Naoružajte se znanjem, angažirajte konzultante i krenite po novce iz europskih fondova za uspješnije poslovanje

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Država ima sve manje sredstava, okrenite se drugim izvorima financiranja

Već ove godine mnogi će hrvatski izvori za poticanje poduzetništva, posebice investicija “presušiti” u korist EU fondova – računica vrlo jednostavna – država nema novaca, a od poduzetnika očekuje da se više pokrenu te sami preuzimajući inicijativu, iz europske blagajne, uzmu potrebna sredstva.

– Idemo sad s programima koji su više orijentirani na fondove Europske unije, koji bi trebali biti vrlo izdašni već u ovoj godini pa panenicćemo se u tom dijelu orijentirati, da potaknemo korištenje tih fondova, jer nacionalna sredstva su relativno ograničena – najavio je nedavno na prvom Kongresu samozaposlenih poduztnica i ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Za diplomiranu ekonomisticu Kristinu Androlić iz Varaždina, vlasnicu tvrtke Androlić konzalting, s iskustvom rada za poslovno savjetovanje, izradu projektnih prijava na natječaje domaćih i EU fondova stvari su jasne, iako mnogim poduzetnicama nisu.

Kika 1
Kristina Androlić, vlasnica tvrtke Androlić konzalting

– Mnogi razmišljaju o ostvarivanju poticaja iz EU fondova i nekako im je nerazumljivo kako ne mogu do sredstava, a svi pričaju da ne povlačimo dovoljno iz fondova. Prvi problem je u nerazumijevanju svrhe EU fondova. Mnogi ih doživljavaju kao pomoć i donaciju, a oni to nikako nisu. To su sredstva svih nas, dakle poreznih obveznika Europske unije i namijenjena su poticanju razvojnih projekata koji ispunjavaju odnosno doprinose ostvarenju ciljeva Europske unije. Konkretno, poduzetnicama bih preporučila da, ovisno o projektu koji žele aplicirati neka prate natječaje na dostupnim portalima te da se informiraju o načinu prijave – savjetuje Kristina Androlić.

Slično razmišlja i Ivana Karanikić, direktorica tvrtke Prolingua travel, za turizam, EU projekte i prevoditeljske usluge iz Viškova

ivana
Ivana Karanikić, direktorica tvrtke Prolingua travel

– Dvije su stvari najbitnije – imati jasnu sliku u kojem smjeru žele razvijati svoju tvrtku i imati dobru projektnu ideju koja mora
biti usmjerena na rješavanje specifičnog problema koji će biti obrađen u projektu. Na web portalima www.strukturnifondovi.hr i www.eu-projekti.info mogu pratiti sve aktualne natječaje i preuzeti natječajnu dokumentaciju. Obzirom da sam i sama poduzetnica znam koliko je zahtjevno upravljati svim redovnim poslovnim aktivnostima, a onda se povrh toga još baviti i pronalaženjem izvora financiranja projekata i projektnih ideja
– ocjenjuje poduzetnica Karanikić savjetujući da bi bilo idealno pronaći kvalitetnog savjetnika za EU fondove, ali i proći barem jednu kvalitetnu temeljnu edukaciju o EU fondovima.

I vlasnica varaždinske tvrtke Androlić konzalting i vlasnica tvrtke Prolingua travel iz Viškova danas su tržišno usmjereno upravo na pomoć svima onima koji to ne znaju – da se snađu s EU izvorima financiranja, kvalitetno pripreme projekte i što je najbitnije – dobiju potrebna sredstva. Jer novaca ima, ali treba se za njih kvalitetno pripremiti, bez ustručavanja i uz pomoć stručnjaka poput poduzetnica Kristine Androlić i Ivane Karanikić.

– Ako se radi o poduzetnicama početnicama onda predlažem da krenu korak po korak. Neka pogledaju mogućnosti koje pruža eu-novacnjihov grad, županija jer često lokalne zajednice već imaju određene programe za poticanje poduzetnika. Neka provjere mogućnosti mikrokreditiranja pri HBOR-u, poticaje HZZ-a i slično. Neka prate natječaje Poduzetničkog impulsa i procijene da li se mogu negdje uklopiti sa svojim projektom. Ako se radi o tvrtkama koje posluju već neko vrijeme, imaju kvalitetnu projektnu ideju, stabilno poslovanje i kvalitetan financijski kapacitet, onda svakako treba pogledati aktualne natječaje iz Europskih strukturnih investicijskih fondova i natječaje u najavi, prikladnima za njihovu djelatnost – upućuje varaždinska poduzetnica.

Hrvatska nije iskazala u povlačenju sredstava iz EU fondova – od 28 država velike europske obitelji, mi smo po pitanju kvalitete projekata koji su dobilli novac na 26 mjestu.

Kvalitetna priprema projekata je izuzetno bitna jer će evaluatori pozitivno ocijeniti samo onaj projekt iz kojeg mogu iščitati da će sredstva biti namjenski opravdana, da će stvoriti dodanu vrijednost za EU odnosno pružiti rješenje za definirani problem zakoniodređene ciljne skupine i da će biti provedene sve aktivnosti navedene u projektu. Problem Hrvatske u povlačenju sredstava je što nemamo jasnu strategiju razvoja posljedica čega su nekvalitetni i preopćenito pisani strateški dokumenti bez jasno definiranih ciljeva i aktivnosti koji su preduvjet za povlačenje sredstava, a s čijim donošenjem nedopustivo kasnimo. Također nemamo jasno i kvalitetno budžetirana sredstva za financiranje 15% ili 25% vlastitog udjela te, bez obzira na brojne konzultante koji su se odjednom pojavili, realno je vrlo malo kvalitetnih konzultanata koji znaju i mogu povući sredstva. Da smo bili pametni – a nismo – mogli smo samo preslikati koncept koji je primijenila Poljska koja i danas slovi za članicu EU s najvećim postotkom povlačenja sredstava iz EU fondova. Oni su uspostavili instituciju, obrazovali dovoljan broj konzultanata i u državnom proračunu osigurali njihovo financiranje kako bi potencijalni prijavitelji imali na raspolaganju besplatan sustav pomoći u pisanju i provedbi projekata – jasna je Ivana Karanikić.

No i uz dobru pripremu i rad s EU konzultantima, nije rijedak slučaj da projekt jednostavno “ne prođe” mjerila za odobrenje novaca. Naše konzultantice imaju i za to pomoć.

– Ako projekt ne prođe od prve, ne treba očajavati već se treba još bolje pripremiti za neki novi, možda sličan natječaj, a u međuvremenu osnažiti svoje poslovanje jer bodovi se najčešće gube na financijskom kapacitetu tvrtke. Prednost je svakako da se često poduzetnice stimuliraju dodatnim bodovima, pa je dodatni poticaj da pokušaju ponovo – ističe Kristina Androlić.

edukacija1I svakako je presudno odabrati dobrog konzultanta, jer u svakom žitu ima kukolja, a mnogi koji se “kite” referencama dobro odrađenog posla često nemaju potrebne reference i znanja za EU fondove, što dodatno poduzetnicama otežava situaciju.

– Kod odabira konzultanata treba voditi računa o ozbiljnosti u radu te poštivanju dogovora i rokova. Bitno je da je konzultant educiran, da ima prethodno iskustvo u pripremi projekata te da se redovno informira, jer se stalno nešto mijenja. Također, mislim da je bitno da razumije poslovnu logiku i djelatnost samog prijavitelja. Nije stvar samo u raspisivanju teme, smatram da konzultant koji ima konkretno iskustvo u privredi možda više pomoći klijentu jer ga puno bolje razumije nego netko tko nije imao prilike raditi u realnom sektoru – naglašava konzultantica Kristina Androlić dodajući kako je vrlo važno da angažirana osoba razumije kako razmišlja poduzetnik kako bi mu mogao kvalitetno pomoći.

Ivana Karanikić ističe kako izbor onog pravog, u moru konzultanata i konzultantskih kuća težak i onima koji se razumiju u pisanje i provedbu projekata.

– Ako odaberu veliku konzultantsku kuću koja ima reference, vrlo vjerovatno će njihove usluge platiti puno više jer takve kuće administacijamoraju održavati svoj ‘hladan’ pogon. Vjerovatnost da ćete proći na natječaju je veća, ali je veća i pretpostavka da ćete biti samo broj. Ako odaberete individualnog konzultanta ili manju konzultantsku kuću vjerovatnije je da će vašem projektu moći posvetiti više vremena i da će se više potruditi jer im je stalo da dobiju još jednu referencu. Puno je konzultanata koji ne posjeduju dovoljna znanja i iskustva pa se tako dogodi da prijavljuju projekte na natječaje na kojima prijavitelj nije ili ne može biti prihvatljiv prijavitelj ili tematika projekta nije usklađena s tematikom natječaja što dovodi do odbacivanja projektne prijave kao neprihvatljive već kod administrativne provjere. Prijavitelji takav projekt plate u cijelosti (ili djelomično), ovisno o dogovoru s konzultantom i ostanu ‘kratkih rukava’ – upozorava konzultantica Ivana Karanikić.

I dok mnoge poduzetnice tek kane “zašiljiti” olovku i krenuti u osmišljavanje projekata za povlačenja sredstava, konzultantice iz Varaždina i Viškova jednoglasno poručuju – Hrvatska nema dovoljno iskustva u povlačenju sredstava, sustav se još uvijek gradi, administracija nerijetko traži previše od poduzetnika, no sve su to prepreke koje su savladive kako bi se, uz pravu konultantsku potporu, došlo do željenih EU sredstava.

Bitno je samo krenuti uz pravu savjetodavnu potporu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp