Louboutin cipele – već desetljećima najpoželjniji dizajn na nozi poslovne žene

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Vrtoglava potpetica, vrtoglava popularnost, vrtoglava cijena – ukratko to su odlike cipela dizajnera Christiana Louboutina. Za njegovim modelima luduju žene diljem svijeta, sanjaju i priželjuju ih. Već desteljećima Louboutin je najpopularnija cipela na nogama poslovnih žena.

Bez obzira što su potpetice rijetko kada manje od 12 centimetara. louboutin9

Hrvatskoj najbliža tvornica cipela Christian Louboutin nalazi se u okolici Milana. Sam dizajner je obilazi nekoliko put godišnje kako bi se uvjerio u kvalitetu proizvodnje. Tvornica proizvede 25.000 mjesečno pari cipela, po prosječnoj cijeni od 600 eura.

Christian Louboutin sin je francuskog stolara, koji je na ženskim cipelama stvorio carstvo vrijedno milijarde eura. Kako kaže, jer je shvatio što pripadnice ljepšeg spola žele na visokim petama. Drži da je to zato jer je odrastao uz tri sestre, bio uz njih i njihove potrebe, zato tako dobro poznaje pripadnica ljepšeg spola kada dizajnira svoje cipele.

Ranih sedamdeset Christian Louboutin radio je u Parizu i nekoliko poslova istovremeno da bi osigurao egzistenciju. Među kojima i u noćnim klubovima Pariza gdje je gledao kan – kan plesačice, ali još više njihove noge i plesne cipele.

Iz rane mladosti nosi ideje, kojima danas baštini dizajn popularan u cijelom svijetu.

– To nisu samo cipele za nošenje, to su cipele koje se moraju skupljati – ističe jedna kineska poslovna žena koja kupuje isključivo Christian Louboutin modele. I ne skriva da ih posjeduje više od stotinu. Možda to nisu najudobnije cipele na svijetu, ali udobnost nije ono što kupci očekuju od ovih cipela. Prije da budu skupe, jedinstvene, nešto što se mora jednostavno posjedovati.

Svjestan je toga i sam dizajner, ocjenjujući da njegove cipele kupuju ne samo radi hodanja u njima, nego jednostavno – radi posjedovanja.

louboutin7– Moje cipele nisu stvar potrebe, nego želje. Moje cipele ne mogu svi priuštiti, ali oni koji mogu plaćaju ih jer ih žele, a ne zato jer zadovoljaju svoje primarne potrebe. Zato mislim da moj posao nije toliko esencijalan kao kod nekih drugih profesija, možda je i besmislen – šali se na svoj račun slavni kreator.

Koža pitona, tkanine ukršne zlatnim nitima, najfinija svila…Nerijetko se cipele ukrašavaju i skupim draguljima, plemenitim metalima. Svaki model nastao je prema osobnom dizajnu Christiana Louboutina. Jedan od razloga zbog čega su iznimno poželjne na nogama poslovnih žena. I skupe.

Dizajner ima i četiri kuće diljem svijeta, među njima i u Portugalu, gdje upija lokalne običaje, boje, ornamente na temeljima čega koncipira i svoje cipele.

– Moje cipele nose oznaku ekstremne seksualnosti. Nošen sam emocijom, ostavljam svoj potpis na svakoj cipeli, volim život i život unosim u svoj dizajn – ocjenjuje Christian Louboutin, smatrajući da je to jedan od razloga zbog kojega su njegove cipele – najtraženje na svijetu. Obilje seksualnosti, nekonvencijalnosti i darežljivosti prema ženama koje žele izgledati neodoljivo na visokoj peti – od 12 i više centimetara – tako kritičari najčešće opisuju Christian Louboutin cipele.

louboutin-a-J.
Model dizajniran samo za glumicu Angelinu Jolie

Nema svjetski poznate pripadnice jet-seta koja nema bar jedne Louboutin cipele u svojem ormaru. Posebne klijentice dobivaju ručno rađene cipele, prema vlastitim mjerama, ali i željama.

Cijena – vrtoglava. Ali svaka od tako rađenih cipela je malo remek djelo.

Glumica Angelina Jolie je primjerice, za premijeru jednog od svojih filmova naručila posebno dizajnirane cipele samo za nju, koja je poslije postala svjetski popularna.

– Neke stvari oko cipela radimo samo za klijenta, ostaju samo između mene i klijenata i o tome neću iznositi detalje. Ali primjerice mogu reći da samo kalup za izradu posebnih i ručno rađenih po mjeri cipela za klijenta stoji oko 3000 eura. Bez troška dizajna cipele i ručnog rada – tek površno otkriva slavni dizajner propitivanja javnosti što to kreira za slavne osobe diljem svijeta.

Dodaje tek kratko kako primjerice pjevačica Kylie Minogue ima malu nogu,  te i vrlo mali kalup.

louboutin8– Još uvijek čuvamo i kalup princeze Diane, imam i njene prve cipele koje sam joj izradio – otkriva Christian Louboutin.

Jedan od najprodavanijih modela je linija cipela Pigalle. Naravno vrtoglavo visokih potpetica. Mnogi ga optužuju da nameće ženama visoke potpetice kao modnu nužnost, što dizajner odlučno pobija.

– Čujem dosta žena koje govore kako neće moći hodati u mojim cipelama zbog visokih potpetica. No dizajniram cipele koje su jednostavno stvar posjedovanja, nikako hodanja. Kupuju se radi kolekcije, a ne uporabe – smatra Christian Louboutin. I pita javnost koja ga proziva:

– Zar mislite da ja mogu doista nametnuti ženama želju za nošenjem cipela s visokim petama. To je jednostavno ženska želja!

Francuska glumica Catherine Deneuve, velika je prijateljica slavnog dizajnera, koja je gotovo uvijek u Christian Louboutin cipelama. louboutin12

– Prvo odlučim koje ću cipele obući, a zatim biram haljinu ili neki drugi komad odjeće – opisuje slavna glumica strast prema cipelama svog prijatelja dizajnera.

No, dok su njegove cipele stvar punih ormara za jedan dio žena, drugima su tek samo pusta želja, jer su zbog svoje cijene – jednostavno nedostupne.

– Moje su cipele namjenjene kupcima koji imaju novaca jer su ipak skupe. Puno puta su me pitali mogu li proizvesti cipele koje su jeftinije i većem broju kupaca pristupačijnije. No, ne mogu. Morao bih štedjeti na kvaliteti, a to onda nisam ja – poručuje dizajner Christian Louboutin vjeran svojoj kreatorskoj misiji.

– Na takve cipele ne mogu staviti svoje ime, to je nešto o čemu ne želim niti pregovarati – zaključuje poznati dizajner za cipele koje su postale desetljećima zaštitni model na nogama poslovnih žena.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp