Nema čarobnog štapića za usklađivanje obitelji i poduzetništva, ali ženska volja sve prevlada

Tri poduzetnice govore o podizanju djece i vlastitog biznisa

Svega nekoliko dana od otvaranja vlastite tvrtke i započinjanja poduzetništva, Marijeta Matijaš, poslovna savjetnica za poduzetnike početnike iz Medulina, saznala je da je u drugom stanju. Najljepšu vijest koju žena može dobiti, dobila je upravo u trenucima kada se okrenula vlastitom poduzetništvu, koje veliki poticaj ima u obitelji, ali je upravo obitelj nekada i kamen spoticanja.Marijeta Matijaš

– Trudnoća je bilo jedno posebno razdoblje za mene. Ja sam razvijala jedno „dijete“ – posao, a u meni je raslo drugo. Zato uvijek kažem da su to moja djeca. Ljubav koju sam utkala u posao, u projekte, ideje, osjetili su moji klijenti, kao i moja beba pa se nije nimalo bunila kad smo u 7. mjesecu trudnoće putovale iz Pule u Zagreb. S obzirom da moj posao nije fizički naporan, izuzev nekoliko dužih putovanja, radila sam punih 8 mjeseci trudnoće, a kad sam napokon odlučila otvoriti porodiljni, vrlo sam kratko u njemu uživala jer je naša beba odlučila doći na svijet 15 dana prije termina. Potpuno zdrava, velika i snažna rodila se 15. veljače i uljepšala nam život – priča nam svoju majčinsko – poduzetničku priču Marijeta Matijaš, koja danas ima poslovnu misiju ohrabriti, motivirati, potaknuti, a onda i informirati, educirati, savjetovati kako uzeti život u svoje ruke i biti sretan radeći ono što voliš.

Održava individualne, mini-radionice te klasične radionice po koracima od otkrivanja svojih zaboravljenih talenata, osvještavanja
poduzetnica-dijete2svojih vrlina, vještina, sposobnosti, preko edukacije o poslovnom planiranju do osnova marketinga, komunikacije, vođenja svog poslovanja i usklađivanja s ostalim aspektima života (poput obitelji). A kako bi dobro mogla davati savjete i sama je morala dobro uskladiti svoje poduzetničke i obiteljske obaveze.

– Anabel je naše prvo i za sada jedino dijete. Od prvog dana trudnoće govorila sam da mi je najbolja „poslovna“ partnerica jer mi je dopuštala da radim i uživam u svom radu i tijekom trudnoće i sada. No, kad nešto nije bilo kako treba, kad bih sebe isforsirala, jasno mi je dala do znanja da treba sve pustiti i stati. „Baterije“ sam onda punila u zajedničkim trenucima, igri, smijehu i naučila sam da čak i od bebe možeš jako puno naučiti jer, naročito kad su mali, djeca osjećaju našu nervozu, strah, tugu i pokazuju nam to. Na nama je da to primijetimo i promijenimo – za svoje i njihovo dobro – opisuje mlada istarska poduzetnica. Vrlo je jasna kada je usklađivanje privatnog i poslovnog života u pitanju.

– Prije nego sam ušla u poduzetništvo, oprostila sam se s ulogama žrtve i uopće sa žrtvovanjem. Od toga nema ništa dobrog. Samo se javlja osjećaj krivnje, uništavamo sebe i svoje živote. Umjesto da žrtvujem i podređujem jedan aspekt života drugome, organiziram ih i usklađujem. Ono što mi nije potrebno, izbacujem iz svakodnevice. Vrijeme za posao i vrijeme za obitelj ponekad je gotovo nemoguće raščlaniti pa razrađujem projekte u glavi dok kuham ručak ili presvlačim dijete i slično. Moje pravo radno vrijeme kad se sto posto posvetim poslu je vrijeme kada beba spava.

Poručuje i da svaka poduzetnica, bez obzira na majčinstvo, treba težiti svojim ciljevima i iste ostvariti. Bez isprike, ali uz obilje vjere u ono što se radi. A tada će se i obitelj i poduzetništvo uskladiti.

Kako se uskladiti dobro znaju Grozdana i Anton Belančić. Prije šest godina Grozdana je krenula samostalne poduzetničke vode gog-belancicotvaranjem zagrebačkog frizerskog salona Sch&schke, koji je danas cijenjen i popularan. No, do cilja kojega je postupno osvajala, proša je “slalom” kroz brojne obiteljske obaveze prema kćerki (19 godina) i sinu (12 godina).

– Radila sam po cijele dane da bi svoje poduzetništvo postavila na zdrave noge. U tome su mi uvelike pomogli suprug Anton i baka servis. Međusobno smo se nadopunjavali, razvažali djecu po školi i izvanškolskim aktivnostima – prisjeća se Grozdana Belačić, ističući da je obitelj “trpjela” zbog njezinog poduzetničkog angažmana, ali drugačije nije moglo.

Skreće pozornost na okolnosti koje svatko iskusti u poduzetništvu.

– Kad jednom uđeš u vlastiti biznis, nema povratka dok se ne uspije, ne znaš zato koliko ćeš raditi, koliko ćeš vremena ostajati na poslu, kada ćeš imati slobodnog vremena. Tada trpi obitelj –  upozorava ova zagrebačka poduzetnica i savjetuje da se iz “zadanih poslovnih okolnosti” izvuče najbolje što se može. Ističe da je sigurno stotinu puta požalila stotinu puta što je poduzetnica.

– Ali sam se isto tako i predomislila. Jer unatoč obitelji, brojnim obavezama, želj biti majka što više, ostala sam i poduzetnica koristeći se iskustvima u obje situacije da bi čim više ostvarila uspjeha.

Uz troje djece (od 20, 17 i 10 godina) Vedrana Džanić ima i 16 godina poduzetničkog staža. Stalni angažman na dvije strane, kaže, da je tek sada uspjela pomiriti na opće zadovoljstvo i poslovnih i obiteljskih prilika.

– Krenula sam u poduzetništvo s dvoje male djece. Na sreću uz veliku potporu supruga i suprugove majke, kako bi obiteljska vedrana-dzanicstrana što manje osjetila moj poslovni angažman. Nije bilo lagano poslovno rasti uz malu djecu koja ne spavaju po cijelu noć, koja traže svoje i ne trpe odgađanje, ali sve se preživi – naglašava ova uspješna zagrebačka poduzetnica u čijem su vlasništvu Dječji vrtić Čigra koji danas u Zagrebu djeluje na četiri lokacije, tvrtka za catering i family friendly kafić Playground. Ocjenjuje da na poduzetničkim počecima postoje i ambicije, a radi njih nekada obitelj mora trpjeti.

– Ako se želi uspjeh, razvoj posla, a djeca kod kuće su mala, žena će svakako biti “razapeta”, prestoje joj brojne obaveze za ispuniti, no sve se svlada i ide naprijed – smatra Vedrana Džanić. Danas su njezina djeca velika, ali i voljna ponekad uključiti se u “mamin posao”. Dobro znaju što su uz svoju majku prošla, pa se ne libe uputiti i koju kritiku.

– Najstarija kćerka zna pomagati u poslu, a znala je i svjedočiti nekim teškim poslovnim razdobljima u kojima smo se mučili i poduzetnica-dijete-nasloviznimno borili. Tada bi mi znala reći da ne bi imala snage i volje prolaziti ono što ja prolazim i da nikada ne bi bila poduzetnica. No, sloboda koju ti daje poduzetništvo dopušta za zaboraviti ono ružno i uvijek nastaviti naprijed – komentira Vedrana Džanić.

Za nju nema dvojbe – čarobnog štapića za usklađivanje obitelji s poduzetništvom nema, ali uz dobru volju, pomoć sa strane koju se ne smije žena ustručavati potražiti, organizaciju, te puno neprospavanih noći – uspjeh sigurno neće izostati.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp