Zagreb u 2015. godini izjednačio broj samozaposlenih žena i muškaraca

Tamara Didak, voditeljica Plavog ureda – zagrebačkog poduzetničkog centra

Tamara Didak
Tamara Didak

U hrvatskoj je metropoli danas registrirana trećina svih poduzetničkih aktivnosti u Lijepoj našoj, a čak 40 posto svih zaposlenih osoba u glavnom gradu radi upravo u sektoru malog i srednjeg poduzetništva te ostvaruju više od polovice ukupnih prihoda u Republici Hrvatskoj.

S područja Zagreba i Zagrebačke županije čak je 46% prijava za zaštitu intelektualnog vlasništva. Sve su to razlozi zbog čega je bilo nužno otvaranje Plavog ureda – poduzetničkog centra koji djeluje kao zaseban odjel Razvojne agencije Zagreb, od početka 2015. godine na adresi Vodnikova 12/2.
Plavi ured na jednom mjestu poduzetnicima pruža mogućnost individualnog savjetovanja, edukacije, druženja i povezivanja s kolegama iz sličnih skupina, uz razmjenu mišljenja i dobre prakse. Na čelu ovako odgovorne institucije nalazi se Tamara Didak, koja je “prva pomoć” i savjetnik mnogima koji se upuštaju u poduzetničke vode ili već brode tim nemirnim tržišnim morem u potrazi za sigurnom lukom.

– Kao voditeljica Plavog ureda poduzetničkog centra Zagreb uočavate li  porast u ženskom poduzetništvu koji daje naslutiti pozitivan pomak u ženskom poslovanju na ovim prostorima?

Kao voditeljica poduzetničkog centra i kroz rad Plavog ureda primijetila sam da se sve više žena hrabro odlučuje pokrenuti vlastiti posao upravo kroz poduzetničko samozapošljavanje. Grad Zagreb je ove godine odobrio 77 potpora za samozapošljavanje, a među njima je 50% žena, točnije njih 39. Žene su sve zastupljenije i kao inovatorice pa ih je ove godine čak 31% dobilo potporu Grada Zagreba za razvoj inovacija i njihovo komercijalno korištenje što je zasigurno pozitivan pomak u ženskom poslovanju. Također, žene su sklonije usvajanju novih znanja što pokazuje i broj polaznica seminara u Plavom uredu. Od ukupno 1656 osoba čak je 951 žena koje su bile polaznice raznih seminara i radionica.

Tamara Didak

– Koliko ste u ovoj godini imali organiziranih edukacija i kakav je 
odaziv poduzetnica i svih onih koje to žele biti na sadržaje koje nudite?

Kada je riječ o edukaciji, od veljače 2015.  kroz Plavi je ured prošlo 1656 osoba što potvrđuje potrebu za ovakvim mjestom. Više od 60% sudionica seminara bile su žene, točnije njih 951. Kako bismo zadovoljili potrebu koja je nastala, kreirane su teme seminara po zahtjevima polaznika. U vrlo kratkom periodu na internetskim stranicama Plavog ureda sva mjesta se popune. To je još jedan dokaz na spremnost naših poduzetnika da usvoje znanja i poduzetničke vještine. Potvrda kvaliteti naših edukacija je činjenica da se više od 40% polaznika prijavi na dvije ili više radionica.
Konstantno razvijamo nove programe i dovodimo stručnjake iz različitih područja kako bismo dobili kvalitetno pripremljene poduzetnike za posao kojim se bave.

– Koje su edukacije najtraženije, odnosno u čemu su poduzetnice pokazale najviše interesa i potreba za svojim edukacijama?

Poduzetnice su najviše interesa pokazale za naš početnički seminar „Start-up akademija“ gdje kroz četiri dana dobiju osnova znanja potrebna za uspješno pokretanje poduzetničke ideje ili vlastitog posla. Također, veliki interes žene su pokazale za edukaciju „Razvoj projektne ideje i prijava projekta na EU fondove“. Neke od teme gdje su žene brojnije od muškaraca odnose se na teme poput: upravljanja konfliktima, strategija i taktika pregovaranja te javne prezentacije.

– Kakav je profil posjetitelja Plavog ureda kada govorimo o ženskom poduzetništvu – je li riječ o uslužnom ili proizvodnompoduzetništvu te o kojim je vrstama poslovanja najčešće riječ?

Da, najčešće je riječ o uslužnom poduzetništvu. Što se tiče proizvodnog poduzetništva tu je najzastupljenija izrada rukotvorina ili kreativnih djelatnosti proizašlih iz hobija. Iz tog specifičnog razloga smo pokrenuli i edukacije na temu razvijanja posla iz hobija ili inovacija.

– Čega se po Vama poduzetnice na početku svog poslovnog puta najviše boje te koju vrstu pomoćitraže od Plavog ureda za što uspješniji start poslovanja?

Poduzetnice se najčešće boje nestabilnosti u zakonodavnoj regulativi te nam najčešće dolaze s pitanjima koja se tiču zakonskih okvira. Općenito, osobe koje kreću u poduzetništvo možemo podijeliti u nekoliko kategorija, a ovisno o stupnju pripreme poduzetničke ideje ovise i njihove potrebe i problemi. Neki imaju tehnička pitanja poput: kroz koji oblik se registrirati, koji pravni oblik nosi koje troškove, kako plasirati proizvod/uslugu na tržište i slično. U Plavom uredu pomoć traže u vidu savjetovanja te edukacija kako bi što bolje razvili svoje poduzetničke vještine.

Plavi ured u brojkama
U Plavom uredu radi pet zaposlenika, tri osobe su na stručnom osposobljavanju uz suradnje s više od 50 vanjskih stručnjaka. U 2015. godini održano je 113 edukacija, a kroz ured je prošlo 1656 polaznika, od čega 951 žena.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp