Težimo li samo novcu, rađamo situaciju u kojoj će nas ono što nas hrani – i sahraniti

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Stres i vlastiti posao – postoji li granica preko koje ne treba ići?

Prema nedavnom američkom istraživanju najviše stresa na radnom mjestu u SAD-u osjećaju vojnici, vatrogasci, piloti, policajci…

Unatoč činjenici da se takva istraživanja ne provode u Lijepoj našoj, već na prvi pogled mnogima je jasno da je jedna od najstresnijih poslovnih aktivnosti na našim prostorima – ona poduzetnička. Da je poduzetnički kruh sa sedam kora stalni izvor stresa, to dobro znaju svi koji egzistenciju osiguravaju na realnom tržištu…

Među njima je i zagrebačka poduzetnica Sanja Balenović, informatičarka po struci. Nakon završenog studija matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, s prvim zaposlenjem imala je nit vodilju raditi posao koji će biti izazovan i u kojem će osjećati strast prema onome čime se bavi. Nakon 11 godina bogatog iskustva, otisnula se u vlastito poduzetništvo i iskusila svu gorčinu, izazove, ali i stres poduzetništva.

– Kad danas pogledam u prošlost, vidim da mi je, osim želje da u svom poslu uživam i da osjećam strast prema onom što radim, Frustrated Woman at Computer With Stack of Paperjoš jedna ideja bila veoma jasna. A ta je da nikad neću postati poduzetnik. Naime, uvijek sam imala ideju da biti poduzetnik znači raditi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. I smatrala sam da, iako želim voljeti svoj posao, želim imati i svoj život. Danas znam da sam bila i u pravu i u krivu. Istina je da poduzetnik nema jasnu granicu između poslovnog i privatnog dijela dana. S druge strane, rad za sebe, činjenica da sam sama i odgovorna i zaslužna za sve svoje uspjehe i neuspjehe, kao i za uspjehe i neuspjehe mojih zaposlenika, meni je neprocjenjiv – jasna je ova poduzetnica.

Ne skriva da je u njenom, ali i u svakom drugom poduzetništvu, potrebna određena količina samodiscipline. No i unatoč tomu – stres je neizbježan. Posebice dok “plovi” kroz velik broj pravilnika i regulativa koji su nejasno sročeni i koji se često mijenjaju, kroz administraciju, odgovornost za vlastite zaposlenike… A tu je i uvijek nazočna poduzetnička neizvjesnost – hoće li biti ili ne posla?stress2

– Činjenica da ne postoje jamstva da ću u jednom trenutku možda imati više posla nego ga fizički mogu odraditi, a u drugom neću imati ni za hladni pogon tvrtke… Sve su to izazovi s kojima se prije, kao zaposlenik, nikad nisam morala nositi, a sad su mi svakodnevni pratitelji Također, postoji razlog više zbog kojeg je bitno da su moji klijenti zadovoljni obavljenim poslom. Uvijek mi je to bilo bitno, iz čisto ljudskih razloga. Danas je to još važnije, jer nam je i odnos dublji. Danas su to moji klijenti, a ne klijenti mog poslodavca – vrlo zorno opisuje “poduzetničke muke” Sanja Balenović.

Stres se kod ove poduzetenice manifestira kao adrenalinska injekcija – dobro došla kada treba raditi noćnu smjenu, ali ne i za vrijeme blagdanskog ručka s obitelji.

dane
terapeut Dane Cvijanović

– Koliko god da je (barem meni) poduzetništvo bogato adrenalinom, užitkom, osjećajem moći i samopostignuća…, postoji i druga strana – borba sa svakodnevnim izazovima i strahovima, nužnost da izađemo iz svojih granica ugode ako mislimo kvalitetno poslovati, … Sve nam to prazni naše životne baterije. Stoga je bitno da, čak i kad nam je najbolje, nađemo disciplinu da ne zapustimo svoj privatni život – obitelj, prijatelje, slobodne aktivnosti i „pasivnosti“ koje nas vesele, … Sve ono što nam puni baterije i što nas podsjeća da smo puno više od poduzetnika, poslodavca …savjetuje Sanja Balenović.

A slično preporuča i Dane Cvijanović, također u poduzetničkim vodama u kojima egzistenciju osigurava kroz svoj terapeutski rad. Napose i u prepoznavanju i smanjenju stresa uvjetovanog poslom. Kod sebe, ali i svojih klijenata.

– Stres je nemoguće izbjeći pa ga tako i ja kao i ostali ne mogu izbjeći. Prvi buffer protiv stresa je socijalna interakcija. Dijeljenje naših strahova, briga i problema s osobom koja nam pruža podršku i razumijevanje smanjuje naš stres. Drugi mehanizam koji mi pomaže je tjelesna aktivnost, ples, vježbanje, hodanje. Osim toga meditiram i radim TRE (vježbe za otpuštanje stresa, napetosti i traume) koji otpušta one napetosti kojih nisam svjestan i koje mi je nemoguće otpustiti kroz priču s drugima, niti kroz tjelesnu aktivnost – nabraja ovaj terapeut i poduzetnik.

Ne podvlači strogu crtu između stresa koji se događa poduzetnicima u odnosu na sve druge.stress

– Moj je osjećaj da stres jednako pogađa biznismene kao i ljude koji nemaju biznis. Način na koji procesiramo stres nema veze sa tim jesmo li biznismeni ili nismo. To ovisi o našoj osobnosti, o onome s čim smo došli na svijet i onome što smo dobili kroz naš odgoj kako se nositi sa stresom. Vjerujem da podjednak stres osjeća nezaposlena osoba kao i biznismen i teško mi je reći što je stresnije.

A poduzetnički stres izaziva obilje situacija i okolnosti. Prema terapeutu Cvijanoviću donošenje svakodnevnih odluka koje usmjeravaju brod poduzetništva može biti jako stresno. Nošenje s posljedicama još stresnije.

– S jedne strane možemo doživljavati ogroman stres zato što nam telefon ne zvoni jer nitko ne treba naše proizvode ili usluge. S druge strane možemo imati 300+ poziva dnevno i to nam također može biti stresno. Ako je jedina svrha poduzetništva zaraditi što više novaca onda dolazimo do situacije u kojoj će nas ono što nas hrani i sahraniti (i ovo ne vrijedi samo za poduzetnike, već za sve zaposlene ljude) ili, u boljem slučaju, će nam priuštiti lakše ili teže zdravstvene probleme. Istovremeno će nam posao postati zamjena za život, a ostatak života će nam postati hobi – komentira terapeut Dane Cvijanović.

stress3Upozorava na najbitnije – kako u životu tako i u poduzetništvu. A to je poznavanje vlastitih ograničenja i postavljanje granica samih sebi kako bi izbjegli da nam ih život postavlja u obliku raznih nelagoda.
Ističe značaj prepznavanja znakova stresa na vrijeme i nužnost pronalaska mehanizma kako ga regulirati na primjeren način.

I savjetuje – stres nije samo negativan.

– Daje nam energiju za prevladavanje teških i zahtjevnih situacija. Bitno je da ga ne doživljavamo učestalo i u dugim vremenskim razdobljima.  Ako do toga ipak dođe, potrebno je osigurati si vrijeme i mjesto za odmor. Jedino na ovakav način poduzetništvo može biti nešto u čemu uživamo, a da nam istovremeno ne pate drugi jednako važni dijelovi naših života – smatra ovaj poduzetnik i terapeut.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp