Iz želje suzbiti zdravstvene tegobe izazvanih prehranom, nastale gastro poduzetničke ideje

vesna-krajinovic
Poduzetnica Vesna Krajinović iz Pule

Dvanaestogodišnja kćerka poduzetnice Vesne Krajnović, već je s četiri mjeseca života pokazivala prve znakove alergije na hranu. Upravo je alergija na hranu njezine kćerke, odvela ovu pulsku poduzetnicu u pravcu osmišljavanja slastica oslobođenih alergena pod nazivom Free Slastice, funkcionalnih za svačiju prehranu.

– Alergija na hranu isključivo dojene bebe na početku je za mene bila veliki šok, a danas mogu reći da je to jedna od boljih stvari koja se dogodila mojoj obitelji. Moja kćerka je danas jako zdravo i inteligentno dijete. Vjerujem da je za to zaslužna i hrana. A moje poduzetništvo razvija se kao rezultat desetogodišnjeg osmišljavanja recepata za slastice koje su prilagođene svima i zdrave za svakoga, a pogotovo za one s posebnim prehrambenim potrebama – opisuje poduzetnica Vesna Krajinović ističući da je njezin gastro izum pod nazivom Free Slastice nutritivna, a ne šećerna bomba.

Iskustvo za ovakav poslovni poduhvat, gradila je i zahvaljujući obrazovanju na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji, gdje je diplomirala na temu “Zdrava prehrana u zdravstveno-rekreacionom turizmu.”

– Prije dvije godine sam se prekvalificirala za slastičara, a prošle godine sam završila specijalizaciju za slastičara zdravih i posebnih slastica, prvu takvu u regiji. Nedavno sam napisala i objavila knjigu “Alergija na hranu – od stresa do sklada”. Knjiga govori o mom iskustvu u posebnoj prehrani djeteta alergičnog na hranu, o tome što je hrana, što je funkcionalna hrana, te o mojim Free Slasticama – pojašnjava ova gastro stručnjakinja.

Dodaje kako su njezine slastice sve traženije na tržištu, posebice jer je negativni trend reakcija i osjetljivosti na hranu kod djece i odraslih u porastu. Stoga s razlogom proizvodnja slastica koje će moći konzumirati svi bez ugrožavanja svog zdravlja i bez osjećaja grižnje savjesti postaje gastro poduzetnički trend.

I poduzetnica Anamaria Laslo iz Poreča, svoju je poslovnu priču usmjerila prema hrani i to onoj koja također neće izazivati tegobe. Tvrtku Abeona pokrenula je prije dvije godine nošena k uspjehu posebnim gastro poslovim projektom.

– S poslovnom idejom koja je spoj stanja mog zdravlja (dijagnoze celijakije uspostavljene u prvoj godini života), odnosno bezglutenske prehrane) i iskustva kojeg sam stekla radeći godinama u turističkoj industriji. Moja poslovna ideja koja se počela ostvarivati 2015. bazira se na tečajevima bezglutenskog kuhanja namijenjenih uglavnom strancima turistima, organizaciji izletaanamarija-laslo-FB baziranim na bezglutenskim obrocima te turističkim turama namijenjenih gostima koji su na bezglutenskoj prehrani – upoznaje sa svojim poduzetništvom Anamaria Laslo.

Ujedno ističe da se, u turistički uvijek dobro posjećenoj i atraktivnoj Istri, dostupnost proizvoda bez glutena poboljšala zadnjih dvadeset godina, ali educiranost ugostitelja i ponuda hrane dopuštene celijakičarima ostala je loša. Zahvaljujući ulaganju u edukaciju na Talijanskom kulinarskom institutu za strance, gdje je završila specijaliziranu školu kuhanja bez glutena i stekla licencu instruktora kuhanja te iskustvu prikupljenom pokrenula je poslovni poduhvat organiziranja turističkih gastro druženja bez glutena.

kruh– Ponude putovanja bez glutena najviše zanimaju strance, osobito Amerikance, kojima nije problem izdvojiti novac za takvu vrstu odmora i koji padaju u nesvijest od sreće jer nisu očekivali da takvo što postoji u maloj zemlji kakva je Hrvatska – komentira istarska poduzetnica Anamarija Laslo.

Radno iskustvo u ovoj gastro-poduzetničkoj branši kao i prikupljene recepte kani objaviti u svojoj prvoj kuharici.

U budućnosti planira i proširenjenje poduzetničkih aktivnosti u segment tradicionalne hrvatske kuhinje u bezglutenskoj varijanti putem tečajeva kuhanja namijenjenih inozemnim turistima te edukacija i savjetovanja za ugostitelje voljne prilagoditi svoju ponudu osobama koje konzumiraju bezglutenske obroke.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp