Iz želje suzbiti zdravstvene tegobe izazvanih prehranom, nastale gastro poduzetničke ideje

vesna-krajinovic
Poduzetnica Vesna Krajinović iz Pule

Dvanaestogodišnja kćerka poduzetnice Vesne Krajnović, već je s četiri mjeseca života pokazivala prve znakove alergije na hranu. Upravo je alergija na hranu njezine kćerke, odvela ovu pulsku poduzetnicu u pravcu osmišljavanja slastica oslobođenih alergena pod nazivom Free Slastice, funkcionalnih za svačiju prehranu.

- Alergija na hranu isključivo dojene bebe na početku je za mene bila veliki šok, a danas mogu reći da je to jedna od boljih stvari koja se dogodila mojoj obitelji. Moja kćerka je danas jako zdravo i inteligentno dijete. Vjerujem da je za to zaslužna i hrana. A moje poduzetništvo razvija se kao rezultat desetogodišnjeg osmišljavanja recepata za slastice koje su prilagođene svima i zdrave za svakoga, a pogotovo za one s posebnim prehrambenim potrebama - opisuje poduzetnica Vesna Krajinović ističući da je njezin gastro izum pod nazivom Free Slastice nutritivna, a ne šećerna bomba.

Iskustvo za ovakav poslovni poduhvat, gradila je i zahvaljujući obrazovanju na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji, gdje je diplomirala na temu "Zdrava prehrana u zdravstveno-rekreacionom turizmu."

- Prije dvije godine sam se prekvalificirala za slastičara, a prošle godine sam završila specijalizaciju za slastičara zdravih i posebnih slastica, prvu takvu u regiji. Nedavno sam napisala i objavila knjigu "Alergija na hranu - od stresa do sklada". Knjiga govori o mom iskustvu u posebnoj prehrani djeteta alergičnog na hranu, o tome što je hrana, što je funkcionalna hrana, te o mojim Free Slasticama - pojašnjava ova gastro stručnjakinja.

Dodaje kako su njezine slastice sve traženije na tržištu, posebice jer je negativni trend reakcija i osjetljivosti na hranu kod djece i odraslih u porastu. Stoga s razlogom proizvodnja slastica koje će moći konzumirati svi bez ugrožavanja svog zdravlja i bez osjećaja grižnje savjesti postaje gastro poduzetnički trend.

I poduzetnica Anamaria Laslo iz Poreča, svoju je poslovnu priču usmjerila prema hrani i to onoj koja također neće izazivati tegobe. Tvrtku Abeona pokrenula je prije dvije godine nošena k uspjehu posebnim gastro poslovim projektom.

- S poslovnom idejom koja je spoj stanja mog zdravlja (dijagnoze celijakije uspostavljene u prvoj godini života), odnosno bezglutenske prehrane) i iskustva kojeg sam stekla radeći godinama u turističkoj industriji. Moja poslovna ideja koja se počela ostvarivati 2015. bazira se na tečajevima bezglutenskog kuhanja namijenjenih uglavnom strancima turistima, organizaciji izletaanamarija-laslo-FB baziranim na bezglutenskim obrocima te turističkim turama namijenjenih gostima koji su na bezglutenskoj prehrani - upoznaje sa svojim poduzetništvom Anamaria Laslo.

Ujedno ističe da se, u turistički uvijek dobro posjećenoj i atraktivnoj Istri, dostupnost proizvoda bez glutena poboljšala zadnjih dvadeset godina, ali educiranost ugostitelja i ponuda hrane dopuštene celijakičarima ostala je loša. Zahvaljujući ulaganju u edukaciju na Talijanskom kulinarskom institutu za strance, gdje je završila specijaliziranu školu kuhanja bez glutena i stekla licencu instruktora kuhanja te iskustvu prikupljenom pokrenula je poslovni poduhvat organiziranja turističkih gastro druženja bez glutena.

kruh- Ponude putovanja bez glutena najviše zanimaju strance, osobito Amerikance, kojima nije problem izdvojiti novac za takvu vrstu odmora i koji padaju u nesvijest od sreće jer nisu očekivali da takvo što postoji u maloj zemlji kakva je Hrvatska - komentira istarska poduzetnica Anamarija Laslo.

Radno iskustvo u ovoj gastro-poduzetničkoj branši kao i prikupljene recepte kani objaviti u svojoj prvoj kuharici.

U budućnosti planira i proširenjenje poduzetničkih aktivnosti u segment tradicionalne hrvatske kuhinje u bezglutenskoj varijanti putem tečajeva kuhanja namijenjenih inozemnim turistima te edukacija i savjetovanja za ugostitelje voljne prilagoditi svoju ponudu osobama koje konzumiraju bezglutenske obroke.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin