Nemojte se bojati neuspjeha – evo pozitivnog primjera poduzetnica koje su uspjele

Iva Silla
Iva Silla

Oporavak domaće ekonomije, nakon višegodišnje recesije, znatno se više nego nacionalnim i lokalnim političkim strukturama, može pripisati ženama poduzetnicama. Naime, žensko je poduzetništvo u zadnjh pet godina “buknulo” diljem Hrvatske, stvarajući iako u skromnim ekonomskim uvjetima, nova radna mjesta i prije svega jačajući BDP. A žene su, posebice nakon četrdesete godine života, prve ostajale bez posla pod udarom recesije. Nezadovoljne situacijom u kojoj su se našle, počele su se samozapošljavati. Iz samozapošljavanja, gotovo u 80 posto slučajeva nastalo je uspješno poduzetništvo, a nekoć i same bez posla, sada otvaraju radna mjesta.

Uspješno poduzetništvo već nekoliko godina gradi Iva Silla, (35), vlasnica turističkog obrta “Kazivačica”. U samo dvije godine vrlo marljivog rada, amicioznih projekata, velike discipline i upornosti, danas je dogurala do titule najpoznatijeg zagrebačkog turističkog vodiča.
šeširi
– Poduzetnice se suočavaju sa specifičnim problemima koje nitko, ni muški poduzetnici, ni žene koje nisu poduzetnice, ne mogu razumjeti. Mi smo se naučile da razumijevanje ne tražimo, ali zato nas razumiju ostale poduzetnice. Često mi se čini da nije toliko problem potaknuti žene da se okušaju u poduzetništvu, koliko je problem zadržati ih u poslu– ocjenjuje Iva Silla, koja smatra da se žene u poduzetništvu trebaju bolje povezivati, surađivati, posebice na razmjeni informacija te iskustava koje će donijeti i jačanje domaćeg ženskog poduzetništva.

Vatroslava Mišetić
Vatroslava Mišetić

Uspješnoj izgradnji ženskog samozaposleničkog poduzetništva svojim iskustvom pomaže i Vatroslava Mišetić (44). Nedavno je dala otkaz u jednoj velikoj kompaniji kako bi slijedila svoje poslovne snove. A ostvarila ih je kroz vlastiti posao – dječju igraonicu i rođendaonicu “Vatrin kutak” što je oduvijek željela.

Na svom putu osamostaljenja, prošla je kroz brojne birokratske prepreke, često se našla u slijepoj ulici nerazumijevanja za žensko poduzetništvo, te obilje toga morala riješiti oslanjajući se sama na svoje mogućnosti.

Jedna poduzetnica drugoj može puno pomoći, makar i savjetom. Meni su pomogle dvije žene koje rade sličan posao u Zagrebu, sa svojim savjetima.Voljela bih da žene postanu svjesne svoje snage, moći, da im se pobudi želja za samozaposlenjem, da su svoje gazde i šefovi, da ne ovise jednog dana o mirovini već da imaju svoj biznis koji traje. Ženama poduzetnicama treba podrška, na tom putu katkada topla riječ i maramice – opisuje ova mlada poduzetnica svoje motive za poduzetništvo, ali i potporu svojim kolegicama koje će tek postati poduzetnice.

Irena Serić Shireen
Irena Sertić – Shireen

U jačanju ženske poduzetničke strukture u Hrvatskoj sudjeluje i Irena Sertić (38), najuspješnija hrvatska plesačica trbušnog plesa, koja je u jesen 2015. godine pokrenula školu orijentalnog plesa “Shireen”.
U prvoj godini očekuje uspješan razvoj vlastitog poslovanja, no svjesna vlastitog velikog znanja, kvalitete rada te marljivosti ne sumnja u uspjeh svog poduzetničkog poduhvata.

– Orijentalni ples kojim se bavim sve je popularniji društveni sadržaj, ne samo hrvatske metropole, nego i ostalih gradova u Hrvatskoj. Postao je gotovo zaštitni znak mnogih ugostiteljskih objekata, restorana i hotela, ali i brojnih vjenčanja, te od nedavno rođendana i djevojačkih večeri. No, malo tko se, primjerice, trbušnim plesom istinski bavi kao umjetnošću što daje poseban užitak onima koji ga promatraju. Moja plesna poduzetnička želja ide upravo u tom pravcu – ples podići na razinu umjetnosti, a da bi se to postiglo potrebna su znanja i iskustvo koje ja mogu pružiti – ističe ova instruktorica orjentalnog plesa ne sumnjajući u uspjeh svog poslovnog nauma.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp