Simbioza lokalne uprave i poduzetnika – kako to uspijevaju Sveta Nedelja i Samobor

Nekada najbogatija i najuspješnija općina u Hrvatskoj, a danas grad. Malen, no uspješan i s velikim planovima. Sveta Nedelja nerijetko se, i to s punim pravom, naziva raj za poduzetnike. Trenutačno tamo postoje četiri poduzetničke zone, svaka sama sebe poslovno održiva. Izgrađenost zona kreće se od 60 do 70%, što otvara mogućnost za smještaj mnogih tvrtki. Za svaku od njih postoje urbanistički i prostorni planovi uređenja prostora, koji omogućuju ishođenje potrebne dokumentacije za brzi početak izgradnje novih poslovnih prostora.

– U nekoliko sam navrata imala priliku surađivati s gradonačelnikom Svete Nedelje, Dragom Prahinom. Njega vodi misao – želiš li raditi, dođi i razgovarati ćemo kako ti Grad može pomoći. Ono što privlači poduzetnike u ovaj grad jest blizina Zagreba, granice sa Slovenijom kao i niski prirez, svega 6%. Ono što je gradonačelnik naglasio kao ključan faktor uspjeha, vrlo je jednostavna formula – zemljišta predviđena za poslovne zone, ne uređuju se prije no što ih investitor kupi te pokaže konkretan plan za razvitak. Tada se zajedničkim snagama kreće u izgradnju i infrastrukturno uređenje – opisuje jedna poduzetnica svoja poslovna iskustva sa svetonedeljskom lokalnom samoupravom u službi biznisa.

Poduzetnik ste, evo koje vas pogodnosti čekaju u Svetoj Nedelji

1. Niska cijena komunalnih doprinosa i naknada

2. Uspješna i bliska suradnja s gradskim strukturama

3. Niski prirez

Ako Gradonačelnik Svete Nedelje (2)odlučite svoje poslovanje pokrenuti ili preseliti ovdje, Grad s vama pregovara o tome koje zemljište želite kupiti, koliko ste spremni uložiti u gradnju te zajedno s vama ulazi u taj podvig. To znači da vam pomaže svim olakšicama koje su zakonom predviđene.

Tako svi investitori u Svetoj Nedelji plaćaju četiri puta manju komunalnu naknadu nego u ostalim gradovima. Shvativši kako mnogi poduzetnici upravo zbog visine ove naknade imaju financijskih problema, smanjili su je, a tako zarađeni novac, Grad troši isključivo na investicije.

– Želja nam je privući propulzivne djelatnosti, koje ne zagađuju okoliš, jer je ovdje sačuvana priroda, brežuljkasti dio, vodotoci, jezera….a cilj je da tako ostane i u budućnosti – naglašava gradonačelnik Prahin.

Samobor lovi korak s EU fondovima

Samobor

Poduzetništvo Samobora nimalo ne zaostaje sa susjednom Svetom Nedeljom. Obrtništvo je kroz bogatu povijest Samobora bila osnovna gospodarska djelatnost pa je i danas ovaj grad sinonim uspješnog obrtništva; imaju više od tisuću registriranih obrta te 981 trgovačkih društava. Osim novih tehnologija i poduzetničkih grana, Samobor svakako prednjači u očuvanju starih tradicijskih obrta; medičarstvo i licitarstvo, obrada kristala, bravarija, remenarstvo i tapetarstvo, slaganje keramičkih peći, proizvodnja tradicionalnih mesnih prerađevina, izrada suvenira i tradicijskog nakita, proizvoda od lana, te ono najpoznatije – samoborske kremšnite, bermet i muštarda.

Samobor

Samobor je moderni industrijsko-prerađivački i obrtnički centar regije. Programi EU pružaju dodatne financijske mogućnosti za razvojne projekte poduzetnika i imaju važnu ulogu u upravljanju i kreiranju lokalnog razvoja. Tu su svakako izgradnja kapaciteta na lokalnoj razini, turizam, inovacije, IT, zaštita okoliša… Poduzetnički centar Samobor usmjerava djelovanje u području europskih integracija i trudi se povećati stupanj iskorištenosti EU sredstava. Razne su aktivnosti kojima se Samoborce približava EU fondovima; od edukacija, savjeta i pripreme potrebnih dokumenata za prijavu projekata, do razvoja suradnje i partnerstva s lokalnim institucijama i nadležnim državnim tijelima.

Poduzetnički centar Samobor može se pohvaliti kako je u 2010. godini je pripremio i prijavio više EU projekata, ali se i dalje, u suradnji s Gradskom upravom, pripremaju novi projekti za financiranje iz fondova EU. Također, Poduzetnički centar sudjeluje kao partner institucijama i razvojnim agencijama u provođenju projekata koji se financiraju sredstvima EU.

Osnovne aktivnosti na provođenju programa EU su:

  • pružanje stručne, savjetodavne i tehničke pomoći zainteresiranim institucijama i poduzetnicima
  • praćenje programa Europske unije, priprema projektnih prijedloga za natječaje i programe Europske unije
  • upravljanje, organiziranje i koordinacija provedbe EU projekata
  • osiguravanje uspješne koordinacije s prekograničnim partnerima

Samobor

Poduzetničke zone potiče i Zagrebačka županija

Zagrebačka županija je od 2001. godine do danas za razvoj poduzetničkih zona na svom području izdvojila preko 35 milijuna kuna. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić napominje kako je u Županiji bio vidljiv pad broja obrta od 2008. godine, kada je započela ekonomska kriza. Samo prošle godine, Županija je napravila programe i mjere za poticanje razvoja gospodarstva, u vidu bespovratnih potpora i subvencija poduzetnicima u iznosu od 18 milijuna kuna. Posebni poticaji dati će se u izgradnji poduzetničke infrastrukture, u edukaciji poduzetnika i obrtnika, u turizmu te u energetici. Trend koji svakako treba pratiti jesu OPG-ovi.

99 % poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pa je i 2014. godina bila proglašena Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od strane UN-a. Zagrebačka županija kroz potpore u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu potiče proizvodnju kvalitetne hrane, želi povećati asortiman poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te pojačati atraktivnost ruralnih prostora. Povećanjem samozapošljavanja očuvat će se kulturne i tradicijske vrijednosti, ali treba razvijati subjekte koji će biti nositelji gospodarskog razvoja u lokalnoj sredini, naglašavaju u Županiji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp