Tražište svoj komad raja na Zemlji – arhitektice Maja i Mirna iz Studia Dot će vam ga osigurati

Studio Dot rezultat je želje za poduzetničkim poduhvatom Maje Mizler i Mirne Jagarinec Ojdenić, koje su tri i pol godine provele kao zaposlenice kod zajedničkog poslodavaca. Stečeno iskustvo, ali prije svega želja za vlastitim poduzetničkim angažmanom spojila je ove dvije iznimno kreativne i talentirane arhitektice u zajednički poslovni projekt - tvrtku Studio Dot.

- Radeći jedna uz drugu prije otvaranja zajedničke tvrtke vidjele smo da smo kompatibilne u znanjima, pogledima na rješavanje nekih problema, u aktivnostima i prije svega poslovnim željama. Dobro smo se slagale i još uvijek smo takve, imamo slične poglede na projektanske aktivnosti te dizajnerske zamisli, te sm uvidjele da bi voljele raditi za sebe. A ona smo želju odlučile pretočiti u konkretni poduzetnički projekt i krenule smo – prisjeća se Maja Mizler sretna što su se okolnosti za zajednički rad poklopile i osigurale im vlastitu tvrtku.

I dok se Maja osvrće na početke zajedničkog rada, Mirna opisuje što to sve danas Studio Dot jeste i što nudi svojim klijentima.

- Mi smo projektantski ured, koji se bavi ishođenjem svih potrebnih dozvola za gradnju poslovnih te privatnih objekata različitih namjena. No osim iskođenja potrebne papirologije mi se bavimo i dizajniranjem objekata, s posebnim naglaskom na funkcionalnost i individualni pristup svakom našem klijetnu. To konkrentno znači da je naš dizajn unikatan i svatko tko s nama surađuje može biti siguran da će dobiti jednistveno projektiranu građevinu koju nema nitko drugi. Jednostavno ne želimo „štancati“ projekte – jasna je Mirna Jagarinec Ojdenić.

Poštujući maksimalno želje klijenta, potrebu za kvalitetom, te ljepotom dizajna – Maja i Mirna u dvije godine rada stekle su brojne reference u radu, a zdanja koja su projektirale diljem Hrvatske danas zadivljuju svojim izgledom i dopadljivošću. Upravo zato jer u aktivnosti ovih dviju mladih poduzetnica nema „copy paste“ projektiranja, nego personalizirani pristup potrebama i željama klijenta za gradnjom.

- Mi smo adresa gdje klijent koji želi graditi i izgraditi svoj objekt dobiva sve na jednom mjestu. Mi štedimo vrijeme, energiju, novac našim klijentima jer ne moraju u želji nešto sagraditi obići tisuću i jednu instituciju, izvaditi stotinu papira i dozvola, napraviti nekoliko projekata da bi dobio ono što ga zadovoljava. Koncipirane smo u svom radu da uz što manje napora kojeg ulaže klijent, kroz naš rad bude maksimalni rezultat – jednoglasne su Mirna i Maja u svom radu, ali i opisu istoga.

Upravo takav pristup doveo je Maju i Mirnu na „dobar glas“ pa do novih klijenata dolaze prema preporukama nakon zadovoljno obavljenog posla. Kako kažu i same – sretne su posebno kad je i investitor zadovoljan, te kao takav donese i novi posao u Studio Dot.

- Do sada smo radili gotovo ravnomjerno i u Zagrebu i na moru, od poslovnih objekata, kuća za odmor, apartmanskih zgrada, ali i naselja. Često nam znaju doći investitori koji su počeli graditi kod nekih drugih, ali nezadovljni kvalitetom dizajna i izvedbe radova, prema preporukama obično završe kod nas. Dolaze nam bračni parovi koji žele vlastiti krov nad glavom i to skrojen po njihovim željama, zamislima i prije svega dizajnerskim regulama i trendovima. Sve više radimo i za poduzetnike poslovne zgrade, industrijske hale i skladišta – nabraja Maja Mizler dijapazon klijenata koji traže usluge Studija Dot.

No, osim što kreiraju velebne građevine od samog počekta, Maji i Mirni nije strani niti takozvani „make over“ građevina. Nerijetko ih angažiraju da stare, nefunkcionalne objekte sa zastratjelim dizajnom iz ugaslih potencijala dovedu do zadivljujućih građevina. I u tome je ovaj projektanstki dvojac iznimno talentiran i inventivan, a mnogim su oronulim objektima udahnuli ljepotu i novi život.

Maja i Mirna ne samo da uspješno love korak s vremenom dajući starim građevinama novi sjaj, nego su i ispred vremena u kojem djeluju.

- U svom radu ostavljamo uvijek pečat modernog i trendovskog dizajna, te nas s razlogom zovu klijenti da im „prepravimo“ njihove postojeće građevine i udahnemo im život današnjice, nerijetko i budućnosti. Osim što radimo na eksterijerima, angažiraju nas i na uređenju interijera, što također rado i svestrano radimo – komentira Mirna.

Hrvatska arhitektura dosegla je razinu na kojoj se može reći da i profesionalci nad razinom neprofesionalnosti često puštaju suzu. Velebne kućerine s tornjevima dvoraca, nadkriveni bazeni s betonskim stupovima u obliku kariatida, kič i neukus danas su ogledalo mnogih građevinskih zdanja.

Svjesne su toga Maja i Mirna, te spremno poručuju – iako se o ukusima ne raspravlja, kada je gradnja u pitanju, mora postojati prije svega dovoljno znanja i potrebe za kvalitetnom.

- Često klijent ni sam ne zna što želi pa se tad trudimo pokazati što se vezano za njegovu investicijsku ideju može građevinski izvesti. Radujemo se klijentima koji, svjesni da smo nas dvije ipak stručnjakinje u svom poslu, prepušta nama cijeli posao te ga samo na kraju autorizira sa svojim eventualnim prijedlozima. No ima i klijenata koji inzistiraju na svojim zamislima i idejama, iako odudaraju od brojnih projektantskih trendova, pravila te nerijetko čak nisu niti izvedivi. Tada nastojimo klijentu argumentirati što je dobro, a što nije za njegov projekt, te nas u pravilu i poslušaju – ističe Mirna naglašavajući da se uvijek moraju poštivati pravila struke kako bi građevina doista bila funkcionalna i lijepo dizajnirana.

Svaka građevina je dugotrajna investicija bez obzira je li riječ o objektu građenom za poslovne ili privatne namjene. Ako je loše građena, riječ je o zdanju koje će stajati dugi niz godina s lošim performansama. Stoga je i u interesu klijenta, ali i projektanata da se takva praksa što manje događa.

- I najobičnija mala obiteljska kuća stoji dosta novaca. Ako se i već kod takvi objekata gleda uštedjeti na kvalitetnom projektu, dobit ćete ružnu izvedbu. Svaki dan ćete u takvom objektu koji je nerijetko i nefukcionalno sagrađen, živjeti, obitavati, te nerijetko gomilati nezadovoljstvo. Zato uvijek nastojimo prije svakog ulaganja u gradnju klijentima stavjetovati da ne štede na temeljnim stvarim poput kvalitetnog projekta, jer greške koje se tada naprave, kasnije dugotrajno podsjećaju na loš dogovoren posao – upozoravaju Maja i Mirna.

Tržište je postalo jako zatjevno te na njemi iznimno teško prolaze nefukcionalni i loše sagrađeni objekti. Studio Dot zalog je da će nekretnina koju gradite ugledati svjetlo dana po pravilima struke, modernog dizajna koji prati duh vremena u kojem živimo, te prije svega funkionalnost maksimalno iskorištenog prostora građevine.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin