Cijene najma poslovnih ureda diljem Hrvatske u padu

Dobro došla potpora u ženskom poduzetništvu svakako je što niža cijena kupnje ili najma ureda – značajne i nezabilazne nužnosti u pokretanju, ali i normalnom odvijanju poslovnih aktivnosti. Već nekoliko godina za redom bilježi se pad cijena kupnje i najma ureda gotovo u svim sredinama, pa i u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, čije tržište bilježi “najživlju” poduzetničku aktivnosti. Ovisno o potražnji, lokaciji, uređenosti, dotrajalosti, cijene variraju od grada do grada, no zajedničko im je obilježje – niža vrijednost no prije nekoliko godina.

U Zagrebu poduzetnice s nestrpljenjem očekuju, barem revitalizaciju napuštenih gradskih prostora iznajmljivanjem po simbličnoj uredcijeni najma od primjerice jedne kune, no toliko željena odluka gradske vlasti nikako i da se dogodi.

Srozavanje cijena kupnje i najma ureda stoga ostaje kao jedina utjeha u potrazi za primjerenim prostorom za rad. Za kupnju vlastitog ureda odlučuje se dvadesetak posto poduzetnica u Hrvatskoj, dok ostale daju prednost najmu.

Prema podacima portala Crozilla.com pad prosječne ponuđene cijene ureda za prodaju najviše bilježe gradovi Pula, Rijeka i Zadar, dok je cijena četvornog metra ureda u Zagrebu i Splitu koncem prošle godine i porasla.

–  Zadar bilježi pad cijena od 2,3 posto, pa se za jedan tamošnji metar kvadratni u prosjeku tražio 1431 euro. Mala razlika u cijenama, točnije pad od 0,8 posto zabilježen je u Rijeci gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1552 eura. Zagrebačke su cijene za kupnju ureda porasle za 4,5 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1636 eura. U Splitu se za „kvadrat“ tražilo 1808 eura  – podaci su portala Crozilla.com, specijaliziranog za promet neketinama.

ured1Prosječna cijena najma uredskog prostora iznosi 10 eura po četvornom metru.

– U Puli se za jedan metar kvadratni u prosjeku traži 12 eura. Prosječna tražena cijena kvadrata u Zagrebu je iznosila 9,6 eura, a u Splitu 11 eura. Po pitanju cijena najma, između Splita i Zagreba našla se Rijeka gdje je prosječna mjesečna najamnina ureda stoji 10 eura po metru kvadratnom – pojašnjava Ivana Beljan, stručnjakinja za promet nekretninama.

Najveća potražnja za uredima je u Zagrebu, a zatim Varaždinu, Splitu i Rijeci. Na području Zagreba su se najviše tražili uredi na području Malešnice, Španskog i Prečkog.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp