manje od 70 posto negativnih odgovora, dobro promislite je li poduzetništvo za vas.

 • Neočekivane situacije me izbace iz takta i burno reagiram na njih
 • Ne znam se nositi sa situacijom koja je poslovno stresna i nisam u mogućnosti brzo je rješavati
 • Ne mogu se dobro prilagoditi stalnim promjenama poslovnog ozračja, zadataka, uvjeta i situacija
 • Stres se ne “lijepi” za mene i brzo se oslobodim svih stresnih situacija
 • Brzo se zasitim radnog zadatka koji se ponavlja i brzo zapadam u rutinu
 • Bojim se prihvaćati poslove i obaveze na dulji rok
 • Ne ispunjavam svoje obaveze na vrijeme i često kršim zadane rokove
 • Ne osjećam se ugodno kada moram riskirati prilikom odlučivanja
 • Očekujem zadržati svoj materijalni status, ne želim gubiti novac, ne želim živjeti lošije nego sada
 • Više volim kad mi se zadaju zadaci, nego da ih sama pronalazim i rješavam u poslu
 • Ako nešto ne ide kako treba, radije odustajem i krećem s novim projektom
 • Vrlo sam štedljiva i pazim na svaku kunu i teško se odvajam od njih
 • Ako ne uspijem za godinu dana u poduzetništvu – odustajem
 • Ne osjećam se lidericom – nisam spremna preuzeti odgovornost
 • Svoje prve poslovne ideje nisam imala prije 30-te godine
 • Smeta me kad u jednom danu moram održati nekoliko sastanaka i obaviti nekoliko radnih zadataka
 • Nemam zalihu novca da si pomognem u slučaju da posao ne ide
 • Bojim se inicijative i nisam odvažna u poduzimanju novih aktivnosti

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp